Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 12 gru 2014, o 10:16

aikus pisze:Ja w swojej 450tce parasolek w ogole nie slysze.
Lin3e moze zaswiadczyc - sam sie ostatnoi zachwycal jak cicha jest moja 450tka.

Zaświadczam, że rzeczywiście jest cicho. Spasowanie jest istotne, dlatego czekam aż u Kenobiego pojawią się podkładki do kasowania luzów CLICK
Ponieważ wykreciłem z powodu zbyt dużego luzu na chwilę obecną poradziłem sobie UTPem. Jedną żyłę nawinąłem na zębatkę, zlutowałem i wyszlifowałem lut. Po 100 lotach sprawdziłem i wszystko jest dobrze.
U Marka podejrzewam, że obcowanie z Rapciuchem smaruje delikatnie i tym samym przekłada się to na dźwięk mechaniki.
...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 12 gru 2014, o 10:25

miruuu pisze:Ależ napiecie 12,6v mieści się jak najbardziej w przedziale podanym przez Frsky'ja
"Operating Voltage Range:6-15v (2s, 3s Lipos are acceptable)" :dk:

Elektronika jest zasilana z 5V, więc stabilizator bardziej się "poci" przy "zbiciu" z 11V, niż z 7V, czy 9V :masakra:
W sumie idzie zima, i podgrzewanie elektroniki się przyda :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1773 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 12 gru 2014, o 10:29

Artu a tam nie ma normalnej czasem przetwornicy? Bo zakres akceptowanych napiec jest rzeczywiscie imponujaco duzy...

Nie wiem, w kazdym razie pod wzgledem zasilania Taraniska naprawde łyka wszystko.
Ładowanie to samo - byle by bylo 12V - polaryzacja wtyczki nie ma znaczenia:D Bardzo przydatny ficzer jak trzeba na polu od kogos pozyczyc troche pradu zeby sie podladowac (sam korzystalem, bo raz sie tak zdaryzlo ze pojechalem z rozladowana apka...).
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 12 gru 2014, o 11:31

A od Sporta by ogon z paskiem nie podszedł?

~wysłano z ciapciaka~
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 12 gru 2014, o 11:42

Belka, pasek i skrzynka ogonowa jest OK.
Problemem jest boomcase.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2014, o 13:35

aikus pisze:Problemem jest boomcase.
Dokładnie tak. Tylko nazwy nie mogłem odpowiedniej znaleźć... Ten mój boomcase jest pod wałek. Tak wnioskuje bo nie jestem w stanie do niego założyć wałeczka z zębatkami pod pasek.
Zamówiłem jakiś boomcase już kompletny z zebatką na pasek więc zakładam (być może naiwnie), że będzie ok. Pod warunkiem, że same ramy pomiędzy tymi sportami i innymi się nie różnią w tym zakresie bo jeszcze nie orientuje się w różnicach pomiędzy wersjami Sport, Pro i innymi takimi...

Jeżeli dobrze rozumiem, że ramy pro składają się z lewej i prawej strony a sporty mają tą zwężaną cześć to oznaczałoby, że mam ramę pro i zamówiłem też boomcase do pro:
http://www.ebay.com/itm/Tail-Boom-Mount ... 0994908365

Jeśli moja teoria się potwierdzi to będzie dobrze. Jak się nie potwierdzi to będzie miał dobry zapas niepotrzebnych cześci ;)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 12 gru 2014, o 14:10

Jest jest totalnie niekompatybilne to wszystko.
Tam jak sie dobrze przyjrzysz to odkryjesz ze wersja sport ma zebatke odbierajaca o jeden zabek MNIEJSZA niz wersja pro.
Dlaczego akurat tak??
Przeciez problemem kazdego T-rexa 450tki jest ZA WOLNO sie krecacy ogon, wiec dlaczego jajoglowi wymyslili, zeby przy przejsciu ze Sporta na Pro jeszcze bardziej go spowolnic??
:dk:
Ale tak jest.
i efekt jest taki, ze nie pasuja walki pionowe od sporta do pro i odwrotnie.
KOlejnym problemem jest umiejscowienie zebatek i lozysk na walku: W sporcie inaczej i w pro inaczej.

A jeszcze kolejny problem to ze boomcase od sporta rowniez nie pasuje do pro, bo jest inna szerokosc ramy.

Wiec wyjscia sa dwa: albo kupujesz tą hakową konwersje do pro na pasek, albo bawisz sie w przebijanie i przesuwanie zebatek na walku od pro. Znaczy tak jak mowilem - trzeba sciagnac parasolke i nabic w jej miejsce aluminiowa zebatke paskową.
I to sie ponoc da, ktos mi mowil, ze to robil, ale ja osobiscie nie robilem.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2014, o 14:47

aikus pisze:KOlejnym problemem jest umiejscowienie zebatek i lozysk na walku: W sporcie inaczej i w pro inaczej.
Tak. Ciekawy teraz jestem które mam teraz w domu. Kupowałem je daaawno temu ze sklepu tarota. A tarot też ma chyba sport i pro więc okaże się dopiero jak przyjdzie boocase... Na szczęście tego zamówiłem z zebatkami już więc jeden będzie do założenia a potem najwyzej już bardziej zorientowany w temacie dokupie zapas.

aikus pisze:A jeszcze kolejny problem to ze boomcase od sporta rowniez nie pasuje do pro, bo jest inna szerokosc ramy.

