Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 25 wrz 2015, o 06:50

Na pewno się da.
Agility na flybar, obniżyć gainy i będzię się dodatkowo słaniał jak flybar.
Na pewno się nie da aby po krecie trzeba było prostować pręt i całą resztę :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 120 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 25 wrz 2015, o 07:07

aikus pisze:różnica pomiędzy pretem a flybarem ...

Podejrzewam, że taka sama jak między rurą ogonową a belką ogonową ;)

Wysłane z tapatalk. Android forever.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 25 wrz 2015, o 08:56

aikus pisze:Za to jesli obnizymy gainy, albo w jakis inny sposob uposledzimy dzialanie FBLa to przy szybkim locie postepowym bedzie sie zdarzalo, ze helik nagle stanie "na sztorc" co po pierwsze samo w sobie jest zaskakujace i nieprzewidziane, po drugie czesto przy slabym napedzie spowoduje zduszenie obrotow i LTE, a to juz moze sie skonczyc roznie (dezorientacja pilota i krecik).

A widzisz, a ja ten objaw "stawania na sztorc" zaobserwowałem właściwie tylko w modelu z FB! W modelach z FBL może delikatnie kilka razy zdarzyło mi się, że pod wiatr wytracił prędkość czy coś, ale generalnie tarcza zawsze pozostawała w tej samej pozycji względem Ziemi. Podejrzewam, że głównie z tego powodu, że ustawiam (na razie jeszcze) moje FBL-e tak, żeby były właśnie "sztuczne", zero miękkości, tarcza zostaje jak skała, dopóki nie dotknę drążka. Ja póki co tak lubię, i czuję się komfortowo. Ale w pręciaku już kilka razy zdarzyło mi się groźne "postawienie do pionu" podczas szybkiego przelotu. Podejrzewam, że to może wynikać z większych zakresów wychyłów dostępnych w głowicy z prętem + pewnie z luzów nad którymi czasem się chce popracować, a czasem nie.

Fakt - przewaga FBL nad FB polegająca na mniejszej ilości elementów i miejsc "luzogennych" jest miażdżąca, i jest to główny powód dla którego zapewne znaczna większość heli maniaków ma i będzie miała głównie FBL-e.

Pan Byku pisze:Po co FB? Chyba tylko po to by mieć jakieś zajęcie i "historyczny" system stabilizacji.

I tu się zgadzam. To również mną kierowało gdy dwa sezony temu składałem 450-tkę z prętem. Po prostu w pewnym momencie dotarło do mnie, że odkąd ukatrupiłem poczciwą belcinę - latam w zasadzie tylko na FBL-ach. To jak to tak? Będę za chwilę robił pierwsze plecki, pętle i to wszystko z pomocą komputera? No way!

Jest coś uspokajającego gdy zrobi się modelem prętowym jakąś figurę, którą się już umie na FBL-u. Coś na zasadzie "uf... czyli rzeczywiście ja to umiem, a nie komputer za mnie robi".

Podobny dylemat mam czasem jeszcze z samym żyrem ogonowym. Ciekaw jestem, czy dałbym radę latać, i robić figury (te, które są możliwe bez żyra) gdybym miał latać tylko na ustawieniach kompensacji i revo miksie :) Ale tego chyba nie chcę próbować.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1778 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 25 wrz 2015, o 09:30

zborecque pisze:A widzisz, a ja ten objaw "stawania na sztorc" zaobserwowałem właściwie tylko w modelu z FB! W modelach z FBL może delikatnie kilka razy zdarzyło mi się, że pod wiatr wytracił prędkość czy coś, ale generalnie tarcza zawsze pozostawała w tej samej pozycji względem Ziemi.

Aha...
...
No to ja juz nie wiem.
:dk:

Srac na to, sa modele ktorym lata sie fajniej, sa modele ktorymi lata sie gorzej... Opisac to wszystko, wszystkiego aspekty jest duzo trudniej niz ich doswiadczyc... A co jeszcze wazniejsze - wszystko jest subiektywne.
Jednemu sie podoba jak model jest sztywny, drugiemu jak wlasnie miekki...
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Bartekgazior » 25 wrz 2015, o 11:31

