Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Arczi
Stały bywalec...
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Arczi » 17 sie 2015, o 07:02

A ja w koncu po zabawach z Naza i GPSem przerobilem swojego quada tak, jak powinien byc zrobiony od poczatku.
Rama z wlokna szklanego zostala zastapiona weglowa, Naza z dodatkami zrobila miejsce na CC3D + BEC, plytka do dystrybucji pradu wyleciala, przewody spialem na krotko miedzy dolnymi plytkami ramy, wywalilem uchwyt pod Mobiusa, goldy laczace silniki z regulatorami i zamontowalem czerwone LEDy na spodzie z tylu. W zasadzie z pierwotnej konstrukcji to zostaly tylko silniki i regulatory. Model wazy 430g z pakietem. Poprzedni mial ponad 500g bez.
Oczywiscie nie obylo sie bez niespodzianek. Pierwsza proba oblotu skonczyla sie po kilku sekundach. Silnik podlaczony do pierwszego slotu w CC3D nie krecil sie. Co ciekawe, konfiguracja i kalibracja poszly dobrze. Na sucho, bez smigiel wszystko dzialalo. Wrocilem do domu, puscilem kreatora od nowa i nadal nie moglem rozkrecic tego silnika. Skoro tak, to trzeba bylo uzyc drastycznych metod. Zaczalem opowiadac modelowi ze jesli nie zacznie dzialac to skonczy jak terminator z pierwszego filmu i pokazalem mu zdjecia elektrosmieci. Zamrugal, zakrecil smiglami, zawisl w powietrzu i przeprosil za zle zachowanie. Ta wymiana firmwareu w miedzyczasie skutecznie uleczyla problemy :-D
Okazuje sie, ze po tej zmianie model zyskal na zwinnosci. Przy pierwszym zawisie az musialem sprawdzic czy DR mam wlaczone, bo taki ruchliwy byl.
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 18 sie 2015, o 18:42

ObrazekAmba fatima, Lynx był i go nima :D
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 241 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 18 sie 2015, o 18:46

Dobrze, że skrzynka nie odleciała ;(
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 18 sie 2015, o 19:15

Przy lądowaniu i na holdzie już na szczęście poleciała, musiała zahaczyć o ziemie delikatnie, ale parasolki całe i nic poza łopatką wystrzeloną się nie stało. Nie znalazłem już jej, ale teraz wiem o czym mówiłeś mi kiedyś :P
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 21 sie 2015, o 09:16

Wymieniłem anteny w odbiorniku 450-tki.

Obrazek

Stare antenki były już różnej długości (jedna skracana), a ostatnie problemy z wyłączaniem się silnika w locie skłoniły mnie do takiego eksperymentu. Nowe antenki są co prawda do odbiornika FrSky, ale złącze to samo. Niestety krótsze niż poprzednie. Mają jeszcze jeden zonk - nie pozwoliły na prawidłowe założenie gumeczek przy obudowie odbiornika, bo mają tam zgrubienie. Ciekaw jestem testów w locie.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 21 sie 2015, o 09:54

shacker pisze:Ciekaw jestem testów w locie.

My też - rób film ;)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 24 sie 2015, o 14:45

To bylo wczoraj i przedwczoraj.
Zostalem zaproszony przez Artje na wyjazdowe goscinne latanie w Kamiance.
Cudowna wies na Podlasiu, gdzie do dzis jest problem z zasiegiem (sic!).
Wylatalem WSZYSTKO co ze soba wzialem. Wylatalem wiecej niz w Wincentowie.
Jakims cudem nic powaznie nie zepsulem.
1. Zlamalem smiglo w przecinaku - ot zdarza sie, jedno ladowanie nie poszlo.
2. Zgubilem kabinke od Bixlera w odwroconej petli. Kabinka po drodze trafila w smiglo i ma przez to kilka lekkich rasniec. Od tej pory nie uwierze juz nigdy w jakies pierdolowane mocowanie kabinek i pokrywek na magnesiki.
Kabinka odpadla, regiel wypadl i wyladowalem z reglem wiszacym na kablach. :evil: Dobrze ze pakiet nie wypadl. Widac producent nie przewidzial, ze bedziemy tym cwiczyc akrobacje, a to nie jest trudne do przewidzenia.
3. I tu ... niestety zal i rozczarowanie. Rozsypalem tarcze sterujaca w Protosie Mini. Okolo 200 lotow i jeden kret (juz dawno). Kiła syf i gnoj a nie legendarna trwalosc MSH. :evil:
I niestety mowie to ja, wielbiciel Protosow taki, ze dalbym sie za nie pokroic, a za kazda zniewage ustna, gotow bylem odpowiadac zniewagą czynną.
Tarcza trzyma sie w jednym kawalku ale luz juz ma taki, ze wiecej sie protosa podniesc na niej nie odwaze.
Jeszcze nie ogladalem co sie wlasciwie stalo... czy rozsypalo sie lozysko czy co...
Moze gdybym smarowal ja olejem tak jak smaruje lozyska to pozylaby dluzej...
:dk:
Fart, ze kilka tygodni temu kupilem drugiego uzywanego miniaka, z poprzedniej epoki, ergo, z czasu zanim MSH wpadlo na genialny pomysl potanienia produkcji i wyoutsourcowania produkcji lozysk do chin czy chjwgdzie. :twisted: :evil:
Barany. Zemsci sie to na nich... Mieli dobra marke i sobie ja spieprzyli.
Ciekawe... czy czeka ich taki los jak Aligna czy moze wezma sie w garsc i nastepne partie beda OK....

