Hisky - HCP100S

Wszystkie maluszki do polatania w domu i w hangarze. Chociaż wiele z nich potrafi też poszaleć na dworze...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 12 gru 2015, o 08:09

Moi rodzice trzymali pilot do telewizora zawsze w folii, oczywiście rzadko była wymieniana więc obskurna, ale jak telewizor padł to pilot nadal wyglądał jak nowy :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 12 gru 2015, o 08:24

Jeszcze nie zdjąłem bo przylega bardzo ściśle i prawie jej nie widać. A czy zdjęcie folii zmienia trochę wygląd? Kabinka jest jaskrawsza czy coś?

Wysłane z tapatalk. Android forever.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 12 gru 2015, o 09:57

Tak, zieleń jest jaskrawa i soczysta :)
Kabinka troszkę traci na sztywności po zdjęciu tej folii ale wygląda o niebo lepiej przez co jestem w stanie zaryzykować ewentualny zakup drugiej ;)
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...

Postautor: przemek » 12 gru 2015, o 10:00

pkali pisze:Dzisiaj doszedł mój. Po pierwsze chcę podziękować Przemkowi. Wiem, że to może nie być pocieszenie, ale Twoja przygoda z silnikiem ogonowym uchroniła mnie od zakupu nowego. Po poluzowaniu przewodów okazało się, że silnik trzyma się w koszyczku jedynie na nich. Po włączeniu helika i niewielkiej kontrze ogonem wysuwa się.

Czyli jednak warto to sprawdzać, u mnie pewnie było tak samo, bo kret nie był jakiś mocny, a silnik przepadł.
W jaki sposób go teraz umocowałeś?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2015, o 12:28

zborecque pisze:Jeszcze nie zdjąłem bo przylega bardzo ściśle i prawie jej nie widać. A czy zdjęcie folii zmienia trochę wygląd? Kabinka jest jaskrawsza czy coś?

Dużo ladniejsza. Wiem ze z folią potrm drożej sprzedasz :D ale ja bym na Twoim miejscu zdjął bo warto ;)
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 12 gru 2015, o 12:32

miruuu pisze:
zborecque pisze:Jeszcze nie zdjąłem bo przylega bardzo ściśle i prawie jej nie widać. A czy zdjęcie folii zmienia trochę wygląd? Kabinka jest jaskrawsza czy coś?

Dużo ladniejsza. Wiem ze z folią potrm drożej sprzedasz :D ale ja bym na Twoim miejscu zdjął bo warto ;)

To może zdejmę tak, żeby jeszcze dało się założyć przed sprzedażą :)
Mam dwie kabinki teraz bo kupiłem w zapasie. Jedną "do latania" a drugą "na półkę". Ta "do latania" nie jeszcze mocno styrana, więc najpierw zdejmę folię z tej :)

GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 12 gru 2015, o 12:38

przemek pisze:
pkali pisze:Dzisiaj doszedł mój. Po pierwsze chcę podziękować Przemkowi. Wiem, że to może nie być pocieszenie, ale Twoja przygoda z silnikiem ogonowym uchroniła mnie od zakupu nowego. Po poluzowaniu przewodów okazało się, że silnik trzyma się w koszyczku jedynie na nich. Po włączeniu helika i niewielkiej kontrze ogonem wysuwa się.

Czyli jednak warto to sprawdzać, u mnie pewnie było tak samo, bo kret nie był jakiś mocny, a silnik przepadł.
W jaki sposób go teraz umocowałeś?

Jeszcze go nie umocowałem. Chyba go wkleję. Nie wiem czy będzie to widać na zdjęciu, ale część silnika, na której się trzyma nie jest idealnym walcem. W 1/3 długości przechodzi w delikatny stożek. Próbowałem zwiększyć średnicę cienką taśma klejącą jednak przez ten kształt wciąż ma tendencje do wysuwania.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 gru 2015, o 12:39 przez pkali, łącznie zmieniany 1 raz.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2015, o 12:38

Tez mam dwie, ciekawe czy ta folia jakoś sensownie chroni... ale i tak nie będę w niej latał
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 12 gru 2015, o 15:03

A tak w ogóle to nie planuję nigdy sprzedać mojego Hisky HCP100S.

(Piszę to jako dupochron. Jestem prawie pewny, że modele wiedzą kiedy chcesz je sprzedać i wtedy się psują tak jak mój Tarot 450. Dopóki nie pojawią się w necie twoje posty, że chcesz coś sprzedać to model niczego się nie domyśli) :D

Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2015, o 15:12

Ja swojego tez nigdy przenigdy :D
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...