W sumie niektórzy wolą samoloty, łódki lub autka ;) Każdy woli coś innego. Kiedyś nie było żyrek ogonowych, potem były bączkowe, zawodne. Taka jest cena postępu... Coś jak wspomaganie kierownicy w autach. W niektórych jest słabsze, sztywne. W innych, np. francuzach jest aż za mocne. Owszem można kręcić jednym palcem, ale w zakręcie nie czuć czy koła w poślizg wpadają.
Ja jestem zadowolony z przejścia na FBL- w 450 poprawiło stabilność i nie muszę się ciągle użerać z luzami na tych wszystkich dźwigienkach. W Raptorze lepsza stabilność chyba nie jest potrzebna ;) za to poprawiła się dynamika- mniejsza masa wirująca i mniejsze opory powietrza. A w sumie na Brainie helik lata podobnie jak na pręcie, którego zresztą odłożyłem "na wszelki wypadek" jakby mi się odwidziało.
A co do trzymania ogona- najlepiej trzymała Futaba GY401, ZYX-S2 też nieźle, a właśnie Brain mnie rozczarował pod tym względem. Irytujące jest to odbijanie i telepanie ogona przy zatrzymaniu, sam gain nie wystarczy, będę musiał jeszcze bardziej pogrzebać jak sądzę.
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 25 wrz 2015, o 18:58

A ja właśnie wymieniam zębatki (parasolki) ogonowe w Gałce. Te z przodu i z tyłu. Bo już masakrycznie brzęczą... jak uda mi się być w środę na Pałacowej (a jest na to duża szansa) to muszę zadbać by Gałeczka chodziła równiutko jak wielkomiejskie łódzkie legendarne krosno a nie jak wiejska bieda-snopowiązałka. A tak teraz brzęczała. :)
Po wymianie parasolek jest dużo lepiej, ale nadal coś jeszcze świszczy. Chyba czeka mnie wymiana wszystkich zębatek.

Mocno ćwierka też łożysko jednokierunkowe. Zauważyłem, że przechylając zębatkę odbierającą w przód i tył (jakby w ELEV) udaje mi się kręcić głowicą. Jeden taki pochył czy to w przód czy w tył to obrót wałem głównym o kilka - kilkanaście stopni. Czyli łożysko do wymiany? Pewnie razem z łożem?

Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 25 wrz 2015, o 19:28

Jak lans to lans - może do tego czasu ogon w 500tce zrobię jak trza...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 25 wrz 2015, o 19:57

Te wszystkie ćwierkania, piszczenia i inne odgłosy które powodują jakieś psychozy i szukanie dziury w całym :-)
Zakładasz słuchawki, włączasz muzykę i model nie wydaje z siebie żadnych niepokojących dźwięków :-)
A jak się coś naprawdę popsuje, to będziesz widział :-)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 25 wrz 2015, o 23:50

Bartekgazior pisze:A co do trzymania ogona- najlepiej trzymała Futaba GY401, ZYX-S2 też nieźle, a właśnie Brain mnie rozczarował pod tym względem. Irytujące jest to odbijanie i telepanie ogona przy zatrzymaniu, sam gain nie wystarczy, będę musiał jeszcze bardziej pogrzebać jak sądzę.

Jedni chwalą i inni krytykują, prawda jest taka że zależy to szczególnie od modelu.
Kiedyś latali na futabach, ja latałem na hk401 :-)
Miało się kąty 11 stopni i latało sportowo to ogon świetnie trzymał na hk też :-)

A teraz, 12.5st, megs mocnexsilniki, pompki, tictoki i inne napierdalanki, do tego governor który dokłada momentu obrotowego i się pisze głupoty że system kiepsko ogon trzyma. Załóż sobie futabe obok braina to się przekonasz ;-)
Aikus ostatnio też napisał też że kbar ma kiepski ogon. Równie dobrze mógłby napisać że najpopularniejszy system na świecie czyli vbar kiepsko ogon trzyma :-)

Niestety waeunki są teraz inne i żyroskop ogonowy na znacznie cięższą robotę. :dk:
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Bartekgazior » 26 wrz 2015, o 00:25

Hmm, w sumie warunki są podobne bo model cały czas ten sam :), mogę na govie zmniejszyć obroty do 1800 jak było na pręcie (w spalinie) i zobaczyć. Ale w ZYX-ie aż tak nie telepie. Teraz zresztą bawię się Brainem w 450-tce i też jest "bounce back" czy jak to się tam zwie. Parę osób miało też z tym problem w innych modelach. Poczytam jeszcze raz wątek o Brainie i jakoś rozkminię.
Co do wyższości FB czy FBL.... Ostatnie latanie na pręcie Raptorem- w Regułach, było przy dość silnym wietrze. Byli też wtedy Miruu i Lenu. Ja walczyłem o przetrwanie ;) w powietrzu Raptorem, a Goblin latał (przynajmnie wizualnie ;) ) jak po sznurku. Najśmieszniejsze było to, gdy Miruu wyciągnał mikrusa :D wyglądało tak, że mikrus radził sobie lepiej na wietrze niż 600-ta na pręcie :swir: Zatem jak dla mnie FBL jest górą jak na razie.
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 26 wrz 2015, o 05:56

