Hydepark - czyli bardzo brudny brudnopis (idealne miejsce na bzdury :) )

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2014, o 12:03

Kenobi36 pisze:Od kopa to w żadnym nie ma wszystkiego.

A akurat do przesyłąnie po BT zdjęć i filmów to bym się nie czepiał, akurat zdjęcia można przesłać ale film to już trochę czasu zajmie.

Ja między telefonami z adroidem od dłuższego czasu przesyłam wszystko przez Wifi. Działa rewelacyjnie i bardzo szybko. O BT przypominam sobie wyłącznie gdy ktoś dzwoni jak prowadzę auto...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 27 lis 2014, o 12:08

miruuu pisze:Ja między telefonami z adroidem od dłuższego czasu przesyłam wszystko przez Wifi. Działa rewelacyjnie i bardzo szybko.
fakt. też używam.
miruuu pisze:O BT przypominam sobie wyłącznie gdy ktoś dzwoni jak prowadzę auto...
:). BT przydaje się tez do myszki i klawiatury.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2014, o 12:10

Racja, chociaż jeszcze myszki i klawiatury nie testowałem z BT bo jakoś zawsze odruchowo podłączam przez OTG.
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 27 lis 2014, o 12:14

Kenobi36 pisze:na androidzie można dyktować maile i jak widzę działa to całkiem dobrze nie wiem o co marcin ci chodzi jedyne uwagi jakie mogę mieć to brak dużych liter na początku zdania nie wiem też jak postawić kropkę ani przecinek

BTW Mariusz,
no właśnie chociażby interpunkcja. Na Iphone działa bez zarzutu.
Testowałem wysyłanie maili głosowych jadąc samochodem (przez zestaw głośnomówiący). Na Androidzie nie udało mi się stworzyć maila, czy SMSa, którego mógłbym wysłać. Korzystając z iPhone używam tego na co dzień.

Wiem, wiem - mało rozsądne, ale lepsze to, niż pisanie na klawiaturze podczas jazdy...

Czyli znów taki trochę scyzoryk szwajcarski: Android ma, ale normalnie korzystać się nie da. Natomiast można się pochwalić w pubie lub na forum, że taka funkcja jest ;)
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 27 lis 2014, o 12:18

super_mario2 pisze:no właśnie chociażby interpunkcja. Na Iphone działa bez zarzutu.
Testowałem wysyłanie maili głosowych jadąc samochodem (przez zestaw głośnomówiący). Na Androidzie nie udało mi się stworzyć maila, czy SMSa, którego mógłbym wysłać. Korzystając z iPhone używam tego na co dzień.
i za to warto zapłacić 2kPLN więcej?
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2014, o 12:26

Uwielbiam takie dyskusje bo jakby nie patrzeć i tak nikt tu pewnie nikogo nie przekona do własnych racji :lol:
Z tego co zauważyłem wśród znajomych, ajfony albo się kocha albo nienawidzi :geek: Ja ajfona miałem dobry rok, pierwszy i ostatni rok. Ale to kwestia moich indywidualnych preferencji. No nic. Nasłuchuje dalej o różnicach :piwo2:
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 27 lis 2014, o 12:29

Ramotny pisze:
super_mario2 pisze:no właśnie chociażby interpunkcja. Na Iphone działa bez zarzutu.
i za to warto zapłacić 2kPLN więcej?

Grzesiu, ustalmy jedno - nie jestem zagorzałym fanem Appla. Nie lubię ich sprzętu klasy PC, choć próbowałem we wczesnych latach 2000 pracować na iMAcu.
Oczywiście że jest bardzo drogo, wolałbym zapłacić mniej.
Ale jak mam do wykopania rów, to albo zaciskam zęby i kopię łopatą, albo kupuję koparkę.
Wszystko zależy od budżetu, rowu i ceny koparki :D
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Podziękował: 62 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: karol » 27 lis 2014, o 12:42

super_mario2 pisze:Ale jak mam do wykopania rów, to albo zaciskam zęby i kopię łopatą, albo kupuję koparkę.

