T-Rex 450L

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 93 razy

Postautor: Kruku » 1 cze 2015, o 22:19

Mam kulkę na przedostatniej dziurce, tj. nieco ponad centymetr od osi obrotu serwa. Ogon mi trzyma całkiem OK:

https://www.youtube.com/watch?v=YK8FC1zTVZc
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 1 cze 2015, o 22:55

To mi troszkę macha powoli. A Ty latasz na jakim FBLu?
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...

Postautor: Kruku » 1 cze 2015, o 22:57

Na Brainie + używam governora z Braina z sensorem RPM Spektrum
Ostatnio zmieniony 1 cze 2015, o 22:59 przez Kruku, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 1 cze 2015, o 22:59

Ooo a jaki masz gain na ogonie?
Bo ja też latam na brain.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...

Postautor: Kruku » 1 cze 2015, o 23:04

Nie mam niestety apki, żeby sprawdzić a nie pamiętam :( Awaria gimbala i apka poszła do serwisu.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 1 cze 2015, o 23:06

Uuuu szkoda... Ja gain mam ok 32 (wg mnie już dosyc nisko)
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...

Postautor: Kruku » 1 cze 2015, o 23:19

Nie pamiętam ile dokładnie mam ale jestem prawie pewien, że mniej niż 30
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 7 sie 2015, o 09:30

Od momentu jak poskładałem helika męczyłem się z pewnymi wibracjami podczas rozkręcania wirnika. Ogon sobie podskakiwał góra dół. Już kiedyś o ty pisałem na epheli i wina została zrzucona na twarde dumpery w głowicy. Latał dobrze więc się nie przejmowałem tym. Od jakiś ostatnich 6 pakietów problem się nasilił. Podczas niskich obrotów heli wchodzi w super mocny rezonans podczas startów z płyty betonowej. Wygląda to mniej więcej tak podczas ok 30% drążka gazu:

Przy większych obrotach wszystko przestaje wibrować. Dodam jeszcze, że heli ma podwozie z 500tki, są gumki na płozach, ogon (statecznik) nie dotyka podłoża. Na trawie tak nie podskakuje, ziemia tłumi jednak trochę. Aha..Nie było kreta ;) Na helifreaku opisują kilka problemów wibracji od napędu ogona.

- Niby wałek jest długi, ma jedno łożyski i przy niskich obrotach zaczyna latać góra dół w belce ogonowej i zalecają dodać jeszcze jedno łożysko
Obrazek

- Za mało lub za mocno skręcone łopaty. Hmmm..Jak poznać jak jest idealnie. Może się troszkę poluzowały od składania. Ciężko wyczuć czy to się zmieniło.
- Zębatki TT są jajowate i źle spasowane?? (nie wiem o co chodzi i jak poznać problem)
- Za duże kąty (ujemne) podczas rozkrecania wirnika?? Mam jakieś 2-3 stopnie.

Dziś może spóbuje dodać łozysko dodatkowe. Mam nadzieję, że uda mi się wyjąć wałek i dodać łożysko odkręcając tylko mechanikę samego ogona.
Za wszelkie sugestie, rady dziękuję ;)
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 7 sie 2015, o 09:48

Ważne, by łożysko nie było w połowie belki, tylko tak jak instrukcja wskazuje. Nie wiem jak w 450L, ale do 600-tki dołączają nawet specjalną rurkę do odmierzenia odległości. Właśnie po to, by uniknąć rezonansów od wałka.

Tak patrząc po filmiku to nie jestem pewien czy problem dotyczy ogona, bardziej FBL-a jako całość. Może coś jest niewyważone - łopaty? Ewidentnie trzęsie się także na boki, a więc od strony tarczy.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 7 sie 2015, o 09:53

Dokładnie jest tak ze na początku belka zaczyna drżeć góra, dół, potem po skosie, a potem cały heli lata na boki, potem się stabilizuje i jest ok. Kiedyś za szybko wystartowałem heli (jeszcze się silnik dobrze nie rozkręcił) wyglądało to tak:

- łagodny start bez drgań
- po chwili trzęsawka na boki
- uspokojenie i pełna stabilność
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 7 sie 2015, o 10:08

