PIGUŁKA - tu czytaj i pytaj jeśli jesteś nowy :)

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 3 lut 2015, o 00:37

Ja myślę, że Jemu chodziło o pedicura hmm bo przecież nie o lakier na skrzydle :dk:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 3 lut 2015, o 08:33

Artja pisze:Jak poznasz osobiście zacznie Ci przypominać co najmniej Allacha. Niewielu znam ludzi którzy zmuszają połowę okolicy do schylania głowy i padania na glebę po prostu stojąc w pozycji zamyślonego proroka i miziając jakieś drążki :)

I kto tu jest prorokiem proroka.
Jak ja patrzę do góry to wiadomo na co się patrzę.
Natomiast sam wielokrotnie chciałem zobaczyć co ty widzisz i nigdy nic nie dostrzegłem, znaczy że widzisz ponad to co my wszyscy widzimy :-)
Obrazek
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 3 lut 2015, o 09:33

"Blogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli."
;)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 3 lut 2015, o 09:56

Ja tu rogi widzę, Artja jeszcze musi sporo tak postać aby zamieniły się w aureolę :D
Obrazek
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 3 lut 2015, o 10:01

Hehe śmiesznie to wygląda, gogle fpv a pomimo tego głowa i tak zadarta w górę :) Starych nawyków ciężko się pozbyć :thumb:
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 3 lut 2015, o 10:12

Kenobi36 pisze:Ja tu rogi widzę, Artja jeszcze musi sporo tak postać aby zamieniły się w aureolę :D

To jest błogostan (nie mylić ze stanem błogosławionym!), znaczy nirwana..., wspomagana hibernacją prowadzącą do hipotermii... :masakra:
Jakieś funkcje życiowe jednak działają sprawnie skoro żyroskopy samoczynnie ustawiły łepetynę w położeniu naturalnej równowagi :roll:

Ja to ja, ale wyjaśnijcie mi, co tam na polu robił płetwonurek-jasnowidz? Mam uwierzyć że przez te czarne pingle widzi ustawienia w apce? :mrgreen:

@Przemek, na foci nie widać jak czasem łeb lata w rytmie horyzontu :D są momenty że lepiej jest siedzieć niż stać, bezwiednie można stracić równowagę, odejść kilka kroków, pozrywać kable i zaplątać się, różnie to bywa ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 3 lut 2015, o 10:21 przez Artja, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 3 lut 2015, o 10:20

Artja kiedyś musiałem Cię przytrzymać bo szedłeś w pole razem z tym całym majdanem :)
...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 3 lut 2015, o 10:44

lin3e pisze:Artja kiedyś musiałem Cię przytrzymać bo szedłeś w pole razem z tym całym majdanem :)

Szkoda... zawsze chciałem zobaczyć dokąd lecą maszyny którym nie udał się RTH, może dziś zwiedzałbym już chińskie prowincje :rotfl2:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 3 lut 2015, o 10:50

Artja pisze:Ja to ja, ale wyjaśnijcie mi, co tam na polu robił płetwonurek-jasnowidz? Mam uwierzyć że przez te czarne pingle widzi ustawienia w apce? :mrgreen:

A tu bys sie zdziwil! Ktos mi ostatnio mowil (chyba Kula) ... Opowiadal o googlach ktore dla zmylki maja tez kamerke przez ktora mozna patrzec.
Srednio sie nadaje to do normalnego funkcjonowania typu chodzenie, bo ... nie wiem czy lag, czy geometria nie ta, ale ponoc mozna sie wyp... wychrzanic az milo:) Bo np. schoda ktora widze dwa kroki przed soba, jest tak naprawde tuz przede mną.

Ale do np. zerkniecia na apke moze sie przydac.
Jakis pstryczek tylko - pyk - kamerka - pyk - odbiornik.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 3 lut 2015, o 10:55

To ja wiem że są takie gogle, ta kamerka służy głównie do ułatwienia lądowania kiedy wygodniej jest patrzeć na model niż z modelu :)
Tyle że tu akurat jej nie ma
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 3 lut 2015, o 11:35

Artja pisze:
lin3e pisze:Artja kiedyś musiałem Cię przytrzymać bo szedłeś w pole razem z tym całym majdanem :)

Szkoda... zawsze chciałem zobaczyć dokąd lecą maszyny którym nie udał się RTH, może dziś zwiedzałbym już chińskie prowincje :rotfl2:

Przecież jeden model doleciał do Chin...
...
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 3 lut 2015, o 11:37

Skyzony mają taką kamerkę do podglądu.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 3 lut 2015, o 12:00

lin3e pisze:Przecież jeden model doleciał do Chin...

To w Łodzi tylko pakiety zajumał na dalszą droge? ;)

Nawiasem mówiąc, od jakiegoś czasu w APM jest funkcja "Follow Me". W założeniach model leci tam, gdzie pilot pokaże waypointa palcem na mapie. Ale jaka jest gwarancja, że ktoś nie wpadnie na pomysł, i pewnego dnia gogle wyświetlą obraz z głosem Kaszpirowskiego...adin... dwa... tri... follow mi...

