Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 29 cze 2015, o 14:32

Ale autorotacaj "na plecach" jest nieco trudniejsza ;)
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 29 cze 2015, o 14:47

Z helikiem na kasku Idla włączył... to powiedz Miruu... ta łysa glaca, to powstała po drodze z domu na Pałacową, czy z Pałacowej do domu? :D
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 29 cze 2015, o 14:49

Ee, Mira glaca to podobno od ocierania o uda ;)
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 29 cze 2015, o 15:04

Potylica... level expert 8-)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 29 cze 2015, o 15:54

Ponton ciągali, kobietę dźwigali, mężczyznę na dziecinnym autku targali, to może i rower by poholowali? Z drugiej strony heli na garbie to już prawie paralotnia :)

EDIT: Jest i wspomniana torba
a w niej Miniak nieco odmieniony: Obrazek

Znalazłem dystrybutora Oracala w Olsztynie. Dzięki uprzejmości Jazza ogon miałem już zdiełany, a że ciśnienie na klejenie było to pojechałem z kabiną:
Obrazek
Obrazek
I podłoga też swoje dostała:
Obrazek
Jutro teścik w locie :)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 29 cze 2015, o 21:10

Łądnie tą kabinke wykleiłeś. Nie oszukiwałeś na "Zetpetach" w szkole.
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 71 razy

Postautor: ocean_wro » 1 lip 2015, o 10:12

A ja dziś wyregulowałem miniaka po drobnej naprawie. Popołudniu polatam.
A to co mnie pozytywnie zaskoczyło to czas realizacji zamówienia przez Lynx-a.

Złożone w niedzielę wieczór, dziś odbiór we Wro. Fakt, przesyłka UPS 15$, ale jak się chce szybciej to warto, a po drugie chyba u Lynxa innej opcji nie ma. (brałem kabinkę i duperele)

A oto dziwna nieco droga z Vietnamu do PL (przez PL i Niemcy i znów PL)

Mirkow, Poland 01/07/2015 10:48 Out for Delivery
01/07/2015 10:41 Arrival Scan
Ozarowice, Poland 01/07/2015 8:00 Departure Scan
01/07/2015 7:48 Import Scan
01/07/2015 6:22 Arrival Scan
Koeln, Germany 01/07/2015 4:00 Departure Scan
Warsaw, Poland 30/06/2015 21:11 Departure Scan
30/06/2015 19:32 Arrival Scan
Incheon, Korea, Republic of 30/06/2015 12:30 Departure Scan
30/06/2015 6:41 Arrival Scan
Ho Chi Minh, Viet Nam 29/06/2015 23:20 Departure Scan
29/06/2015 20:56 Arrival Scan
Ho Chi Minh, Viet Nam 29/06/2015 20:45 Departure Scan
29/06/2015 18:43 Origin Scan
Viet Nam 29/06/2015 6:05 Order Processed: Ready for UPS

Hej
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 3 lip 2015, o 22:45

A ja dziś zrobiłem generalny remont mojego V922. Wymieniłem ramę, silnik główny, ogonek wraz z silnikiem, łożyska, łopaty, podwozie, nawet kabinkę i jeszcze zdaje się baterie w apce. ;)
Pierwsze wrażenie - "jaki on sztywny i trzyma się kupy" :shock:
Drugie wrażenie - "Jak on za....ście lata w porównaniu do stanu przed remontem :approve:
Trzecie wrażenie nastąpiło chwilę później po wylądowaniu helika na drzewie, jakieś 15m nad ziemią i nie miało nic wspólnego z wrażeniami poprzednimi, w sensie nie było tak pozytywne. Pół godziny rzucałem kamieniem z przywiązanym sznurkiem, bo nijak wleźć nie można było. :masakra:
Jak już go złowiłem okazało się, że pakiet spuchł jak głupi i chyba pieprznął regulator napięcia, ale głowy sobie obciąć nie dam. Coś się w każdym razie zepsuło. :?
Znowu qrczę nie polatałem. :masakra:
Znalazłem nawet potencjalnego dawcę, jednak nie mogę się zarejestrować na EP Heli, jeśli można w ogóle wypowiadać tutaj takie słowa.
Przydał by się kontakt z użytkownikiem "Stelma". :help:
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 5 lip 2015, o 18:24

