Czemu wolę elektryki? :D

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 8 paź 2015, o 17:16

Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Filo1
Stały bywalec...
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 8 paź 2015, o 17:25

nie żeby coś, wole elektryki ale....

tesla się chowa
do tego to audi dobre, bo polskie :P
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 8 paź 2015, o 17:47

Smiej się śmiej, elektryczne samochody to raczkujący temat a zobacz jakie są osiągi, zobaczymy kto się bedzie śmiał ostatni :D
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Filo1
Stały bywalec...
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 8 paź 2015, o 21:08

ja się nie śmieję, podoba mi się Tesla.
Ale dopóki zarabia się na ropie, dotąd nie powstaną auta elektryczne z jakimś sensownym zasięgiem (tak wiem są już pewne wyjątki).
I cena ich też będzie mniej konkurencyjna
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 8 paź 2015, o 21:33

Szkoda tylko że to drogi samochód. Raczej ci biedni chcieliby zaoszczędzić ale nikt im nie daje :-( Ale niestety jeśliu technologia ma się rozwijać to na początku producent misi jakoś szybko kasę odzyskać czyli na pojazdach ekskluzywnych.

Chociaż w sumie jest też nissan leaf, szkoda tylko że to nie ma silnika spalinowego na dłuższe podróże.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Gajos

Postautor: Gajos » 9 paź 2015, o 05:35

Dopóki w pakietach będzie aż tyle litu, to globalną przyszłość elektryków raczej czarno widzę... :(
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 9 paź 2015, o 06:27

Patrzę na te samochody i dochodzę do jednego wniosku. Ja szybciej stoję niż one jeżdzą.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 9 paź 2015, o 07:06

Kowal pisze:Patrzę na te samochody i dochodzę do jednego wniosku. Ja szybciej stoję niż one jeżdzą.

Bo jesteś w układzie nieinercjalnym. I chyba masz popsuty zegarek, śpieszy się ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Bartekgazior » 9 paź 2015, o 14:01

Kenobi36 pisze:Chociaż w sumie jest też nissan leaf, szkoda tylko że to nie ma silnika spalinowego na dłuższe podróże.

Najwięszy jak dotąd problem to zasięg. Już nawet kombinuja z elektrykami w lotnictwie cywilnym. Ale co z tego. Póki co tankowanie paliwem trwa krócej niż ładowanie nawet lipoli, nie ma to większego sensu. Najwyżej jazda miejska- mniej spalin w mieście, cóż elektrownia węglowa nasmrodzi gdzieś daleko, aby wytworzyć energię do naładowania ogniw w garażu lub np. pod zakładem pracy.
Potrzebujemy szybkiego lub baardzo pojemnego źródła energii elektr. Super kondensatory lub szybko ładowalne ogniwa aku.
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 9 paź 2015, o 14:12

Do tego jeszcze przydały by się mniejsze i lżejsze ogniwa.
Lać na auta, ale heliki by lepiej latały.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 9 paź 2015, o 14:53

Spory jednak ruch to miasta, a tu zasięg jest ok a ładowanie przez noc jak ulał.
Jeszcze są elektrownie atomowe i energia odnawialna.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 9 paź 2015, o 15:00

Calkiem niedawno widzialem BMW i3.
I stwierdzilem, ze taki wlasnie samochod sobie kupie jak juz bede zmienial.
On co prawda teraz kosztuje dwierc miliona zlotych, ale do czasu jak ja bede zmienial samochod to spoko wodza - stanieje:D:D:D
A jak juz bedzie mozna go kupic za 25 kafli no to nie kupie sobie takiego samochodu? No pewnie ze kupie.
:)

A z innej choc podobnej beczki: Wlasnie skonczylem wyszykowywac Rapciucha do sprzedania. Jedyne czego bedzie mi brakowalo to samego faktu, ze spalina... ze odpalam, ona sobie chodzi, pierdzi, smierdzi...
...
Echhh... No slabo...
Moze kupic sobie jakis silnik po to tylko zeby go miec i raz na jakis czas odpalic zeby sobie pochodzil... Pokrecic przy nim, poeksperymentowac w hangarze...

W helikach raczej w przewidywalnej przyszlosci do spaliny nie wroce... ale moze ten silnik mnie jakos oswoi, tak ze EWENTUALNE kolejne podejscie do spaliny nie bedzie takim falstartem... (poltora roku i chyba okolo 40 lotow - zenada).
Tak czy siak - spalina to cel sam w sobie (jesli juz).
I przyszlosc samochodow jest dokladnie taka sama i wcale nie jest tak odlegla jak by sie wydawalo.

Bartekgazior pisze:Najwięszy jak dotąd problem to zasięg. Już nawet kombinuja z elektrykami w lotnictwie cywilnym. Ale co z tego. Póki co tankowanie paliwem trwa krócej niż ładowanie nawet lipoli, nie ma to większego sensu. Najwyżej jazda miejska- mniej spalin w mieście, cóż elektrownia węglowa nasmrodzi gdzieś daleko, aby wytworzyć energię do naładowania ogniw w garażu lub np. pod zakładem pracy.
Potrzebujemy szybkiego lub baardzo pojemnego źródła energii elektr. Super kondensatory lub szybko ładowalne ogniwa aku.

Nie Bartek. Potrzebujemy ustandaryzowanych wymiennych akumulatorow i stacji z nimi. Tak samo jak w modelach.
Jedziesz, zajezdzasz na stacje, oddajesz pusty aku, zabierasz pelny i jedziiesz dalej.
Jak tylko koncerny paliwowe dojrzeja mentalnie do tego, zeby robienie biznesu przerzucic z ropy na baterie (a to sie musi predzej czy pozniej stac) to w mgnieniu oka obecne stacje benzynowe zaczna sie stawac hybrydowymi a potem akumulatorowymi.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 9 paź 2015, o 16:44

Tak to działa w Tesli, po kupnie z pakietem szybkiego ładowania ma się wymianę akumulatorów.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Gajos

Postautor: Gajos » 9 paź 2015, o 18:01

Tylko że w akumulatorach ciągle mnóstwo litu, o ile wiadomo mi, a lit wiadomo głównie skąd, o ile wiedzą wszyscy... :(

Wróć do „Brudnopis”