Tak, tak, to właśnie zauważyłem. A swoją drogą... Tą ramę co mam od Ciebie (jej akurat nie używam) to jest od sporta czy jakiegoś jeszcze innego wynalazku? Do mojej ramy totalnie nie pasuje, wygląda jak sport. Pytam, bo wrzuce ją pewnie jeszcze dzisiaj/jutro na giełde i w sumie to nie wiem już jak ja nazwać :D

aikus pisze:Wiec wyjscia sa dwa: albo kupujesz tą hakową konwersje do pro na pasek, albo bawisz sie w przebijanie i przesuwanie zebatek na walku od pro. Znaczy tak jak mowilem - trzeba sciagnac parasolke i nabic w jej miejsce aluminiowa zebatke paskową.
I to sie ponoc da, ktos mi mowil, ze to robil, ale ja osobiscie nie robilem.
Dobrze wiedzieć, że takie coś można zrobić, ale skoro idzie juz (mam nadzieje) prawidłowa to po prostu poczekam w nadziei, że do tej pory nie rozwale wału :lol:

A drążąc jeszcze dalej moje dziewicze problemy... Zauważyłem, że nie mam takiego czegos:
Metal Head Stop Stopper For T-REX 450 PRO 450PRO

Do czego to służy i czy bez tego beretu :masakra: da się latać? To chyba przedostatni schodek... Potencjalny ostatni jest taki, że zębatkę mam na inną szerokość wału niż silnik, hehe - dzisiaj się okaże :)

A tak jeszcze przy okazji, ile ząbków na zębatce metalowej powinienem mieć do silnika H2218 z HK? Ta co mam mam 13 kiełków - da radę?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 12 gru 2014, o 15:12

miruuu pisze:[...]
Tak, tak, to właśnie zauważyłem. A swoją drogą... Tą ramę co mam od Ciebie (jej akurat nie używam) to jest od sporta czy jakiegoś jeszcze innego wynalazku? Do mojej ramy totalnie nie pasuje, wygląda jak sport. Pytam, bo wrzuce ją pewnie jeszcze dzisiaj/jutro na giełde i w sumie to nie wiem już jak ja nazwać :D

To jest od CopterXa - teoretycznie kompatybilna ze Sportem. I praktycznie chyba tez - nigdy sie na niczym nie wywalilem.

miruuu pisze:A drążąc jeszcze dalej moje dziewicze problemy... Zauważyłem, że nie mam takiego czegos:
Metal Head Stop Stopper For T-REX 450 PRO 450PRO
Do czego to służy i czy bez tego beretu :masakra: da się latać? To chyba przedostatni schodek... Potencjalny ostatni jest taki, że zębatkę mam na inną szerokość wału niż silnik, hehe - dzisiaj się okaże :)

To jest cos co sluzy to tego, zeby to odkrecic zdjac i odlozyc na polke przed pierwszym kretem.
Jesli tego nie zrobisz, bedzie sluzylo do niszczenia okuc przy krecie.
:)
Bardzo dobrze ze tego nie masz - nie bedzie Ci szkoda wyrzucic:)

miruuu pisze:A tak jeszcze przy okazji, ile ząbków na zębatce metalowej powinienem mieć do silnika H2218 z HK? Ta co mam mam 13 kiełków - da radę?

To zalezy od KV silnika.
T13 jest dosyc typowo - powinno byc OK.
Jak masz silnik 3400 - 3600 to bedzie OK.
(zakladam ze latasz na 3s).
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 12 gru 2014, o 15:15

aikus pisze:... bedzie sluzylo do niszczenia okuc przy krecie.

Mógłbyś to rozwinąć?
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2014, o 15:16

Tak, ten silnik ma 3500kv. To spoko.

A ten beret w teorii to w jakim celu niby jest? Może ma chronić głowicę przed deszczem? :rotfl2:
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...

Postautor: przemek » 12 gru 2014, o 15:18

Służy do tego, żeby było Ci łatwiej wyhamować głowicę dłonią.
Ale Aikus mnie trochę zaskoczył, że to może szkód narobić.. Szkoda, bo jak dla mnie ten grzybek to taka wisienka na torcie. Podkreślam, jak dla mnie :)
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 12 gru 2014, o 15:31

Odkręć łopaty, ściągnij popychacze z okuć i spróbuj obrócić je (okucia) o 360 stopni z grzybem w hubie i bez niego.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2014, o 15:33

Nie mając grzyba :geek: ciężko będzie o takie testy. A jaki będzie wynik tego ćwiczenia?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 12 gru 2014, o 15:35

Odepnij snap, sprobuj obrocic okucie o 180 przy zalozonym grzybku i zobacz na czym sie zatrzyma:-)

Ale, zgadzam sie ze optycznie glowica wyglada ladniej z grzybkiem:-)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 12 gru 2014, o 15:40

13T jak nei masz innego to zakładaj, jak masz to możesz dać ciut mniejszy- to i tak zależy potem od krzywej gazu.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2014, o 15:45

Mam jeszcze 10T, ale to pewnie zbyt wolne. Więc dam 13T.
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...

Postautor: przemek » 12 gru 2014, o 15:48

No tak, macie rację... Pamiętam jak skręcałem sobie głowicę fbl, ramiona okuć haczyły o grzybka. Jakoś nie pomyślałem że w czasie kreta może to być problemem.
Nic to, trzeba będzie zdejmować do latania i przykręcać do stania ;)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 12 gru 2014, o 16:11

miałem milion kretów i nigdy to nie był problem- ale może dlatego, ze nie miałem grzybka? Nie pamiętam, Sekles miałem grzybek w tej pomarańczowej głowicy czy nie?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2014, o 16:12

Bezgrzybkowi koledzy... a co na to Wasze kobiety?? :swir:

Wróć do „Brudnopis”