Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 8 gru 2015, o 12:24

Jak ktoś mnie rozśmieszy podczas dmuchania to taka bańka 100L powstaje :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Podziękował: 84 razy
Podziękowano: 120 razy

Postautor: AdamP » 8 gru 2015, o 12:45

to jaka to musi być strzykaweczka :klamca:
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1774 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 8 gru 2015, o 13:15

hehe:)...

No, sluchajcie, naprawilem Miniaka.
Natomiast.... z latania cale gowno.
Chcialem byc twardy i w sumie bylbym, bo przy nodze da sie polatac choc mleko jest nieprzeniknione, ale po wyladowaniu model 'wamać caly mokry.
Stwierdzilem, ze pieprze, nie prosze o klopoty, dosc ostatnio napsulem.

Tak czy siak, wystartowac samolotem latajacym w zasiegu wzroku, bez jakiegos autopilota, w ta dzisiejsza mgle to by bylo samobojstwo.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 8 gru 2015, o 20:11

aikus pisze:Tak czy siak, wystartowac samolotem latajacym w zasiegu wzroku, bez jakiegos autopilota, w ta dzisiejsza mgle to by bylo samobojstwo.

Może mimo niechęci do fpv jako takiego skusisz się na jakiś FC z byle GPS'em, ot tak żeby tylko mieć jakieś RTH bez ingerencji w pilotaż...:)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 gru 2015, o 20:48

Ale ja nie umiem tego wszystkiego... tych nazow, dzipiesow ogarniac.... eeeetam...
Nie chce mi sie uczyc...
nie zarzekam sie nigdy nigdy, ale jak dotad taka chec mnie nie naszla. Patrze z podziwem, obserwuje jak inni to robia i jak im to fajnie wszystko dziala... ale sam latam "po staremu" ...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 8 gru 2015, o 20:51

No ale latałbyś po staremu, setup np ZYX'a jest bardziej skomplikowany niż FC w płatowcu...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 8 gru 2015, o 21:49

Artja, lepiej przyznaj się co masz na sprzedaż ;)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 8 gru 2015, o 21:56

Artja pisze:
aikus pisze:Tak czy siak, wystartowac samolotem latajacym w zasiegu wzroku, bez jakiegos autopilota, w ta dzisiejsza mgle to by bylo samobojstwo.

Może mimo niechęci do fpv jako takiego skusisz się na jakiś FC z byle GPS'em, ot tak żeby tylko mieć jakieś RTH bez ingerencji w pilotaż...:)

Nie wiem czy to jakaś ochrona, więcej modeli ginie z powodu źle ustawionego FC z RTH niż z powodu błedów pilotażu :D

Więc montując FC z Autopilotem zwiększamy tylko prawdopodobieństwo że już nigdy nie odnajdziemy modelu :D

W dogfighterze zamontowanie stabilizacji też przyczyniło się to łatwiejszego wpadania w korek niż gdybym latał bez :D
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 8 gru 2015, o 21:59

Kenobi36 pisze:Więc montując FC z Autopilotem zwiększamy tylko prawdopodobieństwo że już nigdy nie odnajdziemy modelu :D

Ale to Aikus jest tym bardziej dla ciebie gdyż jako wróg FPV będziesz miał okazję przyczynić się unicestwienia kolejnego modelu FPV :lol:
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 gru 2015, o 22:13

wojtekr pisze:
Kenobi36 pisze:Więc montując FC z Autopilotem zwiększamy tylko prawdopodobieństwo że już nigdy nie odnajdziemy modelu :D

Ale to Aikus jest tym bardziej dla ciebie gdyż jako wróg FPV będziesz miał okazję przyczynić się unicestwienia kolejnego modelu FPV :lol:

To ma jeden slaby punkt: Musialbym najpierw kupic / zbudowac / przezbroic jeden z istniejacych w mojej flocie model, zeby miec FPV.
Ale, jest inne wyjscie! Ktos mi moze dac / pozyczyc model FPV do takiego wlasnie celu.
Wtedy wyzwania podejme sie chetnie:D
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 8 gru 2015, o 22:14

Miruu na pewno chętnie pożyczy, tylko nie mów mu o tych planach - powiesz jak zrealizujesz
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 8 gru 2015, o 22:25

@Kenobi - ile modeli widziałeś znikniętych z powodu błędu FC, a ile z powodu jego braku jakiegokolwiek? ;) U mnie ten bilans wynosi 1:4
@Aikus, mam wolnego ardupilota mini z okablowaniem, GPS wydłubię z combata, wsadzisz sobie na Bixlera, pobawisz się i sam ocenisz. Jak będziesz chciał liznąć FPV to mam wolne kamery, nadajniki i odbiornik na 1,2G, póki co 5,8 są w dopiero w drodze, ale wcześniej czy później dotrą. Gwarantuję że nie będziesz potrzebował całej zimy na ogarnięcie elementarza, wypróbuj samego autopilota, potem na wiosnę delikatne FPV. Jak Ci się spodoba to na lato będziesz gotowy na nowe wyzwania :)