Obniżanie obrotów pogarsza na ogół trzymanie.
Bounce back wynika z jakiś błędnych nastawów. Albo PIDów, symetrii , ewentualnie dł orczyka, albo oporów w mechanice, treba też pamiętać że brsin ma na ogonie bardxo agresywnie ustawione stopy, złagodzenie ich zmniejszy odbicie.
Pamiętam też że pierwsze softy miały z tym problem. W najnowszych softach w żadnym moim modelu nie ma tego efektu na fabrycznych ustawieniach. Ocxyeiście jeśli wszystko jest ok, jeśli ślizgacz się zabrudzi to odbicia i wahlowanie się pojawia.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 240 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 26 wrz 2015, o 06:57

Jak wygląda bounce back?
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 26 wrz 2015, o 11:02

Przed chwilą oblatałem Gałkę. Wieje co prawda i jest zimno i nieprzyjemnie się lata (model co prawda daje rade, ale pilotowi jaja marzną) ale jest i tak zaje**sty efekt. Gałeczka chodzi jak szlifiereczka, wtopy przed warszafiakami nie bydzie :) Łopaty świszczą aż ciarki przechodzą, a łożyska jednokierunkowego specjalnie nie słychać. Ale i tak je wymienię razem z pozostałymi zębatkami. Jak mi się uda to zajadę w wawie do art hobby i maniaka to się zaopatrzę w co trza ;)

Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 26 wrz 2015, o 13:59

A ja właśnie wywaliłem z pudła. ;)
I zaraz zacznę Was męczyć durnowatymi pytaniami. Hłe hłe... :twisted:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 26 wrz 2015, o 14:04

No no... to czekamy ;)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 26 wrz 2015, o 15:49

Fjany będzie, też chciałem korsaraza, ale nie było i mam piekielną kicię :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 26 wrz 2015, o 15:56

Pewnie, że będzie fajny ;) Nawet jak nie poleci.
Założyłem już temat, zaraz będę uzupełniał. Przyznam, że bardzo liczę na Waszą pomoc i wierzę w ulotnienie jeszcze w tym sezonie. :vhappy:
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 27 wrz 2015, o 20:48

Korzystając z uprzejmości kolegów z Olsztyna kilka fotek z Dnia Latawca w Nowym Mieście Lubawskim
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wszystko nagrało się na mobiusie, który pierwszy raz uczestniczył w takim przedstawieniu. Kosztowało go to trochę cierpienia i nurzania w piasku. Niestety jakość nagrania masakra. Trzęsienie ziemi na max.
Obrazek
Żeby nie było, latanko in progress
Obrazek
Trochę wiało i reaktor zachowywał się jak prawdziwy latawiec
Obrazek
Miniak też miał swoje 5 min. Szczęśliwe, aczkolwiek mina kwaśna bo zapomniałem przejściówek na T-dean do mocniejszych pakietów
Obrazek
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 27 wrz 2015, o 21:06

Sekles!! Jaki Ty piekny jestes!!:)
Fajna impressska, zawodowe fotki Brachu!

Nowe Miasto Lubawskie... Nie wiedzialem, ze tam takie fajne impry sie odbywaja...
Bylem tam doslownie 6 razy w Zyciu, z czego raz jako noworodek w tamtejszym szpitalu....
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 27 wrz 2015, o 21:10

A! Z tego wszystkiego zapomnialem napisac, ze ja dzis:

1. Poddalem dwa moje najulubiensze modele (czyli Protos Mini i Protos 500) surowej ocenie Psychola (Psychol - dzieki) - ocena wypadla pozytywnie.
2. Korzystajac z koncowki przesympatycznego dnia, czesciowo spedzonego na Palacowej, postanowilem wziac na warsztat Skippera.
Skipper dostal nowe serwo na SW i wszystko wskazuje na to, ze jutro bedzie latal.

W kolejce jesiennych remontow zostal tylko Raptor.
Moze juterko... wieczorkiem...
Potem oblot i na gielde.
;)

Wróć do „Brudnopis”