Próbowałeś szukać wibracji "w ręku"? Ja z moim pierwszym prosiakiem bawiłem się tak, że najpierw w heli z napędu był tylko wał główny i wałek w belce. Tutaj następowało sprawdzenie w ręku w całym przedziale obrotów. Potem doszła skrzynka ogonowa i powtórka. Następnie wirnik z łopatkami (wyważony - można kombinować dokładnie np w dremelu ). Potem wirnik ogonowy na stół, a zamiast niego kompletna głowica bez łopat i znowu gaz. Potem z łopatami (już nie koniecznie w ręku). Tak właśnie dochodziłem do ideału i efekt był naprawdę ekstra.
- Skręcenie łopat... No tak, żeby się nie składały od razu jak weźmiesz heli bokiem i lekko szturchniesz.
- Zębatki TT. Jajowatych nie widziałem. Czy brak idealnego pasowania może się zamienić w wibracje? Grunt, aby nie były zbyt ciasno (dostają w dupkie) i zbyt luźno (mogą się zjeść jeżeli szarpiesz lub zawadzisz nawet lekko ogonkiem)
- Kąty ujemne. Byleby helika nie dusić na wariata do ziemi. Podczas startu w wietrzną pogodę trochę można się ubezpieczyć, ale bez przesady. Ile to stopni? Nie mam pojęcia. Biorę to na słuch i wzrok :)
- Łożysko. Założyć możesz, ale polecam odnaleźć wątek na forum tutaj lub EP, gdzie dawno temu ktoś zrobił fajnego tutka o montażu wałka w parasolkach. 450 miałem już złożony, ale skorzystałem z niego przy naprawie 500Pro. Byłem w szoku jaka jest różnica w wibracji końcówki walka po zmianie jego położenia w przedniej parasolki o 90st! Możliwości są 4. I naprawdę tylko jedna była u mnie poprawna =brak tańczącego wałka. Przy montażu skrzynki znowu 4 możliwości. Sprawdzać do skutku.
Się rozpisałem... Obejrzałem Twój film raz jeszcze i na mój mało obcykany rozum coś jest w głowicy. Pobaw się najpierw bez łopat. Efekt podobny?
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
ZbyszekM
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 19 razy
Kontaktowanie:

Postautor: ZbyszekM » 8 sie 2015, o 13:31

Czy zakup jako pierwszego helikoptera 450L Dominator 3s pomijając kwestie finansowe ma sens?
Czy jego trochę wiesze rozmiary w stosunku do zwykłych 450 pomogą w nauce.
Oczywiście symulator jest ciągle używany do treningów.
Pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 8 sie 2015, o 13:52

Patrząc na twoją lokalizację większy sens ma zakup protosa mini chyba, chociaż by ze względu na dostępność części na miejscu i od ręki bo do dominatora w PL krucho z tym . 450l 3s lata na łopatach 325 standardowo, więc jak już to chyba lepiej 6s na łopatach 360 brać wtedy może być łatwiej trochę latać.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
ZbyszekM
Zaczyna się rozkręcać...
Kontaktowanie:

Postautor: ZbyszekM » 8 sie 2015, o 14:07

Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź.
Protos mini bardzo mi się podoba, ale nie brałem go do tej pory poważnie pod uwagę.
Nigdy nie słyszałem aby ktoś początkujący nim latał.
Muszę teraz przeanalizować sprawy finansowe i może pod koniec lata pojawi się na lotnisku trenujący zawisy starszy nowicjusz.
Pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 8 sie 2015, o 14:10

No właśnie na Pałacowej mamy nowego kolegę, Piotra, który się uczy latać na Protosie Mini kupionym od naszego PiotraS :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
ZbyszekM
Zaczyna się rozkręcać...
Kontaktowanie:

Postautor: ZbyszekM » 8 sie 2015, o 14:19

No to zaczyna się w mojej głowie dziać.
Czy wielkim nietaktem będzie zastosowanie w Protosie mini systemu FBL Tarot ZYX s2?
Pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 8 sie 2015, o 14:24

Pogadaj z miruu, on lata protosem na zyx s2

tapatalk
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 8 sie 2015, o 14:48

Dobrze uziemisz i będzie latało z zyxem :P jednak autolevel w brainie szybko się zwraca :P ale nie o tym wątek :P Mini dla początkującego chyba nawet lepszy jest niż Align
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 8 sie 2015, o 14:55

ZbyszekM pisze:No to zaczyna się w mojej głowie dziać.
Czy wielkim nietaktem będzie zastosowanie w Protosie mini systemu FBL Tarot ZYX s2?

:banana: :banana: :banana:

nawet na starszym ZYX-S będzie spokojnie latał
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 8 sie 2015, o 15:27

Ja wylatalem 40 pakietow trexopodobnym i przesiadłem się na protosa mini. I uważam że to dobry model dla początkujących, ale takich których specjalnie nie nosi ;)
Przed helikiem ogarnąłem nieco symka. Do tej pory 170 lotów i żadnego kreta własnoręcznego (tylko awarie) wiec min pasuje. Ale gdybym krecił co 10 lotów to protosa bym nie brał. Wiec zakazy od Ciebie.

Zyx - generalnie uziemienie powinno pomóc. Ostatnio miałem kilka akcji z moim, ale jak się okazuje (dochodzenie jeszcze trwa...) prawdopodobnie mam problem z linkiem a nie z zyxem, wiec nie chce jeszcze się wypowiadać.
Wczoraj zmieniłem odbiornik. Jeśli sytuacja się poprawi teraz, to będę chwalił zyxa, jeśli nie to nie polecę nikomu kombinacji protos-Zyx. Zobaczymy...

Wróć do „Align i jego klony”