Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
Adrianbany
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 2 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Adrianbany » 24 sie 2015, o 11:42

gdzies cos wyczytalem na forum ze ten mcpx to ze "nie powinien istniec" a ze dopiero 130x to podstawa?
zastanawiam sie tez czy majac spektruma jestem skazany na blejdy czy moge jakos polatac innymi modelami takimi jak np v977 ? da sie to jakos zgrac ze soba?
przyjze sie temu mcpx poki co ale jak ktos moze jeszcze polecic cos malego taniego w utrzymaniu robiacego koziolki :D to bede wdzieczny :thumb:
Awatar użytkownika
Adrianbany
Kontaktowanie:

Postautor: Adrianbany » 24 sie 2015, o 20:58

http://allegro.pl/blade-mcp-x-brushless-rc-helicopter-rtb-150s-i5618741583.html
tu jest ciekawa oferta? taka cena za nowego???
a co do takiego mcpx nalezaloby dokupic by miec w zapasie by odrazu do sklepu nieleciec po kretowaniu? wiem ze rozne krety moga byc ale z tego co czytam to rozne modele maja rozne czeste te same usterki, czy cos mozna w nim ztuningowac by bylo trwalsze?
naprawde kazda wskazowka bedzie dla mnie bardzo cenna
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 26 sie 2015, o 10:34

Adrianbany pisze: jak ktos moze jeszcze polecic cos malego taniego w utrzymaniu robiacego koziolki :D to bede wdzieczny :thumb:

Ja mogę polecić v977 i pewnie nie tylko ja.
Mirek z tego co pamiętam mówił że używa go zamiast symulatora :-D
Ja na nim uczę się latać. Znosi dużo a i części do niego pod dostatkiem
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 26 sie 2015, o 11:56

Tak to ten z linku.
Latałem na v977 mirka i moim zdaniem mcpx bl lepiej lata, jest stsbilniekszy, lepiej trzyma pozycję cykliki modelu jak i ogona.
To że ogon dużo lepiej trzyma to w sumie nie dziwne bo jest na ogonie bezszczotka.
Jedyną wadą bladów są wysokie ceny części i modeli.
Ale akurat mcpx rzadko co się psuje. Głownie podwozie i rama którą nitką i cyjakiem można łatać.

Oczywiście 130 lata lepiej niż mcpx bl, tak samo jak 180cfx lata lepiej niż 130x
Większy po prostu lata lepiej a dodatkowo 130 i 180 mają ogon mechaniczny (napędzany z silnika głównego i serwo). Dzieki temu 130 i 180 dużo lepiej trzymają ogon.
Natomiast ja polecam na początek mCPX BL bo to najwięszy model Blade który ma silnik na ogonie. A to zaleta jak się często spada, bo mechanika jak w 130 i 180 się lubi łatwo uszkadzac w przeciwieństwie do silniczka na ogonie mcpxa. Okupione jest to oczywiście gorszym trzymaniem ogona, ale i tak jest ono lepsze niż w v977.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 26 sie 2015, o 12:39

Do tego do napisał Ken, dodam tylko:
- mcpx: lepsza precyzja, lepiej trzyma ogon ale bardziej dostaje przy krecie (i sporo drozej)
- v977: gorsza precyzja, gorzej trzyma ogon (szczotka), ale ma więcej mocy (w moim odczuciu w locie), dzielnie wytrzymuje krety, a jeśli już trzeba coś wymienić to za dolara, dwa...
Zależy co dla Ciebie ważniejsze.
Możesz popytać tez Psychola o opinię bo lata sporo mcpx'em i latał "goscinnie" tez v977.
Awatar użytkownika
Adrianbany
Kontaktowanie:

Postautor: Adrianbany » 26 sie 2015, o 12:43

patrzac na cene coraz bardziej przekonuje sie do tego v977
blejdy podobaja mi sie i rc4maxa mam niedaleko to czesci bym mial pod dostatkiem ale niezawsze kasy pod dostatkiem moze byc :mad2:
ale wsumie moze zamiast brac mcpx do nauki to wziąć tego 977 a pozniej np 130x lub 180x :)
100 stron do przeczytania mam na temat 977 :wow2: ale dam rade :D
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 26 sie 2015, o 13:13

Jeśli masz spectruma, symulator to złóż 450tke i nią lataj.
Można ją złożyć na elektornice z HK i będzie latac dobrze , koszt nie będzie duży.
Awatar użytkownika
muszkozol
Podziękował: 3 razy

Postautor: muszkozol » 26 sie 2015, o 20:26

O tak mi to wyszło . Pewnie będą jakies błędy, wiec od razu mnie poprawcie, będę wdzięczny ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kamracik
Stały bywalec...
Podziękowano: 4 razy

Postautor: kamracik » 26 sie 2015, o 20:39

Podobnie mam u mnie, regiel też pod spodem w tej samej pozycji. Jedno co to bałbym się o przetarcie kabli na styku z kabinką, gdzie przechodzą z wew/zew, dałbym tam na kabelki izolację techniczną (taką jak są owinięte kable samochodowe, koszt jakieś 3,4 PLN). Za moment mogę umieścić zdjęcia jak to u mnie wygląda :)
Awatar użytkownika
muszkozol

Postautor: muszkozol » 26 sie 2015, o 20:42

Rzeczywiście , masz rację , owinąłem tak kabel trzy żyłowy w ESC w newralgicznych miejscach , ale w sumie nie zaszkodzi cały tak owinąć . Zrobię w takim razie też tak z kablami serwowymi :)
Wstawiaj foty !:)
Awatar użytkownika
kamracik
Stały bywalec...