Aaaaa... klasyczny zawis na drzewie :-) A jak już helik wisiał na tym drzewie to chociaż działał? W sensie serwa, silnik? Bo ja miałem coś podobnego dwa lata temu moim mCPXem na działce u dziadków :) Zawisł jakieś 8-9 metrów nad głową, i nie było jak nawet wleźć, bo to była skrajna sosna (skraj lasu). Nawet jakbyś się jakoś wdrapał (co jest nierealne, bo ta gałąź wychodziła z drzewa dużo dużo wyżej) to nie wiem jak byś dolazł do końca gałęzi, bo helik zawisł na samym akurat koniuszku. Rzucałem szyszkami, kijami, nic nie dawało. Ale po jakimś czasie sekwencją ruchów cykliki i gazu (głowica się nie obracała, ale próbowała i łopatami głównymi można było próbować się odpychać od elementów gałęzi) udało się helikiem spaść :) A jakbym się mocno uparł, to może i bym nim jeszcze frunął, ale już nawet o tym wtedy nie myślałem - tak byłem szczęśliwy, że w końcu go odzyskałem :) Tak czy owak, może w F3C powinna być dodana figura "wyplątywanie się z gałęzi cykliką kabinką w bok" 8-)
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 5 lip 2015, o 18:50

Hehe.

A ja dzisiaj wylatalem mój setny pakiet w tym sezonie i jakby nie patrzeć w ogóle :)

I odważyłem się w końcu wylądować autorotacyjnie, w sensie z holdem pół metra nad ziemią. Jak się okazuje nie taki diabeł straszny :)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 lip 2015, o 18:51

miruuu pisze:I odważyłem się w końcu wylądować autorotacyjnie, w sensie z holdem pół metra nad ziemią. Jak się okazuje nie taki diabeł straszny :)

Kupiłeś 600?
Helikoptery
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 5 lip 2015, o 18:51

To popraw podpis, bo masz tam ciągle 90 pakietów :-)
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 5 lip 2015, o 18:58

Hehe. Wiem :) tylko komp w pracy leży a srapatalk takich dobrodziejstw nie udostępnia...

W ogóle zauważyłem ze mój łeb pracuje mocno nie symetrycznie. Generalnie ćwiczę ósemki od 60 pakietów (wiem wiem... :) ). Zauważyłem, że w jedna stronę idą jako tako. Tzn są krzywe, ale czuje co się dzieje i w kolejnych staram się wprowadzać konkretne korekty na bazie poprzednich i czasem się nawet udaja takie prawie ładne... ale jak zaczynam robić w drugą stronę to jakaś masakra. Czuje się tak, jakbym w jedna stronę latał dwiema prawymi a w druga dwiema lewymi łapami...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 5 lip 2015, o 18:59

wojtekr pisze:
miruuu pisze:I odważyłem się w końcu wylądować autorotacyjnie, w sensie z holdem pół metra nad ziemią. Jak się okazuje nie taki diabeł straszny :)

Kupiłeś 600?

Nie, kupuje 500tke od Piotra... tylko musze go jeszcze przekonać... ;)
poluzowalem pasek na ogonie. Helik lata duuuzo fajniej. Ciszej i lżej kręci...
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 5 lip 2015, o 19:15

Jak masz srapatalk, to pewnie możesz odpalić i zwykły browser, zalogować się normalnie i ustawić se jak w win :)