Obrazek
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: bahus » 23 gru 2015, o 23:41

To ja zapytam, bo nie każdy kupuje ARF'a to chciałbym wiedzieć... Jak dobrać osprzęt do konkretnego modelu i wielkości łopat. O ile sama elektronika nie powinna stanowić problemu o tyle wybór silnika i serw jak najbardziej. Rozumiem że taka 450 ma nie tylko jeden rozmiar łopat ale pewien ich zakres, przez co jedne można zastosować przy danym silniku a na innych będzie się męczył (przegrzewał ?). To samo tyczy się serw, co decyduje o tym jakie serwa wybrać do cykliki a jakie do ogona ? Wiadomo że serwa mają jakąś siłę i słabsze przy większych przeciążeniach może rady nie dać lub mocniejsze połamać/zerwać swapa ... Wytłumaczcie Panowie jak się kierować przy budowie takich maszyn ? Powiedzmy że skupimy się na popularnej 450.
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 24 gru 2015, o 00:17

Przy Fbl serwa cyfrowe, wystarczy coś w podobie do kst215, tgy-306g, regiel 35-40a dla 3(4)s, 40-60a dla 6s, łopaty 325-380 zależy od modelu, silnik i zasilanie dobierasz pod obroty jakie chcesz uzyskać im dłuższe łopaty tym można na niższych obrotach latać. To tak po krótce bo to dość obszerny temat i opisany tu na forum. Dochodzi jeszcze przełożenie zębatek. Najpopularniejsze klasy 450 u nas to Protos mini, align trex 450(i klony takie jak hk, tarot, alzrc), gaui x3 ewentualnie kds, copterx. I polecam dział "Jaki helikopter na początek?"
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 24 gru 2015, o 06:40

Bahus, mamy tu sporo sprawdzonych rozwiązań. Napiszesz jaki model konkretnie a my podamy Ci co kupić ;)
Jak lenu napisał - serwa tgy306 w sumie można przyjąć przy kazdej 450tce. Jako regiel bym dał popularnego yepa 40.
Silnik i łopaty - to już pod konkretny model...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 24 gru 2015, o 09:02

bahus pisze:Wytłumaczcie Panowie jak się kierować przy budowie takich maszyn ? Powiedzmy że skupimy się na popularnej 450.

Możesz wybrać setup jak koledzy zaproponowali, ale można też inaczej. Wyszukujesz jakiś filmik, przy którym robi ci się kisiel w majtach i nasyłasz stosowne służby żeby namierzyć pilota. Dopadasz łobuza i tak długo gilgocesz go pod pachami i straszysz połamaniem goleni, aż zdradzi swój setup. W 90% przypadków te zeznania kwitujesz krótkim acz treściwym "ojej", po czym bierzesz datasheet każdej części i próbujesz dobrać coś tańszego, co ma choć trochę podobne parametry :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 24 gru 2015, o 22:53

To jak technicznie to dalej ... mam przykład 2 modeli po których mi ślinka cieknie ...
http://rcforever.pl/product-pol-2024-He ... o-3S-.html
i drugi
http://rcforever.pl/product-pol-2177-He ... -MRS-.html
Dla mnie są prawie identyczne, zauważyłem jednak różnicę w silnikach, jak to z nimi jest? Jeden ma 450MX(3400KV) i jest droższy od tego który posiada 460MX (3200KV), model w numeracji niby wyżej a mniej KV ? Na czym to polega ? No i co oznacza L w 450 Aligna przecież wielkość łopat mają taką samą ...
Kolejne pytanie dotyczy pakietów, ktoś mi mówił że należy omijać 6S szerokim łukiem ze względu na koszty, ale jak te koszty przekładają się na późniejsze użytkowanie oraz czas lotu ? Czy faktycznie myśleć o 3S na początek ? Czy szukać jednak 6S. Czy ewentualnie można takiego 3S w późniejszym terminie na 6S przerobić ?

Znajdźcie mi znaczącą różnicę pomiędzy tymi dwoma modelami ... poza silnikami oczywiście ... no i jeśli jeden ma 3400KV a drugi 3200KV jak to się ma do lotu ?

A najlepsze stwierdzam na koniec jako laik, czyli chyba nie wszystko wziąłem pod uwagę ... że cenowo zbytnio nie odbiega to od Tarota 450.
http://rcforever.pl/product-pol-1335-Ta ... lotu-.html
Nie ogarnąłem jeszcze różnicy na częściach zamiennych tarot vs align ale jeśli to grosze to nawet nie ma co se zawracać gitary...
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 24 gru 2015, o 23:23

trex 450 za 1800zł :lol: :lol:

W tej cenie masz X3 i Protosa Mini i pewnie coś jeszcze.

