Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 11 gru 2014, o 20:39

Okazało się że to nie wina overspeed'a tylko ...
Gdyby snap nie spadł dziś podczas ovespeedu to by spadł jutro nawet w normalnym locie.
Na początku pomyślałem, kurcze przecież nie dawno je wymieniałem, ze 3 miesiące temu.
Czyli ze 300 lotów temu :masakra: Co na moje latanie jest bardzo dużo dla wszystkich snapów od górnej połowy tarczy w górę.
Tak więc chłopy, sprawdzajcie swe maszyny.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 11 gru 2014, o 20:43

Zy dobrze zrozumialem, ze w moim po-Twoim heliku snapy do obowiazkowej wymiany? :)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 11 gru 2014, o 20:53

A spadają ci pod naciskiem 100g? ;-)
Tego co spadł można ściągnąć małym palcem.

Na HaczyKu nie ćwiczyłem wtedy piroflipów bo nie umiałem, poza tym pewnie były też kiedyś zmieniane.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 11 gru 2014, o 20:58

Raczej nie, trzeba uzyc sily albo narzedzia - to jeszcze posiedza :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1773 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 11 gru 2014, o 21:00

Kenobi36 pisze:Na szczęście usiadł lekko, bez strat.

:nw:
Nigdy nie zrozumiem jak Wy to robicie...
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 11 gru 2014, o 22:13

Po sobotnim niskim przelocie Beatą w końcu ją poskładałem. Połamaną tylnią lotkę wzmocniłem wkładając w nią pręt węglowy a w zasadzie płaskownik. Brakujące elementy mocowania skrzydeł uzupełniłem papierem kuchennym nasączonym ca. Mocowania wzmocniłem dodatkowo wykałaczkami. Wygląda nieźle i mam nadzieje, że będzie latawica taka jak była przed przybiciem gwoździa :)
...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 11 gru 2014, o 22:28

A gdzie fotka? :)

A ja dalej mecze haczyka na niedziele. Dzieki PiotrowiS i sprawnej porannej akcji logistycznej moge przejsc do natepnego schodka. Poprzedni pokonany:

Obrazek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 gru 2014, o 22:43

Bo sie meczyles zamiast po ludzku zamontowac serwo na rurze ogonowej...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 11 gru 2014, o 22:55

A na ogon tez bym potrzebowal uchwytu :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2014, o 01:45

Jako, ze piwka smakuja to skladanie ruszylo do przodu... Na jutro zostal silnik i regiel. Trza dawkowac przyjemnosci...

Obrazek Obrazek Obrazek

A w miedzyczasie zmienilem taraniskowi diete na bardziej tłustą.
Z:

Obrazek

Na:
Obrazek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 12 gru 2014, o 08:29

miruuu pisze:A na ogon tez bym potrzebowal uchwytu :)

Ale uchwyt na ogon jest taki ze pasuja do niego wszystkie serwa...

Poza tym dla mnie koncepcja serwa NIE na belce jest jakas taka....
Niech mi sie rura wsunie albo wysunie o pol milimetra i cala geometria ogona idzie w diabły.
Ja wiem, ze rure to sie wsuwalo i wysuwalo w pasku, bo sie w ten sposob regulowalo naciag paska, a w walku rure sie przykreca dodatkowym wkretem zeby sie nie przesuwala, ale mimo to...

No ale spoko spoko. W ogole to fajne lopaty masz:)
Oblot kiedy planujesz?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2014, o 08:51

Walek mam jeden i chce go wytluc zeby nie trzymac. Potem zrobie pasek bo mam duzo czesci paskowych tylko brakuje mi skrzynki tej co w ramie siedzi pod pasek.

Wiec uchwytek do belki kupie tez ale jeszcze popychacz bede potrzebowal bo ten co mam jest za dlugi zeby przy belce konczyc...

Lopatki dostalem w komlecie od Kenobiego. Mam jeszcze zapas wlasnych- bedzie co tluc, hehe.

Oblot chce zrobic w niedziele ale pod warunkiem ze moje ustawienie zyxa bedzie na tyle sensowne, ze na lotnisku po krotkiej konsultacji da sie helika odpalic. To mnie moze zablokowac a niestety laptop nie ma baterii a plan B czyli BT nie chce zadzialac z telefonem (mam zyxa s2 i BT24 costam...).
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 12 gru 2014, o 09:09

miruuu pisze:A w międzyczasie zmieniłem taraniskowi dietę na bardziej tłustą.

