Macie konto na PP i na BG, sprawdźcie sami.
Jak w BG świeci, że dany przedmiot kosztuje 260,48 PLN to dokładnie tyle schodzi z PP i ani grosza więcej.
Jak ustawimy w BG płatność w zielonych to jest 68,99$ a z PP schodzi 267 PLN.
Sprawdzone przetestowane. Nie mam do konta na PP podpiętej żadnej karty, bo nie chcę przeholować. Zakupy zawszę robię tak, że przeznaczoną kwotę przerzucam szybkim doładowaniem na PP i płacę. I na eBayu zawsze wnerwiało mnie to, że owszem można sobie podejrzeć wartość w złotówkach wg. aktualnego kursu,
ale nie uwzględnia to prowizji PP. Kupowałem przedmiot przeliczony na wartość 27,75, przelewałem 28,- i zabrakło mi grosza albo dwóch...

Byłem przekonany, że to różnice kursowe i nie jestem do końca w stanie z tym walczyć, ale od czasu jak BG wprowadziło naszą ukochaną walutę na listę, wysypała się sprawa prowizji jaką zgarnia PP za przewalutowanie nigdzie wyraźnie tego nie zaznaczając.
Nie wiem czy BG jak sprzedaje w PLN bierze "koszty przewalutowania" na siebie, czy może opłaca w złotówkach polskich celników lub wynagrodzenie w firmach które chińczyki wykupiły w Polsce .... nie wiem. Widzę różnicę w kwocie którą muszę uiścić i to mi wystarczy.
Przewrotnie teraz tą drobną różnicę powinienem odkładać na osobne konto, aż uzbieram na Teslę

EDYTA
Beyo na BG V931 stoi dzisiaj za 116,99$ w PLN BG bierze 446,39 zł, a konwerter walut w PP, który jest jedynym wiarygodnym źródłem informującym ile PP pobierze z twojego konta pokazuje, że jest to 452,76 zł - i nie jest to różnica kursów, bo nigdy podkreślam NIGDY kwota wskazywana przez PP nie będzie niższa niż ta którą woła BG.
EDYTA II
fragment regulaminu PP:
"Jeśli transakcja obejmuje przeliczenie walut, zostanie ona zrealizowana z zastosowaniem ustalonego przez nas detalicznego kursu wymiany, regularnie aktualizowanego na podstawie warunków rynkowych. Kurs ten może się różnić od kursów podawanych w gazetach lub portalach internetowych i zawiera opłatę w wysokości
4%.
Kurs wymiany dotyczący transakcji w wielu walutach zostanie wyświetlony w chwili dokonywania transakcji.
Możesz sprawdzić kurs wymiany walut obsługiwanych przez system PayPal na stronie Profil. W tym celu:
Zaloguj się do swojego konta PayPal pod adresem
https://www.paypal.pl/.
Na pasku menu u góry strony kliknij łącze Profil.
W kolumnie po lewej stronie kliknij łącze Moje pieniądze.
W sekcji Saldo konta PayPal kliknij łacze Waluty.
Wprowadź wymagane informacje w oknie Wymiana waluty, a następnie kliknij przycisk Oblicz.
W przypadku wymiany waluty za pomocą konwertera walut w ramach salda konta PayPal (jak w instrukcji powyżej) dodatkowa opłata za przewalutowanie wyniesie 2,5%."
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...