Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 6 sty 2015, o 11:29

bez przesady, rama od sporta nie jest taka zla, pod warunkiem ze jest to wersja weglowa, moja juz przezyla wiele dzonow, w tym jedna sztuke pionowo pelnym ogniem i nic jej nie dolega, a alu faktycznie wygina sie od samego patrzenia :P
poza tym jest wieksza, latwiej sie dostac chocby do serw z przodu...
takze moim zdaniem kolega powinien zlozyc cos na ramie weglowej, z paskiem, zeby pozniej jak wsiaknie w hobby docenic naprawde dobry model.
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Podziękował: 62 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: karol » 6 sty 2015, o 11:37

mikegsx400 pisze:bez przesady, rama od sporta nie jest taka zla, pod warunkiem ze jest to wersja weglowa,

Potwierdzam, mialem sporta i mam pro. Uwazam, ze rama w obu przypadkach jest porownywalna. Nie widze tutaj aby rama od pro byla jakosc specjalnie lepsza od sporta. Mialem krety sportem i pro, ramy nieznliszczalne ( oczywiscie stosunkowo niezniszczalne :) )

Ale fakt bierz rame jakakolwiek, ale weglowa i dobrze ja posklejaj.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Cyk
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 3 razy

Postautor: Cyk » 6 sty 2015, o 12:28

Dzięki za rady,biorę kit z trzeciego linku do tego parę drobiazgów.
Co do kretów to nie mam zamiaru tłuc futrzaków :hammer: ,ale wiadomo z częściami do heli jest tak jak z prezerwatywą ,lepiej mieć i nie użyć niż odwrotnie .
Jeszcze raz wielkie dzięki,no i czas zakupić śmiglaka :D .
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Cyk

Postautor: Cyk » 6 sty 2015, o 17:18

Przepraszam że post pod postem,ale pojawił się kolejny problem niestety tym razem z silnikiem.
Przed zamówieniem kitu chciałem sprawdzić całą elektronikę i okazuje się że silnik strasznie się grzeje,po około 30 sekundach pracy na pusto ciężko go utrzymać w ręku,łożyska wymieniłem na nowe i dalej to samo ,regulator jest ok bo z innymi silnikami pracuje bez problemu i nic się nie dzieje.
Nie chcę na razie inwestować w nowy silnik więc zastanawiałem się czy standardowy silnik od honej bee king 3 nada się do 450-tki oczywiście moje wymagania to na razie tylko zawis i lot postępowy.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 6 sty 2015, o 17:21

Cyk pisze:astanawiałem się czy standardowy silnik od honej bee king 3 nada się do 450-tki

Mialem kiedys bhk2 i to byl helik mniejszy od 450-tki. Pamietam ze tam mialem silnik chyba 3800kV (bezszczotke) , ale on mial mniejsza zebatke 10T (i chyba mniejszy wal) a w 450 powinienies miec 12-14 T o ile dobrze pamietam :)
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Cyk

Postautor: Cyk » 6 sty 2015, o 17:26

Silnik ma 3900 kv zębatkę można zmienić a wał ma 3.17 mm.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 sty 2015, o 17:54

a to grzanie to nie jakieś ustawienia regla?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Cyk

Postautor: Cyk » 6 sty 2015, o 18:06

Raczej nie,sprawdzone na innym regulatorze jest to samo :(
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 sty 2015, o 20:35

timing?
Helikoptery
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 6 sty 2015, o 20:41

Cyk. Jesteś może ze Szczecina? Będę w Szczecinie od 10. Mam jakis typhoon do 450.Mogę ci dac

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Cyk

Postautor: Cyk » 6 sty 2015, o 21:15

No niestety jestem z Podlasia.Ale mogę odkupić ten silnik jeśli ci leży i się kurzy.
Timming zmieniałem na jednym silnik zacina się jak by nie miał fazy na innych się grzeje mam w ryglu włączoną funkcję heli i nadal kicha.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2015, o 21:28 przez Cyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 6 sty 2015, o 21:26

Ja troche cofne sie z watkiem. Jaki jest problem z ta wymianą serw przednich w pro? Wystarczy zdjac polke na pakiet..?