A co do ósemek - znam ten ból. Większość chyba pilotów ma jakąś dominującą stronę, ale za to zwykle udaje się po jakimś czasie opanować obie strony, tyle, że jedną z nich później :)
A spróbuj najpierw jeszcze kółek. Zrób ładne kółeczko przed sobą - aby jego środek był na wysokości pilota, jakieś 5-6m nad ziemią, w poziomie, kabinką do przodu, płozami w dół :) W jedną stronę wyjdzie lepiej, niż w drugą, jeśli w ogóle w drugą wyjdzie :-) Ja od dwóch sezonów kółeczko CW robię od ręki i wygląda jakby cyrklem narysowane. A CCW to jakaś czarna strona mocy. Dopiero kilkadziesiąt pakietów temu udało mi się w miarę ZAMKNĄĆ kółko CCW, a o tym aby miało kształt kółka powoli na razie zaczynam marzyć :)
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Bartekgazior » 5 lip 2015, o 19:16

Witam,

W końcu odświeżyłem trochę Raptora. Bezszczotkowe serwa Turnigy działają nieźle, chociaż te 625BL (na skoku) ma spory luz na przekładni. No cóż, jakość HK ;) choć oprócz tego pracują stabilnie i dobrze trzymają pozycję. Na tarczy siedzą 259BL. Model stał się bardziej zrywny i czuć większą precyzję sterowania w porównaniu do analogowych Hiteców HS-635HB. Poza tym dodałem pompę paliwową Perry. Testy w taki upał to niezbyt dobry pomysł, ale silnik przeżył (chyba- okaże się po zdjęciu tłumika). Trochę trzeba przeregulować gaźnik, ale faktycznie regulacja jest bardziej precyzyjna i silnik pracuje stabilniej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 lip 2015, o 19:19

miruuu pisze:
wojtekr pisze:

Kupiłeś 600?

Nie, kupuje 500tke od Piotra... tylko musze go jeszcze przekonać... ;)
poluzowalem pasek na ogonie. Helik lata duuuzo fajniej. Ciszej i lżej kręci...

Bardzo dobrze, to oznacza, ze ewolujuesz- mam do sprzedania 600 gas
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 5 lip 2015, o 21:00

Bartekgazior pisze:Witam,

W końcu odświeżyłem trochę Raptora.

Ooo Raptor... A kiedy ja mojego w koncu poskladam... :|
Az glupio to mowic, ale musi sie chyba pogoda skaszanic... czesci juz wszystkie mam, nic mnie nie usprawiedliwia...
A Raptor lezy w proszku...
No nic - jesc nie wola. Silnik zalany olejem... moze lezec...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 5 lip 2015, o 21:06

zborecque pisze:A co do ósemek - znam ten ból. Większość chyba pilotów ma jakąś dominującą stronę, ale za to zwykle udaje się po jakimś czasie opanować obie strony, tyle, że jedną z nich później :)

Tak samo mam z mikrusem jak go mam na placach. Ogonem od siebie jakoś kontroluje, ogonem do siebie masakrejszyn...
Ale dzisiaj latałem trochę więcej tych stron co wychodzą gorzej i mam właśnie takie wrażenie, że da się szybko nadgonic... bo czaje przynajmniej co robię źle...
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 6 lip 2015, o 05:08

zborecque pisze:Aaaaa... klasyczny zawis na drzewie :-) A jak już helik wisiał na tym drzewie to chociaż działał?

Działał doskonale, jednak z powodu braku na tym forum poradnika z wyplątywania drzewnego, nie miałem odpowiednich umiejętności wyplątywawczych, a maluch jak na złość zaplątał się skutecznie. Po wymachach wszelakich i próbach z gałami odłożyłem apkę na bok żeby zmienić narzędzie na wspomniany wcześniej w poście sznurek z kamieniem. Niestety nie zwróciłem uwagi, że nie włączyłem na ten czas holda, a przepustnica była w połowie skali i... się popsuło. :plask:

BTW: Dalej nikt mnie nie chce przygarnąć na EP, a rejestrację mają wyłączoną. Jest tam potencjalny dawca, którego chciałem odkupić, ale nie mam jak napisać PW. Gdyby jakiś człek dobrej woli mógł w jakiś sposób skontaktować mnie z osobą chcącą sprzedać ustrojstwo, to byłbym baaaardzo wdzięczny. :help:

Link do wątku: http://www.epheli.pl/index.php?name=PNp ... ic&t=46583
"Chwyciło i nie puszcza...

Wróć do „Brudnopis”