Banggood.com

Sklepy znane i polecane, organizacja zakupów zbiorowych. Napotykane problemy i jak sobie z nimi poradzić.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 9 lut 2015, o 09:52

Bejo, aby płacić dularami z PayPal-a, to musisz mieć te dulary na koncie PayPal-a.
Ewentualnie mieć podpiętą kratę walutową do konta PayPal (ja tak mam) i wtedy ściągnie w dularach.
Zakup z BangGood musi być dokonany w dularach, czyli przed kliknięciem "kup" trzeba zmienić domyślną walutę dla konta.
A tak w ogóle, to Kruszysz kopię o 10zł :masakra: Nie kupujesz 100szt tych zabawek :grin2:
Jeśli chodzi o wysyłkę i niebezpieczeństwo opłat, to istnieje zawsze, ale BangGood sam z siebie zaniża wartość przesyłki, więc nie ma stresu (przy zakupie za ponad 200$ miałem naklejkę 45$ na przesyłce, dokładniej cena towaru 40$ + 5$ przesyłka) :rotfl2: i nie wysyła (no chyba, że tego Chcesz) kurierem, tylko w przypadku takiej transakcji przesyłką pocztową rejestrowaną :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 9 lut 2015, o 11:02

Każdy kombinuje aby wyszło jak najtaniej jak jest taka możliwość . :grin2:
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 9 lut 2015, o 11:44

Tak jak promocja w supermarkecie na drugim końcu miasta, cukier tańszy o 2zł niż w sklepiku pod blokasem, a benzyna albo bilet na dojazd tam i nazad to 1000% kosztów marszu z buta... :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 9 lut 2015, o 16:03

jak widać w trackingu przesyłka pędzie do mnie z pełną prędkością

2015-02-09 17:03, 广州国际函件运营中心, 波兰 - PL, 收寄局收寄
Helikoptery
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 9 lut 2015, o 17:21

wojtekr pisze:jak widać w trackingu przesyłka pędzie do mnie z pełną prędkością

2015-02-09 17:03, 广州国际函件运营中心, 波兰 - PL, 收寄局收寄

Nom, aż się literki poprzewracały
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 9 lut 2015, o 19:52

Artu pisze:Bejo, aby płacić dularami z PayPal-a, to musisz mieć te dulary na koncie PayPal-a.
Ewentualnie mieć podpiętą kratę walutową do konta PayPal (ja tak mam) i wtedy ściągnie w dularach.
...

To nie do końca prawda. Ceny na BG przeliczane są z dolarów to fakt. Ale możesz dokonać zakupu w niemal dowolnej walucie a PayPal potrąci ci za przewalutowanie.
Z mojego doświadczenia wynika (kupuję w usd, eur i pln) że jeżeli tylko sklep oferuje możliwość zakupu w PLN to ta opcja najbardziej się opłaca.
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 10 lut 2015, o 08:04

Najprościej to przeliczyć po jakim kursie jest bezpośrednio na BG vs jak wygląda przewalutowanie na PP. Biorąc pod uwagę skalę BG tam powinno być taniej

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 10 lut 2015, o 08:37

Wcześniej jak była tylko opcja płatności w Bg w dolarach lub euro podawałem że zakupu dokonuję np. w dolarach. PayPal przeliczał mi dolara po swoim kursie i ściągał sobie odpowiednią kwotę z mego konta złotówkowego . A jak jest teraz gdy Bg wprowadził dodatkowo możliwość płatności w innych walutach , między innymi w zł ? Czy aby dokonać płatności w dolarach muszę mieć założone konto walutowe ? A jaki jest średni kurs rubla ? Helik kosztuje 7999 rubli . Ile by to wyszło na złotówki ?
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 10 lut 2015, o 09:20

bejo pisze:A jaki jest średni kurs rubla ? Helik kosztuje 7999 rubli . Ile by to wyszło na złotówki ?

Myślę że to zależy od postępów ofensywy na stepach Ukrainy :swir: Chyba pierwszy raz od czasów upadku RWPG widzę żeby rubla traktować poważnie jako walutę wymienną i transferową... :shock:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 10 lut 2015, o 09:35

Artu, ale jak płacisz dularami to PP też pobiera sobie jakąś prowizję ?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 10 lut 2015, o 20:22

Bejo, ja zawsze place na bamggodach dolarami bo w dolarach ceny sa stabilne i dla mnie porównywalne.
dolary kupuje na paypalu gdy paypalowy kurs mi odpowiada.
po prostu.
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...

Postautor: valoos » 10 lut 2015, o 22:29

Paypal to zdzierca walutowy...
Jak już chce się wcześniej zassać dularów to lepiej w ekantorze.
btw. można sobie ceny porównywać w dolarach, ale przed dodaniem do koszyka zamiana na złotóweczki i po sprawie...

Jak nie wierzycie to sprawdźcie na pierwszym lepszym przykładzie:
Mobius - na dzień dzisiejszy 68,99$
Klik na PLN i jest 260,48 PLN - teraz pytamy PP ile kosztuje nas zakup w dularch (konwerter walut, bo uwzględnia prowizję za przewalutowanie) ...
... i odpowiedź brzmi 267 PLN.
Za to to ja mam Priority Direct Mail albo bez złotówki komplet śmigiełek Gemfana 5030
....

przepraszam taka wylazła ze mnie żmija z pejsami.... :swir:
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, o 22:43 przez valoos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 239 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 10 lut 2015, o 22:35

a jak te dulary z ekantoru na paypal przerzucić?
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...