Co do taniego na poczatek... Cyk, nawet najdrozsze HK miescisie w kategorii tanie na poczatek :)
Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 6 sty 2015, o 21:38

Mirek, no wlasnie sobie odpowiedziales :rotfl: trzeba zdjac polke czyli dodatkowe 6 srub :P
jak dla mnie idealnym rozwiazaniem jest jak do wszystkiego mam bezposredni dostep, ale ja akurat z tych leniwych... znaczy energooszczednych jestem :banana:
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
ArisTos
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: ArisTos » 6 sty 2015, o 23:37

Witam

Od czasu pierwszego wejścia na forum czytam/oglądam/podziwiam latanie na YT w Waszych postach i przetrząsam internety w poszukiwaniu złotego środka na latanie. W międzyczasie oblatałem V911 do znudzenia. Plus jest taki, że mikrus pomógł mózgowi nauczyć się orientacji w przestrzeni. Oblatałem salon z w pełni oprzyrządowaną choinką - poszatkowałem jedną bombkę bo sam byłem na lekkiej bombce.
Ostatnio pościągałem dema symków, które umożliwiały by mi przetestowanie kontroli w 6CH jednocześnie dające się sterować padem do gier na PC. W ostateczności oblatałem ClearView używając pada do PS4 i całkiem nieźle mi szło - tyle, że przepustnica nie trzyma na padzie do gier i leciałem w siną dal jak zapomniałem o kontrowaniu. Wiem, że ten symulator nie oferuje tego co Phoenix ale kilka zawisów i figur 3D zrobiłem, beczek, pętli itp. Tragedia była gdy odleciałem za daleko i helika reprezentowało parę pikseli na ekranie - traciłem orientację. Nadszedł czas na składanie prawdziwej maszyny. Moja obrana kolejność:
1. Aparatura sterująca - ma być kompatybilna z symulatorem (Phoenix lub co tam polecacie) i chciałbym ją również wykorzystać w przyszłym modelu. To ma być w miarę standardowy model czyli nic super plastikowego ani też magesuperwypaśnymodelzmocowaniemnaszklaneczkęmiodowego. Fajnie byłoby gdyby wsadzić tam od razu LiPo a nie szukać baterii AA. Oczywiście kompatybilna ładowarka też się przyda.
2. Symulator będzie kupowany jak podejmę decyzję o apce. Muszę poszukać sprzedawców w NL.
3. Śmiglak. 450 albo 500, FBL. Na pewno będzie oblatywany precyzyjnie zanim odważę się śmigać jak ci profesjonaliści na YT. Raczej kit lepszej jakości żebym się nie zaciął przy składaniu i pasowaniu elementów. Na początku sprawdzone, sprawne elementy bez zbędnego cięcia kosztów ani też drożyzny, której wpływu nie odczuję na początku zabawy. Sprawą otwartą będzie sterowanie i elektronika - odbiornik (punkt 1), żyro, BEC, ESC, zasilanie i co tam jeszcze potrzebne. Silnik i serwa polecicie bez zająknięcia (lub z lekkim po wypiciu miodowego - już ja Was znam :>)

Nie mam pojęcia jak się to rozłoży wszystko w czasie. Finansowo nie stoję źle ale latanie ma bardzo niski priorytet więc poza apką i symkiem nie będę zbytnio cisnął. Bardziej zależy mi żeby bawić się "z głową" a nie napalać się niepotrzebnie. Po wstępnym przegooglowaniu holenderskiego internetu widzę, że w sumie za kilka setek € są formowe zestawy Aligna czy Gaui z serwami i elektroniką. Zakładam, że lepiej kupić najuboższy kit i resztę z Waszą pomocą dopasować.
Sam mam mętlik w głowie ale liczę, że razem coś zdziałamy i będę mógł wkrótce wrzucić wideo z własnego latania.

Pozdrawiam

P.S. Miodowym też się raczę od jakiegoś czasu więc ten element hobby mam opanowany. ;)
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 7 sty 2015, o 08:06

Ja jestem fanem nadajników spectruma - co oczywiscie nei znaczy ze inne marki sa gorsze.
Kupilbym nowa DX6 :
https://www.spektrumrc.com/Products/Def ... Id=SPM6700

Możesz ja kupić w rcmaniak.pl np (nie ma jej na stronce, ale jak się skontaktujesz to dostaniesz dobrą cenę i aparaturę Ci ściągnie Krzysiek szybko)

Symulator - ściągnałbym phenixa i kabelek kupił osobno :

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... n_One.html

To koszt będzie niski.