Postautor: kamracik » 26 sie 2015, o 20:54

Awatar użytkownika
muszkozol

Postautor: muszkozol » 26 sie 2015, o 20:59

no bardzo fajnie ;)
Widzę że nie narobiłem wielkich błędów, jak na pierwsze składanie jestem bardzo zadowolony .
Powiedz jak kabinkę z tym gensem zakładasz . Bo u mnie nihuhu nie da rady zapiąć .
Jedyną opcją jest nawiercenie nowych dziurek w kabinie ;)
Awatar użytkownika
kamracik
Stały bywalec...

Postautor: kamracik » 26 sie 2015, o 21:09

Oryginalnie bardzo ciasno siedziała i non stop cięła mi te gumki, a przy okazji lekko popękała w okolicy, potem poszperałem i kupiłem mocowania kabinki do 500 bodajże. Na zdjęciu jak się przyjrzysz na kabince je widać, pod nie musiałem rozwiercić oryginalne otwory. Dodatkowo też kabinka minimalnie dalej wchodzi z alumuniowym mocowaniem (uchwyt baterii i kabinki mam na alu podmieniony) i to też dało jej parę milimetrów i teraz wchodzi idealnie, bez jakiegoś silnego naciągania, czy kombinowania z przesuwaniem baterii.

Te uchwyty od 500 naprawdę polecam, bo ułatwiają życia i oszczędzają kabinkę (alub pod baterię to fanaberia ;) ) kosztując grosze.
Awatar użytkownika
muszkozol

Postautor: muszkozol » 26 sie 2015, o 21:30

Ja spróbuje wykminić coś z nowymu dziurkami i przełoże gumki , może coś z tego wyjdzie, jak nie wyjdzie, zastosuję Twój patent ;)
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 26 sie 2015, o 21:33

Kurcze, a ja z wielkim trudem wciskałem ESC pod półkę na baterię, wyginając kable w jakiś niemożliwy sposób, a i tak odnoszę wrażenie, że teraz zębatka atakująca na nie groźnie patrzy. Muszę zrobić porządek z tymi kabelkami w końcu. No muszkozol, jak na pierwszy raz, to uważam że się solidnie przyłożyłeś. Zainspirowaliście mnie. ;)
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
muszkozol

Postautor: muszkozol » 26 sie 2015, o 21:36

Dzięki Kamil !
Ja mam ESC Taort 60 amperowy, nie ma opcji żeby wszedł pod półkę pakietową.
NA upartego wszedłby gdzieś na bok kabinki ale również przekonała mnie zębatka, by z nim wymaszerować pod podwozie :)
Awatar użytkownika
kamracik
Stały bywalec...

Postautor: kamracik » 26 sie 2015, o 21:49

Te gumki i tak będą się przecinać niestety. Słabe to jest z założenia po prostu, laminat kabinki jest za cienki i przecina te gumki nawet od wibracji.

Jakby co to takie cudaki ja kupowałem, pewnie można taniej z HK czy BG, ale akurat u Adama mi się zebrało zamówienie:
http://rcforever.pl/product-pol-604-500 ... binki.html
Awatar użytkownika
kamracik
Stały bywalec...

Postautor: kamracik » 26 sie 2015, o 21:51

Odnośnie ESC, to też tak samo kombinowałem, ale nie mogłem znaleźć idealnego ułożenia, aby łatwo wpinać/wypinać silnik i mieć sensowne dojście do baterii. W ramie nawet moje 40A się nie chciało na szerokość zmieścić :/
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 26 sie 2015, o 23:09

No i Jazz poniekąd wyczerpał temat podając sensowną alternatywę.
Licząc się z kasą (przynajmniej na początku ;) ), będziesz miał dylemat - ćwiczyć/latać na mikruem, który będzie tani w eksploatacji, czy może coś większego i symek (zwłaszcza, że już apkę i symka masz). Odpowiedz sobie na pytanie do czego dążysz, co chciałbyś osiągnąć? Mikrus to fajna sprawa, ale czy po przesiadce na np. 450 będziesz w stanie robić koziołki i fikołki jak mikrusem? Czy może tak czy siak pojawi się pewna bariera? Może dobrze byłoby przysiąść od razu do 450, latając wcześniej na symku, który również nauczy Cię odruchów i kierunków? :) Z innej mańki - sezon się kończy, idzie zima (choć hardcorowcy latają nawet przy -30 ;) ) i ostatecznie lepszym rozwiązaniem będzie mikrus, a przez ten czas budować sobie jakąś maszynę na przyszły rok? :)
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 27 sie 2015, o 05:38

Ja też jestem za opcją mikrus, a za jakiś czas 450. Przypadek miruuu potwierdza, że to się sprawdza. Kiedy będziesz składał 450 nie idź w klony bo prędzej czy później będziesz chciał zmienić go na protosa czy gaui.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”