Mario zgadzam sie z tym zdaniem, ale nie jestem pewny czy MAC to jedyna koparka jaka mozesz zastosowac. Sa inne koparki (unix,linux, freebsd), zalezy co kopiesz
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 27 lis 2014, o 13:14

Sorki za Marcina, nie wpadzasz na Pałacową wiec sie powoli zapomina.
Co do scyzoryka czy koparki to takie porownania nie mają sensu bo mogę napisać że jeśli iphone to koparka która może wykopać dół to android to kombajn który doł wykopie i wykończy brzegi.
Można się chwalić funkcjami w pubie, jak się z nich korzysta to dobrze świadczy o możliwościach sprzętu.
Można też sie chwalić iPhonem, większość osób mających ihpona sie schwali w pubie ze ma iPhona i jak ładnie świeci i jak ładnie pokazuje zdjecia i koniec albo mowi że ma iPhona i tam wszystko działa świetnie i koniec. A potem wychodzą kwiatkitypu BT, brak 3G czy inne niedorzeczniści. Bo jak się wcześniej nie miało wszystkich mozliwości ktore daje android to nie da się powiedzieć czego brakuje. Nie da sie też przyznać że iPhone w czymś jest gorszy skoro sie na niego wywaliło 2K więcej, w rozmowie zawsze jest najlepszy we wszystkim, nie zależnie czy posiadacz ma argumenty czy nie.
A skoro nie ma argumentów to pojawiają się scyzoryki i koparki.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Podziękował: 62 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: karol » 27 lis 2014, o 13:35

Ok, pogadalismy sobie i mysle ze nalezy juz przestac. Nie robmy tutaj epheli. Wracamy do tematu Ramotnego i jego problemu z partycjami
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 27 lis 2014, o 13:57

karol pisze:Ok, pogadalismy sobie i mysle ze nalezy juz przestac. Nie robmy tutaj epheli. Wracamy do tematu Ramotnego i jego problemu z partycjami

Mój problem został - póki co - powieszony na gwoździu tj zaakceptowałem (na razie) to co wymyślili projektanci urządzenia.
Mam już drugi tablet na który przenoszę całą dotychczasową funkcjonalność i jak tylko skończę to porobię parę eksperymentów - może uda się uniknąć zbrikowania taba. :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2014, o 14:25

Kopie kopie i dokopać się nie mogę. Grzesiek, w sumie to o co chodziło z tym Twoim tabletem? Rzucisz w jednym zdaniu o co chodziło?
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 27 lis 2014, o 14:32

Mirru musisz kupić drogą koparkę, to Ci lepiej pójdzie ;)

~wysłano z ciapciaka~
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 27 lis 2014, o 14:54

miruuu pisze:Grzesiek, w sumie to o co chodziło z tym Twoim tabletem? Rzucisz w jednym zdaniu o co chodziło?

Tablet (nie tylko ten jeden) ma pamieć ROM (tak naprawdę to Flash-ROM) podzieloną na trzy "dyski"
#1 1GB System (to jest stricte ROM)
#2 2GB na programy (i dane) wgrane przez producenta/sprzedawcę i użytkownika
#3 ~12GB na dane.
Rzecz w tym że 2GB na programy to nie jest powalająca ilość szczególnie że najczęściej tam lądują równeż dane programów. Duży "dysk" 12GB jest w zasadzie tylko na fotki, muzykę i dokumenty.
Pytałem czy można zmienić podział pamięci tak by dysk #2 (programowy) był większy za cenę mniejszego #3 na dane. Przy posiadaniu karty TF/SD (dysk #4) wielkość pamięci "wewnętrznej" robi się mało istotna i lepiej żeby programy miały więcej miejsca.
Tak jest w fonach gdzie cała pamięć poza-systemowa jest na programy i dane (czyli np 1+31).