A używany 450 kupisz za 600-800zł w zależności od wyposażenia

bahus pisze:ktoś mi mówił że należy omijać 6S szerokim łukiem ze względu na koszty

kto? :masakra:

Ile stron z tego przeczytałeś?

viewtopic.php?f=55&t=13
Helikoptery
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 25 gru 2015, o 12:04

Jedną :D Ale nie chodziło mi o cenę. Zakup i tak popełnię przy Waszej pomocy. Chodziło mi o porównanie tych modeli, sklep przedstawił detale z jakich maszynki są zbudowane i chciałbym zrozumieć różnice które decydują na co warto zwrócić uwagę a na co nie...
Przedstawię to może z mojego punktu widzenia, siedzę trochę w komputerach więc:

Dlaczego składając komputer (skupmy się na 3 częściach) należy wybrać taką płytę główną i taki procesor do takiej karty graficznej).
Przykładowo, załóżmy że pacjent zakupił konkretny monitor 144Hz. Żeby w pełni go wykorzystać należy kupić też w miarę dobrą kartę graficzną która w grach obecnych na rynku da sobie trochę bardziej niż radę. Chodzi o to żeby wyciągnęła wzorem monitora 144klatki na sekundę...Idąc za przykładem konwersacja:

JA: Więc proponuję kartę graficzną numer1 która jest tańsza... dlaczego taka ? Ponieważ rdzeń ma więcej procesorów strumieniujących (dawniej pixel i vertex shader) które pozwolą na szybsze wykonywanie obliczeń przez co jest wydajniejsza...
KLIENT: Ale karta numer 2 ma większe taktowanie ilość Mhz i więcej pamięci więc dlaczego nie ta?
JA: Ale nie jest to tak ważne jak ilość jednostek obliczeniowych przekładających się na ilość wypełniania texeli (wypełniania trójkątów) a dokładając wydajne chłodzenie można podnieść taktowanie karty...
KLIENT: Ok no ale jaką płytę do tego...
JA: Płytę musimy wziąć XYZ ponieważ jest to konsekwencją wybrania karty graficznej. Kartę graficzną wpinamy w szynę (gniazdo) która ma daną przepustowość obecnie PCIEx16 (16to krotność taktowania standardowego gniazda PCI Express) to max. Jeśli wybierzemy płytę która ma np tylko PCIEx8 to wąskie gardło szyny będzie hamowało naszą grafikę której zakup wówczas nie miałby sensu.. Szyna (gniazdo) działa jak autostrada, im szersza jest tym większy ruch w jednym czasie przepuści, im węższa tym większe korki się zrobią ...
KLIENT: No dobra to jaki procesor...
JA: Procesor znów jest konsekwencją wyboru dwóch pozostałych ... ponieważ procesor (jak na do tej pory, za chwilę mają to zmienić) odpowiada za odczyt danych z pamięci komputera oraz przydzielanie zadań poszczególnym urządzeniom, karcie dźwiękowej, karcie graficznej itp... Jeśli procesor będzie zbyt wolny (lub miał zbyt mało rdzeni) będzie zbyt wolno przekazywał informacje do super szybkiej karty graficznej i pomimo szerokiej szyny na płycie głównej dane (czyli przykładowy ruch na autostradzie) będą wysyłane przez nią zbyt rzadko (1 auto od procesora do karty graficznej przejedzie na godzinę)...

Po co to wszystko piszę ... ano po to że wiem, składając sprzęt komputerowy już kopę lat że pewne zakupy i decyzje są konsekwencją wyborów innych elementów i zaczyna nam się pojawiać wzorzec dążenia do maszyny idealnie wyważonej gdzie odchylenie w jedną albo w drugą stronę nie będzie miało sensu. Można powiedzieć że ma to zastosowanie zarówno w informatyce jak i w tym przypadku na pewno w modelarstwie, ponieważ części elektroniczne współpracują tutaj z mechaniką i pewne decyzje mogą być katastrofalne dla reszty podzespołów .

Skoro to już tak ładnie wyłożyłem to skupiając się nadal na klasie 450 chciałbym poznać co decyduje o wyborze danego silnika i jak można opisać jego KV (pomijam to że może są modele które należy omijać, bo z praktyki wiadomo że często nawalają). Dlaczego te serwa a nie inne ? itd...
Chcę rozebrać dobry model oraz źle zestrojony model i zrozumieć co je różni, w jaki sposób są dobierane te a nie inne części ... Czas Panowie na dużą łopatę bo ja jestem głodny wiedzy... Nim polecę pierwszy raz 6 kanałówką klasy 450 muszę najpierw zrozumieć jak działa dokładnie ten model który pilotuję ...
Jak wcześniej pisałem, stworzyliście sobie potwora to teraz go chowajcie ;)

A i chciałbym też poznać różnicę na plus i na minus 6S vs 3S ... inną niż gdzieś to wyczytał.. :D
Jeśli można oczywiście.
DJI Mini 2 + Oculus GO

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”