Nie za tłusta ta dieta hmm Przejście z 7V na 11V może rozwalić wątrobę stabilizatorowi napięcia... a na pewno wywoła u niego gorączkę :grin2:
Może lepiej było by zastosować (jak się zmieści) 1500mAH LiFe 3S 9.9v Transmitter pack hmm Jak by coś, mam taki nie używany i oddam po kosztach... :D
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2014, o 09:16

Ależ napiecie 12,6v mieści się jak najbardziej w przedziale podanym przez Frsky'ja
"Operating Voltage Range:6-15v (2s, 3s Lipos are acceptable)" :dk:
Chyba, że piszą jedno a Taranis robi drugie? hmm
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 12 gru 2014, o 09:21

miruuu pisze:Walek mam jeden i chce go wytluc zeby nie trzymac. Potem zrobie pasek bo mam duzo czesci paskowych tylko brakuje mi skrzynki tej co w ramie siedzi pod pasek.

Tez tak podchodzilem jak przechodzilem na walek... Tyle sie naqczytalem o tym mieleniu zebatek przy kazdym ladowaniu, przytarciu ogonem o trawe...
W rzeczywistosci w ciagu sezonu zjadlem moze ze trzy larasolki i tak oto przesiadlem sie na walek...

miruuu pisze:Wiec uchwytek do belki kupie tez ale jeszcze popychacz bede potrzebowal bo ten co mam jest za dlugi zeby przy belce konczyc...

Uchwyty chyba mam - przypomnij mi sie to sprawdze.
A popychacz utnij i nagwintuj;)

Artu pisze:Nie za tłusta ta dieta hmm Przejście z 7V na 11V może rozwalić wątrobę stabilizatorowi napięcia... a na pewno wywoła u niego gorączkę :grin2:

Taraniska AFAIK akceptuje napiecia zasilania od 6V do 16V czy jakos tak... A monitor napiecia sie kalibruje.
A kazdym razie na 3s LiPo mozna bez obaw.

Tylko pamietaj Miruu, zebys tego lipolka nie ładowal wewnatrz apki, bo to juz nie jest dobry pomysl niestety.
Ja wlasnie z tego powodu w Taranisce uzywalem stockowego aku - na caly dzien latania wystarczal, a na noc apka byla podlaczona do pradu tak samo jak komorka... i juz.

P.S. Miruu byles szybszy:)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2014, o 09:35

aikus pisze:Tez tak podchodzilem jak przechodzilem na walek... Tyle sie naqczytalem o tym mieleniu zebatek przy kazdym ladowaniu, przytarciu ogonem o trawe... W rzeczywistosci w ciagu sezonu zjadlem moze ze trzy larasolki i tak oto przesiadlem sie na walek...

Tzn ciężko mi dyskutować bez latania żadnego, ale to co mi się podoba tez w paskach to dźwięk pracy helika. Dla mnie to zauważalne i w sumie zauważalne istotnie. Tak czy siak na niedziele mam tylko komplet na wałek bo nie mam tej całej skrzynki paskowej, którą się montuje w ramie wiec i tak na nim polatam. Jak rozwale to mam nadzieje, będzie juz gotowy zestaw pod pasek. Wtedy będzie porównanie co mi bardziej pasuje...

aikus pisze:Uchwyty chyba mam - przypomnij mi sie to sprawdze.

Przypominam się :D

aikus pisze:Tylko pamietaj Miruu, zebys tego lipolka nie ładowal wewnatrz apki, bo to juz nie jest dobry pomysl niestety.
Ja wlasnie z tego powodu w Taranisce uzywalem stockowego aku - na caly dzien latania wystarczal, a na noc apka byla podlaczona do pradu tak samo jak komorka... i juz.

