Heli - głowice, tarcze (rodzaje, sposób działania, ustawienia)

Zasady działania, ustawienia, modyfikacje...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 29 lis 2014, o 23:40

Bejo, odpuść sobie. Latanie makietą, albo inaczej - normalnym modelem, który jest wsadzony do budy ma sens od 450-tki wzwyż.
Mniejsze makiety to złudzenia ładnie wyglądające tylko na fotkach.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 30 lis 2014, o 09:07

Skoro tak mówisz to odpuszczam to sobie . Wasp aż tak bardzo zły nie jest . Tylko te czasy lotu . Po przełączeniu na Idle zaledwie 3 min . Latam na oryginalnych aku do tego helika ( mam 6szt ). W HK mają coś takiego :
Obrazek
Ponoć na niej nie ma spadku mocy od początku do końca tzn. od 4,2 do 3,8 V . Nawet ktoś mówił że trzyma do 3V. W tych od helika czuje się kiedy lądować bo wyraźnie zaczyna "słabnąć" moc silnika . W tych Nano-tech ponoć tak nie jest . Silnik ma taką samą moc do 3V . Nie wiem ile w tym wszystkim jest prawdy ?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 30 lis 2014, o 09:42

Niewiele. Mialem nanotechy w waspie. Byly lepsze od stockowych ale tez bez jakis czarów. Po heliku na nich tez bylo widac kiedy lądować i dla mnie to było wygodne bo mnie nie zaskakiwał.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 30 lis 2014, o 10:10

Czyli za wiele z wydłużeniem czasu lotu w Waspie nie zdziałam . Myślałem o założeniu głowicy trójłopatowej . Ale mówicie że to poroniony pomysł i nic nie da . V V911 zmiana aku ze 120 mAh na 200 mAh dużo dała bo udało mi się przez to wydłużyć czas lotu aż o 2~ 2,5 min . No dobrze , a jak to wygląda w V977 ? Jaki tym helikiem jest czas lotu w Idle ?
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 30 lis 2014, o 10:59

Bejo, na tych nano, które pokazałeś latam w iddlu v922 ok 4,5 min z płaską krzywą gazu 90%. Po locie 3,8 na pakiet. Niestety pakiety ciągną do końca, dlatego kiedyś niechcący jednego lekko spulchniłem i bardzo stracił na parametrach...
Dlatego teraz tylko na czas z apki.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
tmgofer
Domownik forum...
Podziękowano: 24 razy

Postautor: tmgofer » 4 gru 2014, o 21:47

Głowica, którą zaproponowaliście jest typu FBL. A czy możecie wskazać jakąś popularną low-cost'ową głowicę DFC, do której można dostać części zamienne?
Pozdrawiam,
Mateusz
(MSH Protos Mini, Sab Goblin 700 Competition)
Awatar użytkownika
subframe
Stały bywalec...
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: subframe » 4 gru 2014, o 22:25

tmgofer pisze:Głowica, którą zaproponowaliście jest typu FBL. A czy możecie wskazać jakąś popularną low-cost'ową głowicę DFC, do której można dostać części zamienne?

Ja latam na DFC od Tarota.
W PL za 135PLN w Chinach za 28$ + przesyłka (bez tarczy widocznej na zdjęciu).
Aluminium bardzo dobrej jakości, ma wymienialne pojedyńcze elementy, które są łatwo dostępne.
Bez obawy można dokręcać szpindle, ponieważ ma minimalny fabryczny luz.
Przykreciłem nią już ok 15 razy i póki co wymieniam tylko szpindle i raz śrubę.
Ma bardzo solidne mocownie do wału na 3 śruby.
Teraz założyłem mocniejsze łopaty, węglowe (wcześniej szklane), więc możliwe że w końcu solidniej oberwie.

Obrazek
pozdrawiam
Subframe
450PRO DFC, V977, 250GT
Me-109, Cessna 182
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 4 gru 2014, o 22:50

Latałem na niej - jest ok i Tarot ostatnio jest w HK
Helikoptery
Awatar użytkownika
tmgofer
Domownik forum...
Podziękowano: 24 razy

Postautor: tmgofer » 5 gru 2014, o 07:36

OK, widziałem ją dostępną w polskich sklepach.
O bodajże 15 zł więcej można kupić jeszcze taką:

Obrazek

Czy nie wygląda ona Waszym zdaniem nieco solidniej? (szczególnie ramiona łączące okucie łopaty z tarczą)
Pozdrawiam,
Mateusz
(MSH Protos Mini, Sab Goblin 700 Competition)
Awatar użytkownika
subframe
Stały bywalec...
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: subframe » 5 gru 2014, o 18:13

Na pewno HUB jest mniej solidny, ponieważ jest skręcany jedną śrubą a nie trzema jak w głowicy v2.
Zauważ że nowe kity tarota DFC wychodza właśnie z głowicą v2 a nie tą powyżej, którą wkleiłeś.
pozdrawiam
Subframe
450PRO DFC, V977, 250GT
Me-109, Cessna 182
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 13 gru 2014, o 10:28

No właśnie, testował ktoś? Oczywiście sterowanie FBLem nie tylko ogona, ale również cykliki. Czytałem coś na Heli freak i niby się da. Zależy to od systemu?
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 13 gru 2014, o 10:47

Nie próbowałem ale to musi działać tylko nastawy parametrów będą "od czapy" ze względu na podwójny system sterowania. Na pewno za to będzie łatwiej serwom bo w FB są mniej obciążone
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
emil_w
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: emil_w » 13 sty 2015, o 16:46

Na dniach ma być w sprzedaży.
http://www.jrpropo.co.jp/jpn/news/contents.php?no=2322
Na wał 6mm.
Szkoda, że nie podejdzie do T-Rexa 450PRO.