No nic... Zale wylane.

Tak czy siak nalatalem sie i bylo cudownie.

O jakosci MSH moze przyjde podyskutowac w stosownym dziale, jak zbiore solidne podstawy merytoryczne (obejrze tarcze, moze ja rozbiore, zobacze co sie wlasciwie stalo... Porownam wszystko ze starym Protosem Mini.
Taki ze mnie bedzie wredny wuj.
Wszystko zdemaskuje.
:mad2:
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 195 razy

Postautor: Jazz » 24 sie 2015, o 15:16

Mam w domu dwie uzywane kabinki od bixlerow , wiec w piatek dzwon i przypomnij mi abym spakowal, to jak bedzie pasowac masz za free jedna.
Mam tez chyba taki plastikowy slizg przyklejany na spod bixlera z przodu od spodu - znalazlem na palacowej, moze to Tobie sie odkleil ?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 24 sie 2015, o 16:11

Jazz pisze:Mam w domu dwie uzywane kabinki od bixlerow , wiec w piatek dzwon i przypomnij mi abym spakowal, to jak bedzie pasowac masz za free jedna.

A nie, dzieki, nie trzeba :nw: Ja znalazlem ta kabinke i ona jest calkiem OK - tak jak mowilem ma tylko kilka drasniec od smigla. Musze tylko przerobic jej mocowanie, bo magnesiki nie utrzymuja jej w odwroconej petli.

Jazz pisze:Mam tez chyba taki plastikowy slizg przyklejany na spod bixlera z przodu od spodu - znalazlem na palacowej, moze to Tobie sie odkleil ?

Nie. Ja wszystko od razu podkleilem srebrna tasma.
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 246 razy

Postautor: pkali » 24 sie 2015, o 18:04

aikus pisze:To bylo wczoraj i przedwczoraj.
Zostalem zaproszony przez Artje na wyjazdowe goscinne latanie w Kamiance.
Cudowna wies na Podlasiu, gdzie do dzis jest problem z zasiegiem (sic!).
Wylatalem WSZYSTKO co ze soba wzialem. Wylatalem wiecej niz w Wincentowie.
Jakims cudem nic powaznie nie zepsulem.
1. Zlamalem smiglo w przecinaku - ot zdarza sie, jedno ladowanie nie poszlo.
2. Zgubilem kabinke od Bixlera w odwroconej petli. Kabinka po drodze trafila w smiglo i ma przez to kilka lekkich rasniec. Od tej pory nie uwierze juz nigdy w jakies pierdolowane mocowanie kabinek i pokrywek na magnesiki.
Kabinka odpadla, regiel wypadl i wyladowalem z reglem wiszacym na kablach. :evil: Dobrze ze pakiet nie wypadl. Widac producent nie przewidzial, ze bedziemy tym cwiczyc akrobacje, a to nie jest trudne do przewidzenia.
3. I tu ... niestety zal i rozczarowanie. Rozsypalem tarcze sterujaca w Protosie Mini. Okolo 200 lotow i jeden kret (juz dawno). Kiła syf i gnoj a nie legendarna trwalosc MSH. :evil:
I niestety mowie to ja, wielbiciel Protosow taki, ze dalbym sie za nie pokroic, a za kazda zniewage ustna, gotow bylem odpowiadac zniewagą czynną.
Tarcza trzyma sie w jednym kawalku ale luz juz ma taki, ze wiecej sie protosa podniesc na niej nie odwaze.
Jeszcze nie ogladalem co sie wlasciwie stalo... czy rozsypalo sie lozysko czy co...
Moze gdybym smarowal ja olejem tak jak smaruje lozyska to pozylaby dluzej...
:dk:
Fart, ze kilka tygodni temu kupilem drugiego uzywanego miniaka, z poprzedniej epoki, ergo, z czasu zanim MSH wpadlo na genialny pomysl potanienia produkcji i wyoutsourcowania produkcji lozysk do chin czy chjwgdzie. :twisted: :evil:
Barany. Zemsci sie to na nich... Mieli dobra marke i sobie ja spieprzyli.
Ciekawe... czy czeka ich taki los jak Aligna czy moze wezma sie w garsc i nastepne partie beda OK....