Model - szukał używki tylko, klasa 450 pod 3S2200 baterie, fbl .
Mini protos ( znależć używkę tego modelu graniczy z cudem) bądź jakiegos trexa 450 .
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 7 sty 2015, o 10:26

Nowa DX6 to trochę wyrzucanie pieniędzy w błoto, (no chyba że ktoś lubi nowości).
Za niewiele więcej można kupić DX7 która jest nie wiele gorsza od DX8, a jeśli na początek chcemy zaoszczędzić to polecam starą DX6 która jest prawie 2x tańsza.
http://rcmaniak.pl/pl/p/DX7S-DSMX-Spekt ... ajnik/2193
http://rcmaniak.pl/pl/p/DX6i-DSMX-Spekt ... Mode-2/452
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 7 sty 2015, o 10:58

Jak dla mnie apka 6ch to wiązanie sobie łańcucha krowiaka na szyi. Do helików to jest zupełne minimum, a w lepszym samolocie zostawia tylko 2 kanały na zabawę. Wbrew pozorom etap wstępnej nauki kończy się dość szybko i zwykle już na tym etapie zaczyna się kombinowanie a to podwozie, a to światełka, albo coś jeszcze innego i kanałów brakuje. Może to cecha osobnicza, ale uważam że takie kombinowanie znakomicie zaznajamia z tajnikami RC i oswaja z kabelkologią.
Kanałów nigdy za wiele :thumb:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 7 sty 2015, o 11:25

Dokładnie jak napisał Artja. Za chwilę będzie kombinował jak zmienić banki ustawień w brainie.

EDIT albo kłada sobie kupi :).
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 7 sty 2015, o 11:30

Do helików 6 kanałow wystarczy , do samolotów większości też :-)
Artja , wiadomo że dodatkowe kanały mogą się przydać , ale dla wielu osób nigdy :-) a podnosza koszt apki.

Zakup nowej dx6 w żadnym razie nie jest wyrzucaniem pieniędzy w bloto - wystarczy przeczytać czym sie różnią w stosunku do starej ( tym bardziej że latałem rok na starej, i latalem / konfigurowałem modele także na nowej)

Lepsza antena - zabezpieczona na sztywno, a nei jak w starej gdzie łatwo bylo ja uszkodzić , badź co gorsza od zginania pękał kabelek anteny na zgięciu
Podświetlany, o lepszej rozdzielczości wyświetlacz
pamięc do 250 modeli ( a nie 10 jak w starej)
mozliwosc wsadzenia do apki karty pamieci SD, i zgrywania na nia profili modeli
3 pozycyjne przełączniki ( w starej masz dwupozycyjne - nie ustawisz sobie 3 trybów lotu pod jednym)
programowalne komunikaty głosowe - pod każda funkcje , event mozesz ustawic wybrany komunikat głosowy
rozbudowany alarm - np timer startujący / wyłaczający się poniżej określonego % gazu
Wibracje jako opcja alarmu ( poza zwykłymi czyli efektem dźwiękowym / głosowym)
Bezprzewodowa opcja trenera (master / slave z innymi radiem spectrum z tą funckjonalnościa bezprzewodowo)
Wbudowana obsługa telemetrii - możesz dokupić modul telemetryczny do modelu, i mając odbiornik z obsługa telemtrii radio obsługuje telemetrie - w starym modelu nie ma takiej opcji wogóle
Gimbale znacznie lepsze niz w starej dx6 - wystarczy wziąc w ręce obie apki i porusząc drążkami
W pelni definiowalne kanaly - kazdemu mozna przypisac dowolna funkcje ( w starym dx6 ale tez starym dx7 i dx8 nie mozesz np pod rudder przypisac trybow lotu)
Mozna by dalej wymieniać , ale to co powyżej dyskwlifikuje starsze wersje (nie tylko dx6 , ale takze starsze dx7 i dx8) jesli ktos planuje pobawic sie w to hobby dluzej niz pare dni i chce dobrze zainwestowac kase na dluzej.
Reasumując - jest to właściwie dokładnie to samo radio co nowa dx9 , ma wszytskie funkcjonalności i mniej o te 3 kanały oraz o połowe tańsza praktycznie.
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 239 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 7 sty 2015, o 11:33

Artja pisze:Wbrew pozorom etap wstępnej nauki kończy się dość szybko

Kurde, u mnie jakoś nie chce się ten etap zakończyć od lat :vhappy:
XLPower i Protos rc-heli.pl

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”