Najlepszą analogią jest podział fizycznego dysku PC na dwie partycje: C i D. Ja zwykle C robię małą np 40GB i tam jest windoza + newralgiczne programy a pozostałe np 210GB jest na pozostałe programy użytkowe i dane. Sęk w tym że w PC ten podział mogę zmienić a w fonie/tablecie nie.

A w ogóle to dlaczego nie zrobią partycji "ratunkowej" ze spakowanym Androidem żeby można było odtworzyć stan fabryczny? Przecież to zajmuje jakieś grosze... :(
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2014, o 15:11

Grzesiek, to problem który występuje w większości urządzeń z androidem. Pamiętam jak jeszcze kiedyś w HTC Desice miałem tej pamięci 128 mb :wall:
Teraz w telefonie mam 2gb (z 16gb). Rzeczywiście ten podział irytuje, ale można mu zaradzić.

1. Instalujesz aplikację App2SD lub jej podobną. Za jej pomocą przenosisz sporą ilość aplikacji na SD - tą fizyczną. Z reguły nie da się przenieść aplikacji systemowych lub tych, które zawierają widgety ponieważ teoretycznie zagraża to stabilności systemu.

2. Jeśli to nie wystarczy (a powinno jeśli nie jesteś kolekcjonerem niepotrzebnych aplikacji, bo jednak wiekszość da się przenieść na SD), to instalujesz App Master. Możliwe, że ten przeniesie nieco więcej szajsu.

3. App Master genialnie przenosi wszystko na SD, ale sprawdza się przede wszystkim po zrootowaniu urządzenia. Wtedy ograniczenia przenoszenia są na tyle znikome, że ciężko już zapchać.

Co do wyczyszczenia urządzenia do stanu fabrycznego to sprawdź czy nie ma takiej funkcji w "setupie". U mnie jest. Wyłączasz telefon/tablet. Wciskasz i trzymasz boczny guzik podciszania i trzymając włączasz.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 27 lis 2014, o 15:20

miruuu pisze:1. Instalujesz aplikację App2SD lub jej podobną. (...) instalujesz App Master. Możliwe, że ten przeniesie nieco więcej szajsu.
znam te tricki i próbowałem kilku aplikacje włącznie z AppMasterem - niestety efekt jest połowiczny.
miruuu pisze:Wciskasz i trzymasz boczny guzik podciszania i trzymając włączasz.
w tym tablecie nie ma hardwareowych przycisków regulacji głośności niestety. Niestety oznacza to również że nie dam rady wgrać w niego innego ROMu bo jeden z kroków wymaga właśnie naciśnięcia bodajże "ciszej". Ot taki egzotyk...
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2014, o 15:25

Spróbuj po wyłączeniu trzymać bardzo długo (do 10s) przycisk włączania. Być może da podobny efekt. Tak chyba było w modelu innej marki z niewyjmowaną baterią...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 27 lis 2014, o 16:09

miruuu pisze:Grzesiek, to problem który występuje w większości urządzeń z androidem. Pamiętam jak jeszcze kiedyś w HTC Desice miałem tej pamięci 128 mb :wall:
Teraz w telefonie mam 2gb (z 16gb). Rzeczywiście ten podział irytuje, ale można mu zaradzić.

Samsung jakoś to rozwiązał bo jest 9GB współdzielone z wewnętrzną pamięcią dyskową.

Do tego Teclasta P89 na MTK8392 to jest zero informacji w necie, przerąbane, pewnie nawet zrótować się będzie dało dało.

ps.
Profesjonalne koparki nie potrzebują świateł.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 27 lis 2014, o 16:27

Kenobi36 pisze:Do tego Teclasta P89 na MTK8392 to jest zero informacji w necie, przerąbane, pewnie nawet zrótować się będzie dało dało.
no akurat to się dało. KingoRoot "odnalazł" go jako HTC z zrootował choc Titanium twierdzi że nie jest poprawnie zrootowany. ALe App2SD, Link2SD, TotalCommander i podobne działają.
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2014, o 16:28

No to jak go zrootowałeś to w czym w sumie jest problem? Chyba się pogubiłem :dk:

Wróć do „Brudnopis”