No nic... Zale wylane.

Tak czy siak nalatalem sie i bylo cudownie.

O jakosci MSH moze przyjde podyskutowac w stosownym dziale, jak zbiore solidne podstawy merytoryczne (obejrze tarcze, moze ja rozbiore, zobacze co sie wlasciwie stalo... Porownam wszystko ze starym Protosem Mini.
Taki ze mnie bedzie wredny wuj.
Wszystko zdemaskuje.
:mad2:

Może masz tarczę z tej partii, na którą ja trafiłem. Tarcza miała luz na łożysku, które dodatkowo było wklejone na ciulowy klej i się wysuwało tworząc dodatkowy luz.

tapatalk
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 24 sie 2015, o 18:16

Pamietam tę Twoja przygode i to bedzie pierwsza rzecz ktorą sprawdze, ale mam wrazenie, ze tam juz w ogole nie ma kulek.
OK, rozumiem, moze przebieg 200 lotow to nie jest jakas tragedia... ale hello - w T-rexach mialem tarcze ktore wytrzymywaly po 500 i wiecej lotow, dziesiatki kretow i NIGDY nie wymienilem zadnej tarczy sterujacej.
Wiec... Wstyd, MSH. WSTYD!!!

Obrazek

(tak zeby cos bylo smiesznego).

A najgorsze, ze dalej tego zloma kocham...
Jak taka zona z ktora juz wzialem slub a potem sie okazuje, ze tu i owdzie nie za bardzo, no ale juz trudno...
;)
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 24 sie 2015, o 18:56

aikus pisze:Jak taka zona z ktora juz wzialem slub a potem sie okazuje, ze tu i owdzie nie za bardzo, no ale juz trudno...
;)

Dobrze, że Twoja żona tego nie czyta :P
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 24 sie 2015, o 19:01

IRL to ja nie mam zony...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 24 sie 2015, o 19:10

WZTS
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 24 sie 2015, o 19:25

Piszta po polsku bo czlowiek watek gubi ;)

Btw Aikus nie, nie zamierzam sprzedac swojego starego dobrego protosa ;)
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 24 sie 2015, o 19:33

:masakra:
Podstawy podstaw.
10 przykazan internetowych.
Przedszkole.

http://pokazywarka.pl/akronimy/

Jasne ze nie wszystkie, ale tych pierwszych kilkanascie... Jak wyście sie uchowali??
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 24 sie 2015, o 19:39

Pisząc poprawną Polszczyzną hmm :masakra:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 24 sie 2015, o 20:00

Jedno nie wyklucza drugiego, wrecz przeciwnie...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 24 sie 2015, o 20:46

miruuu pisze:WZTS

Tego nie ma to przetłumaczenie
WZTS - wuja znam ten skrót.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 24 sie 2015, o 21:03

Warszawa zawsze po Polsku ;) Tylko skrótów ma dużo ;) A je tu kto ze ślonska górniczego?? Trza by trocha pogodać po ślonsku ;) Ciekawe wiela by zrozumiało ;)
Ale wracając do wątku. Niedawno zanim rozwiązałęm kilka baboli mojego TREXa 450L, trochę żałowałem, że nie kupiłem jednak protosa mini. Ale tak teraz im więcej osób ma to czytam o prównaniach flaka gumki, ścierających się rolkach, elektrostatyce... reasumując - każdy model ma coś za "uchem" i wątpie, żeby ktoś zaprojektował model idealny. Tak samo z materiałami. Wątpie, że firmy produkujące modele badają każdą dostawę materiałową pod względem jakości. To raczej nie NASA ;) Podam przykład z podwórka. W firmie produkujemy urządzenia i używamy części raczej markowych np ST. Raz dostaliśmy dostawę triaków, które zaczęły się palić (poszło w świat ok 400 urządzeń). Nie byliśmy w stanie wychwycić wadliwość serii.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX

Wróć do „Brudnopis”