Jedną

Ale nie chodziło mi o cenę. Zakup i tak popełnię przy Waszej pomocy. Chodziło mi o porównanie tych modeli, sklep przedstawił detale z jakich maszynki są zbudowane i chciałbym zrozumieć różnice które decydują na co warto zwrócić uwagę a na co nie...
Przedstawię to może z mojego punktu widzenia, siedzę trochę w komputerach więc:
Dlaczego składając komputer (skupmy się na 3 częściach) należy wybrać taką płytę główną i taki procesor do takiej karty graficznej).
Przykładowo, załóżmy że pacjent zakupił konkretny monitor 144Hz. Żeby w pełni go wykorzystać należy kupić też w miarę dobrą kartę graficzną która w grach obecnych na rynku da sobie trochę bardziej niż radę. Chodzi o to żeby wyciągnęła wzorem monitora 144klatki na sekundę...Idąc za przykładem konwersacja:
JA: Więc proponuję kartę graficzną numer1 która jest tańsza... dlaczego taka ? Ponieważ rdzeń ma więcej procesorów strumieniujących (dawniej pixel i vertex shader) które pozwolą na szybsze wykonywanie obliczeń przez co jest wydajniejsza...
KLIENT: Ale karta numer 2 ma większe taktowanie ilość Mhz i więcej pamięci więc dlaczego nie ta?
JA: Ale nie jest to tak ważne jak ilość jednostek obliczeniowych przekładających się na ilość wypełniania texeli (wypełniania trójkątów) a dokładając wydajne chłodzenie można podnieść taktowanie karty...
KLIENT: Ok no ale jaką płytę do tego...
JA: Płytę musimy wziąć XYZ ponieważ jest to konsekwencją wybrania karty graficznej. Kartę graficzną wpinamy w szynę (gniazdo) która ma daną przepustowość obecnie PCIEx16 (16to krotność taktowania standardowego gniazda PCI Express) to max. Jeśli wybierzemy płytę która ma np tylko PCIEx8 to wąskie gardło szyny będzie hamowało naszą grafikę której zakup wówczas nie miałby sensu.. Szyna (gniazdo) działa jak autostrada, im szersza jest tym większy ruch w jednym czasie przepuści, im węższa tym większe korki się zrobią ...
KLIENT: No dobra to jaki procesor...
JA: Procesor znów jest konsekwencją wyboru dwóch pozostałych ... ponieważ procesor (jak na do tej pory, za chwilę mają to zmienić) odpowiada za odczyt danych z pamięci komputera oraz przydzielanie zadań poszczególnym urządzeniom, karcie dźwiękowej, karcie graficznej itp... Jeśli procesor będzie zbyt wolny (lub miał zbyt mało rdzeni) będzie zbyt wolno przekazywał informacje do super szybkiej karty graficznej i pomimo szerokiej szyny na płycie głównej dane (czyli przykładowy ruch na autostradzie) będą wysyłane przez nią zbyt rzadko (1 auto od procesora do karty graficznej przejedzie na godzinę)...
Po co to wszystko piszę ... ano po to że wiem, składając sprzęt komputerowy już kopę lat że pewne zakupy i decyzje są konsekwencją wyborów innych elementów i zaczyna nam się pojawiać wzorzec dążenia do maszyny idealnie wyważonej gdzie odchylenie w jedną albo w drugą stronę nie będzie miało sensu. Można powiedzieć że ma to zastosowanie zarówno w informatyce jak i w tym przypadku na pewno w modelarstwie, ponieważ części elektroniczne współpracują tutaj z mechaniką i pewne decyzje mogą być katastrofalne dla reszty podzespołów .
Skoro to już tak ładnie wyłożyłem to skupiając się nadal na klasie 450 chciałbym poznać co decyduje o wyborze danego silnika i jak można opisać jego KV (pomijam to że może są modele które należy omijać, bo z praktyki wiadomo że często nawalają). Dlaczego te serwa a nie inne ? itd...
Chcę rozebrać dobry model oraz źle zestrojony model i zrozumieć co je różni, w jaki sposób są dobierane te a nie inne części ... Czas Panowie na dużą łopatę bo ja jestem głodny wiedzy... Nim polecę pierwszy raz 6 kanałówką klasy 450 muszę najpierw zrozumieć jak działa dokładnie ten model który pilotuję ...
Jak wcześniej pisałem, stworzyliście sobie potwora to teraz go chowajcie

A i chciałbym też poznać różnicę na plus i na minus 6S vs 3S ... inną niż gdzieś to wyczytał..
Jeśli można oczywiście.