Z taką głowicą to można spokojnie lądować do góry nogami:
RCHN #317; T-Rex700, T-Rex600, GC700, 450-tki; http://www.facebook.com/emil3d
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 13 sty 2015, o 18:30

Widzę na filmie klub miłośników siedzenia po turecku, ale głowicy ni huhu...

Edyta: dzięki Jazz, zwracam honor głowica jest pod linkiem, ech oczy już nie te :/
Ostatnio zmieniony 13 sty 2015, o 18:48 przez Artja, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 13 sty 2015, o 18:45

Zdjęcie głowicy i modelu znajdziesz otwierając link.
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 14 sty 2015, o 11:40

Odgrzewam kotleta ;)
W tym miesiącu powinienem mieć już jednak wszystkie potrzebne części, dlatego pora powoli zacząć składanie. Pierwszego lotu jakoś specjalnie się nie boję, ale chciałbym ograniczyć do minimum ryzyko kreta spowodowanego błędnymi ustawieniami, dlatego chciałbym zapytać o kilka rzeczy:
1. Odległości kulek: na cyklice zgodnie z instrukcją Zyx-a zrobić około 12,5-13mm, na ogonie 7,5-10mm? Z różnymi opiniami się spotkałem na temat odległości kulki na ogonie, sięgającej nawet 15mm więc sam już nie wiem.
2. Po podłączeniu zyxa wyświetla się coś takiego:

Obrazek

Gaz miałem tu na samym dole. Czyli rozumiem że krzywa gazu i skoku liniowa, gaz na środek i subtrymem zjeżdżam do zera, po czym end pointami ustawiam wychylenia do 100. I tak analogicznie z pozostałymi, ale co z czułością? Tutaj na apce miałem gain 60. Jak zjechałem do 0, w programiku zyxa wyświetlało -2. Subtrymem ustawiłem na zero, ale cyfra w nadajniku nadal się później nie pokrywała z cyfrą w programie. Gain na zyxie zawsze jest nieco większy, niż gain wyświetlany w radiu.

3. Montaż zyxa - w ramie sporta miejsca za wiele nie ma. Nie mam nawet wypłaszczonego fragmentu nad boom casem i jedyne miejsce, gdzie mieści się zyx, to podłoga. Nad, na takiej półeczce dobrze pasuje odbiornik, natomiast na podłodze idealnie pasuje zyx. Ale chyba powinno być ok? Do montażu użyć 1,2 pianek? Wiem, że to wszystko zależy od ilości i siły wibracji w modelu ale być może ileś tam pianek z reguły wystarcza. Spotkałem się też z montażem pianka-płytka alu-pianka i wygląda to ciekawie, ale nie wiem skąd taką płytkę podebrać.

I chyba tyle z rzeczy ważniejszych. Wczoraj przy wstępnych przymiarkach zauważyłem coś, co mnie trochę niepokoi. Mam mały luz na dolnym bolcie wału. Trzymając jedną ręką za zębatkę dolną, drugą za głowicę, mogę wykonywać niewielkie ruchy lewo-prawo. Widać przy zębatce jak wał minimalnie, ale jednak, obraca się aż do momentu kiedy bolcik nie pozwoli mu na dalszy ruch. Sprawdziłem w kds-ie i jest tak samo, no ale full plastik nie może być przecież punktem odniesienia ;)
A druga sprawa to sam zyx. Po zalogowaniu świeci swiatłem ciągłym czerwonym. Jak nim trochę poruszam, zaczyna co chwilę mrugać, czyli światło ciągłe, kilkukrotne mrugnięcie po czym znowu światło ciągłe i tak w kółko. W instrukcji jest opisane tylko jednostajne mruganie oznaczające błędne zalogowanie i konieczność restartu, ale czegoś takiego to nie ma... Czy ktoś z Was się z tym spotkał?
Będę wdzięczny za każdą pomoc, pozdrawiam.
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
StRess
Domownik forum...
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 14 sty 2015, o 22:18

1. Kulki zgodnie z instrukcją. Ja tak miałem i latałem. Na cyklice miałem TGY-306G, na ogonie DS525.
2. Gaina nie tykaj. W sensie subtrimami nie jedź z nim do 0. Zostaw subtrimy dla tego kanału tak jak były, czyli tak, aby wynik miał te Twoje domyślne 60. Podczas testowych oblotów będziesz sobie tę wartość zmniejszał lub zwiększał.
3. ZYX'a zawsze montowałem na jednej warstwie taśmy dwustronnej z zestawu. Olej na razie wszystkie kombinacje z blaszkami itp. Jak coś będzie mocno nie teges to wtedy zaczniesz kombinować.

Co do wału i luźnej zębatki - owszem, miałem takie coś, ale 450 PRO produkcji HK ;) Tam takie rzeczy są na porządku dziennym, jednak nie wiem jak bardzo Ci się ta zębatka rusza. U mnie zależało to głównie od tego, jakich wałów używałem (jakie miały średnice otworów). Jak czujesz, że ten luz jest minimalny i nie urwie jezuska, to zostaw. Jeżeli mimo wszystko powoduje on jakieś obawy - wymień wał a może i śrubkę.
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 15 sty 2015, o 08:17

Ok, zatem wszystko jasne. Dzięki że chociaż Tobie się chciało te kilka słów napisać, bardzo mi pomogłeś.
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 9 mar 2015, o 16:56

Tak z ciekawości, czy jest jakaś sensowna różnica pomiędzy tymi głowicami (poza kwestią wizualną)?

1.
Tarot 450 DFC Split Locking Rotor Head Assembly

2.
Tarot 450 DFC Main Rotor Group Sat
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 9 mar 2015, o 17:03

Że ta tańsza jest w komplecie z tarczą :dk:
Pozdrawiam, Artur