Tak tak. Pamiętam, ale boje się, że kiedyś po pijaku z odruchu podłączę. Chyba ją wyniose do piwnicy żeby zminimalizować ryzyko przypadkowego podłaczenia.
Ja do tej pory tez ładowałem "jak telefon", ale cykl nadajnika wydawał mi się zbyt krótki. Lipo które mam daje mi prawie 5 razy dłuższy cykl ładowania. Dodatkowo w razie bubki lotniskowej moge podłączyć pakiet na 15 minut do ładowarki i do końca dnia jeszcze polatam. Ze stockową baterią i ładowarką do niej musiałem się upewniać przed każdym wyjściem z domu...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 12 gru 2014, o 09:49

miruuu pisze:[...]
Tzn ciężko mi dyskutować bez latania żadnego, ale to co mi się podoba tez w paskach to dźwięk pracy helika. Dla mnie to zauważalne i w sumie zauważalne istotnie. Tak czy siak na niedziele mam tylko komplet na wałek bo nie mam tej całej skrzynki paskowej, którą się montuje w ramie wiec i tak na nim polatam. Jak rozwale to mam nadzieje, będzie juz gotowy zestaw pod pasek. Wtedy będzie porównanie co mi bardziej pasuje...

To co najbardziej halasuje to styk zebatka atakujaca na silniku i zebatka glowna.
A kluczem do cichobieznosci kazdej przekladni zebatej jest dobre spasowanie.
Ja w swojej 450tce parasolek w ogole nie slysze.
Lin3e moze zaswiadczyc - sam sie ostatnoi zachwycal jak cicha jest moja 450tka.
Ale - niestety nie zawsze tak jest.
Tylko wtedy jak mi sie chce naprawde przylozyc do tego, zeby dobrze poustawaiac luzy miedzyzebne.

miruuu pisze:[...]Ze stockową baterią i ładowarką do niej musiałem się upewniać przed każdym wyjściem z domu...

Ja poprostu codziennie doladowywalem.
Olewalem takie rzeczy jak "efekt pamieci" czy "efekt leniwego ogniwa".
Stwierdzilem, ze jesli zaczne odczuwac spadek pojemnosci to po sezonie zafunduje jej tygodniowa terapie i bedzie wyleczona, a tak normalnie - wole byc wygodnicki.
Efekt byl taki, ze przez poltora roku uzytkowania Taraniski nie odczulem zadnego spadku pojemnosci jej stockowego aku.
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 240 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 12 gru 2014, o 09:54

miruuu pisze: Tak czy siak na niedziele mam tylko komplet na wałek bo nie mam tej całej skrzynki paskowej, którą się montuje w ramie

A czy te elementy są różne dla paska i wałka?
W 500tce o ile się nie mylę wykorzystuje się ten sam plastik do wałka i paska.
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2014, o 10:11

Myślałem własnie, że takie same, dlatego zamówiłem wcześniej wyłącznie tą paskową zębatkę do ramy. Ale okazuje się, że jest inaczej. Jest jeszcze możliwość, że czegoś nie czaje, ale kombinowałem już na różne strony i nie mam pomysłu jak jeden element połączyć z drugim :dk:
Mi to wygląda jednak tak, jakbym albo miał nie taką skrzynkę albo nie takie te zębatki. Nie wiem. Zamówiłem nawet jakąś skrzynke na ebay:
http://www.ebay.com/itm/271487090416?_t ... EBIDX%3AIT

Zamówiłem jako komplet wiec mam nadzieje, że zadziała jak dojdzie.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 12 gru 2014, o 10:12

Są rozne, bo 450tka pro z zalozenia nie miala wersji na pasek.
HK tylko takie cos zrobilo wymyslilo i oto jest - boomcase - konwersja z walka na pasek do 450tki pro.
Gdyby nie ten boomcase HK do 450tki pro w wersji na pasek, to trzeba by brac normalny naped na walek, zrywac z tego pionowego walka parasolke i nabijac zebatke paskową. To tez by sie dalo oczywiscie, ale to juz taka troche inzynieria niższopoziomowa.

P.S. Miruuu chyba dobre zamowiles. Generalnie chodzi o to:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oom%20belt

Kiedys Kenobi tez to mial u siebie, ale teraz jakos nie moge znalezc...
.. Acha! Jest!
http://rcmaniak.pl/pl/p/T-Rex-450-Pro-B ... rsion/1326
Tylko ze to caly komplet ze skrzynką...
Ostatnio zmieniony 12 gru 2014, o 10:20 przez aikus, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Brudnopis”