Postautor: przemek » 12 gru 2015, o 17:26

Pkali, mi jedyne co przychodzi do glowy, to wywiercic za dwa nieduze otworki gdzies pod spodem koszyka, zeby nie bylo ich widac, wsunac silnik po czym zakroplic przez otworki jakas kropelke lub super glue. Powinno to dobrze trzymac, a ryzyko wplyniecia kleju do lozyska bedzie raczej znikome...
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 12 gru 2015, o 17:35

A nie idzie małym wiertłem smyrnąć w dwóch miejscach dziurki w koszyczku, potem trochę podszlifować silnik i zabezpieczyć tego robaczkami na imbus 1,5mm. Cuś jak blokowanie płóz podwozia w starszych modelach.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 12 gru 2015, o 20:28

Z robaczkami byłby problem. Silnik jest o wiele płytszy od gniazda:
Obrazek

Wkleiłem go. Siedzi na tyle mocno, że można zdjąć śmigło. Powinno być ok.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 12 gru 2015, o 22:04

Można wkleić na coś jak butapren, lub uhu por. Nie wyskoczy sam a jak będzie potrzeba to da się wyjąć.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...

Postautor: przemek » 12 gru 2015, o 22:07

I nie przyatakuje natychmiastowo łożysk jak np kropelka, trafna wskazówka Donia, dzięki!
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 14 gru 2015, o 10:35

Wczoraj dalej oblatywałem/doustawiałem huskiego i mam kilka spostrzeżeń, a raczej utwierdzeń we wcześniejszych domysłach...

Czy to helik do nauki?
Moim zdaniem zdecydowanie nie. Nadal będe polecał v977 do tego celu. Ten lata fajnie, ale nie jest tak wybaczający jak WLtojek, którego można było gnoić cały dzień poprawiając tylko zębatkę. Ten jak rypnie to prawie zawsze coś leci. Wczoraj na 3 pakiety rozwaliłem łącznik przy głowicy i podwozie. Nie ma zmiłuj. Przy kretach leci bardziej od miniaka ;) Więc choć przyjemnie w lataniu, to już tak beztrosko jak wcześniej nie będzie.

Jakieś "ale"?
Tak, jedno. Ogon. Zmiksowanie w jednym kanale Ruddera i gaina ogona jest według mnie porażką. O ile gaina dostoiłem tak, że model zachowuje się prawidłowo, to samo sterowanie ogonem jest po prostu ani nieśmieszne ani genialne. Będe kombinował z expami i pewnie znajdę jakieś rozwiązanie, które będzie najlepsze z możliwych do ustawienia w tym heliku, ale nie będzie takie jakie bym po prostu chciał i jakie zapewne byłoby możliwe, gdyby nie ten gain.

No ale poza tym to lata się fajnie. Jest moc. Moc, której chyba w innym mikrusie obecnie się nie znajdzie :)
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...

Postautor: donia » 14 gru 2015, o 14:35

A dałeś expo na minus na ogonie?
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 14 gru 2015, o 15:22

Minus czy plus, o to jest pytanie ;)

W każdym razie próbowałem w dwie strony:
1. Najpierw tak, żeby na początku reakcje na drążek były mocniejsze niż liniowe
2. Potem na odwrót

Wiesz, bo tu nie jest problemem to jak chodzi silniczek, tylko to, że w okolicach neutrum ogon nie ma żadnej reakcji. I jeśli:
- ustawisz expo tak, żeby na początku ogon reagował łagodnie, to potrzeba sporego machania, żeby cokolwiek zrobić
- ustawisz expo tak, żeby na początku ogon reagował dużo mocniej (żeby "znetować" ten efekt nicości w okolicy neutrum), to na moje palce jest dość nienaturalnie (ja generlanie nie lubię używać expa, a jak juz używam to tak, zeby okolice neutra dawały mniejszą reakcję modelu).

I takie tam... ALE liczę, że jak wyjdę z huskim na spacer w inną pogode niż wichura albo wiatr z deszczem :D to się okaże, że jednak tak bardzo tego nie czuć.

Latałem raz helikiem ustawionym przez Jazza na jego nadajniku (z podłączoną satelitką) i wydaje mi się, że u niego ogon, choc nie idealnie, to chodził lepiej niż u mnie obecnie. Będę latał i testował expa - w końcu trafię na takie, przy którym będzie "jakoś".
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...

Postautor: donia » 14 gru 2015, o 15:36

Przynajmniej w spektrum minus zwiększa reakcję w okolicy neutrum.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...

Postautor: przemek » 14 gru 2015, o 15:59

Ehh, a ja się zastanawiałem, dlaczego Jazz expem -40% jeszcze bardziej spowolnił okolice neutrum... :)

Wróć do „Mikro heliki”