PS jeszcze mi się przypomniało że leży przecież u mnie szybolek respawn i Beta weteranka, tak więc sprzęcik jest :thumb:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 8 gru 2015, o 23:31

wojtekr pisze:Miruu na pewno chętnie pożyczy, tylko nie mów mu o tych planach - powiesz jak zrealizujesz

Miruuu raczej nie pożyczy, bo sobie wszystkie śmigiełka poprzycinał. :vhappy:
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 8 gru 2015, o 23:36

Artja pisze:@Kenobi - ile modeli widziałeś znikniętych z powodu błędu FC, a ile z powodu jego braku jakiegokolwiek? ;) U mnie ten bilans wynosi 1:4
@Aikus, mam wolnego ardupilota mini z okablowaniem, GPS wydłubię z combata, wsadzisz sobie na Bixlera, pobawisz się i sam ocenisz. Jak będziesz chciał liznąć FPV to mam wolne kamery, nadajniki i odbiornik na 1,2G, póki co 5,8 są w dopiero w drodze, ale wcześniej czy później dotrą. Gwarantuję że nie będziesz potrzebował całej zimy na ogarnięcie elementarza, wypróbuj samego autopilota, potem na wiosnę delikatne FPV. Jak Ci się spodoba to na lato będziesz gotowy na nowe wyzwania :)

PS jeszcze mi się przypomniało że leży przecież u mnie szybolek respawn i Beta weteranka, tak więc sprzęcik jest :thumb:

Ale znikniętych w sensie że zaginęly czy ze się rozbiły i nie naprawiałeś :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 gru 2015, o 23:39

Artja pisze:

Obiecuje ze jak zapragne nowych wyzwan - bedziesz pierwszym do ktorego sie zwroce o elementarz:)

Artja pisze:PS jeszcze mi się przypomniało że leży przecież u mnie szybolek respawn i Beta weteranka, tak więc sprzęcik jest :thumb:

O jo, faktycznie... Orzel zaliczyl niezla hibernacje w Twoim hangarze - zdaje sie ze juz ponad rok tam spoczywa...
Spoko spoko, przyjdzie i jego czas znowu:)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 9 gru 2015, o 04:39

Błąd w założeniach. my myślimy, że odlatuja w siną dał, a one po prostu chcą do nas wrócić od drugiej strony... I wracają, tylko my zamiast czekać jak spokojnie oblecą naszego globa, wracamy do domu...

Mati pisze:
wojtekr pisze:Miruu na pewno chętnie pożyczy, tylko nie mów mu o tych planach - powiesz jak zrealizujesz

Miruuu raczej nie pożyczy, bo sobie wszystkie śmigiełka poprzycinał. :vhappy:

Nie SOBIE :D
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 9 gru 2015, o 05:24

Kenobi36 pisze:Ale znikniętych w sensie że zaginęly czy ze się rozbiły i nie naprawiałeś :-)

Może być nawet nie rozbitych w pył i nie odlecianych w siną dal, po prostu takich, gdzie ta dodatkowa funkcjonalność oszczędziłaby nerwów, sprzętu, czasu na poszukiwania i naprawy :-)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 9 gru 2015, o 06:32

Czyli jednak tylko jeden odleciał w sina dal, ten z fc :-)

Poza tym jakoś nie wyobrażam swoich samolotów z zamontowanym gpsem :-)
Funjet i dog lataja za szybko i mają za duże poziomy wibracji, mogłoby się rozwalić ze 3 modele za nim by się je zapidowało.
Boom 3D i combat za lekkie, latanie na gps tez bez sensu, choć stworzenie autonomicznego combata mogłoby by być ciekawe :twisted:
A motoszybowce i klony easystara nie potrzebują fc aby ich nie rozbić.
hmm
Czyli tak na prawdę fc we wszystkich modelach zwiększałby tylko ryzyko awarii :vhappy:
Jedyna zastosowanie to FPV.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 9 gru 2015, o 06:54

Kenobi36 pisze:Czyli tak na prawdę fc we wszystkich modelach zwiększałby tylko ryzyko awarii :vhappy:

Ja się nie upieram żeby to robić na siłę i wsadzać GPS nawet rzutki na gumkę. Przyrost możliwości awarii jest oczywisty jako że po prostu dokładamy kolejny element elektroniki.

Kenobi36 pisze:Jedyna zastosowanie to FPV.

...no i czego mi gołębie płoszysz...? :D
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 9 gru 2015, o 07:03

Do gołebi czyczep giepeesy, to zobaczysz że wszystkie do chin odlecą :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben

Wróć do „Brudnopis”