Postautor: valoos » 10 lut 2015, o 22:47

Trzeba mieć konto walutowe w dolcach. Gdzieś na necie czytałem cały przepis "jak unikać prowizji PayPala" łącznie ze wskazaniem, które banki akurat w ofercie mają takie konta z darmowym utrzymaniem. Jak tylko sklep daje możliwość zakupu w PLN to nie trzeba kombinować. np. RC711.com też łyka złocisze...
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 239 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 10 lut 2015, o 22:53

ale przy zasilaniu nie zmienia tego czasem na PLN i potem znów na USD?
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 11 lut 2015, o 09:00

No dobrze , czy w takim razie kwota podana przykładowo w PLN jest podaną kwotą po przewalutowaniu z $ na PLN z uwzględnieniem prowizji ? 116,99$ za V931 po przewalutowaniu na PLN po aktualnym kursie wychodzi 435,44 PLN . Tym czasem w PLN widnieje kwota 446,39 . Te 10,95 PLN to prowizja za operację bankową ?
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...

Postautor: valoos » 11 lut 2015, o 09:33

Macie konto na PP i na BG, sprawdźcie sami.
Jak w BG świeci, że dany przedmiot kosztuje 260,48 PLN to dokładnie tyle schodzi z PP i ani grosza więcej.
Jak ustawimy w BG płatność w zielonych to jest 68,99$ a z PP schodzi 267 PLN.

Sprawdzone przetestowane. Nie mam do konta na PP podpiętej żadnej karty, bo nie chcę przeholować. Zakupy zawszę robię tak, że przeznaczoną kwotę przerzucam szybkim doładowaniem na PP i płacę. I na eBayu zawsze wnerwiało mnie to, że owszem można sobie podejrzeć wartość w złotówkach wg. aktualnego kursu,
ale nie uwzględnia to prowizji PP. Kupowałem przedmiot przeliczony na wartość 27,75, przelewałem 28,- i zabrakło mi grosza albo dwóch... :wall2:
Byłem przekonany, że to różnice kursowe i nie jestem do końca w stanie z tym walczyć, ale od czasu jak BG wprowadziło naszą ukochaną walutę na listę, wysypała się sprawa prowizji jaką zgarnia PP za przewalutowanie nigdzie wyraźnie tego nie zaznaczając.

Nie wiem czy BG jak sprzedaje w PLN bierze "koszty przewalutowania" na siebie, czy może opłaca w złotówkach polskich celników lub wynagrodzenie w firmach które chińczyki wykupiły w Polsce .... nie wiem. Widzę różnicę w kwocie którą muszę uiścić i to mi wystarczy.
Przewrotnie teraz tą drobną różnicę powinienem odkładać na osobne konto, aż uzbieram na Teslę :rotfl2:

EDYTA
Beyo na BG V931 stoi dzisiaj za 116,99$ w PLN BG bierze 446,39 zł, a konwerter walut w PP, który jest jedynym wiarygodnym źródłem informującym ile PP pobierze z twojego konta pokazuje, że jest to 452,76 zł - i nie jest to różnica kursów, bo nigdy podkreślam NIGDY kwota wskazywana przez PP nie będzie niższa niż ta którą woła BG.

EDYTA II
fragment regulaminu PP:
"Jeśli transakcja obejmuje przeliczenie walut, zostanie ona zrealizowana z zastosowaniem ustalonego przez nas detalicznego kursu wymiany, regularnie aktualizowanego na podstawie warunków rynkowych. Kurs ten może się różnić od kursów podawanych w gazetach lub portalach internetowych i zawiera opłatę w wysokości 4%.

Kurs wymiany dotyczący transakcji w wielu walutach zostanie wyświetlony w chwili dokonywania transakcji.
Możesz sprawdzić kurs wymiany walut obsługiwanych przez system PayPal na stronie Profil. W tym celu:

Zaloguj się do swojego konta PayPal pod adresem https://www.paypal.pl/.
Na pasku menu u góry strony kliknij łącze Profil.
W kolumnie po lewej stronie kliknij łącze Moje pieniądze.
W sekcji Saldo konta PayPal kliknij łacze Waluty.
Wprowadź wymagane informacje w oknie Wymiana waluty, a następnie kliknij przycisk Oblicz.

W przypadku wymiany waluty za pomocą konwertera walut w ramach salda konta PayPal (jak w instrukcji powyżej) dodatkowa opłata za przewalutowanie wyniesie 2,5%."
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 11 lut 2015, o 10:48

Czyli podsumowując , najkorzystniej jest płacić w PLN w naszym przypadku ? Czy nie ma to znaczenia ? Bo płacąc w $ do tych 117$ doliczą 2,5 % prowizji , czyli 3$ i wyjdzie na to samo (te 120$ po przeliczeniu na PLN da właśnie taką kwotę jak Bg podaje w PLN ).
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...

Postautor: valoos » 11 lut 2015, o 13:37

No i zrobiłem z siebie idiotę ... :masakra:
Tak. Jeżeli samemu przewalutujesz sobie na koncie PP jakąś kwotę to wychodzi na to samo co woła BG ...
Nigdy nie przewalutowywałem salda samodzielnie i jak ostatni kretyn dawałem się ru#@ć na 4% zamiast 2,5% :(
aż mnie pośladki bolą ...
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 11 lut 2015, o 14:20

A jak jest w takim przypadku jak wspomniał Artu , ma kartę walutową podpiętą pod PP . Ile mu tych dolarów PP ściągnie z tej karty jeżeli helik kosztuje przykładowo 116,99$ ? Równo te 116,99$ czy więcej ?

Wróć do „Zakupy nie tylko za waluty”