LiPo - wszystko o...

Pakiety, lipo guardy i inne akcesoria dla naszych baterii...
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 5 kwie 2011, o 13:45

Koledzy, chyba nie zauważyliście takiego małego symbolu " ;) " umieszczonego na końcu przytaczanego zdania, którego celem było podkreślenie żartobliwego charakteru tej części mojej wypowiedzi... postaram się na przyszłość wyraźniej zaznaczać żarciki... lub zaprzestanę ich stosowania :hammer: :gas: :hammer:
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 5 kwie 2011, o 18:42

Ależ oczywiście widzimy i też ich używamy. Dobra. Wyjaśniliśmy sobie wszystko więc jak ktoś ma jakieś własne obserwacje zapraszamy do tematu :)
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...

Postautor: jedrus » 5 kwie 2011, o 20:56

To tylko jeszcze dodam, że po jednym sezonie latania T450 Sport na 4 pakietach (no dobra, min. 1/2 lotów to zawisy...) 2x Turnigy 2200 30C działają jako tako, ale spadek mocy/pojemności/wydajności jest wyraźny w stosunku do nówek. Natomiast 2x Turnigy 2200 25C... słabiutko... oddają ok. 1200-1300 mah przy napięciu na poziomie 3,80V, a kilka ostrzejszych manewrów w idlu załącza monitor. Trzeba im jednak wszystkim oddać, że cele rozładowują się równo (+/- 0,02V) i balansują się bardzo dobrze. 25C lekko puchną, są cieplejsze po locie. 30C pod tym względem są OK.
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 6 kwie 2011, o 22:50

ja powiem tylko tyle, dla początkującego Turnigy i wszelkiego rodzaju T-rex Clone to dobra rzecz bo mało kosztuje i można się nauczyć wiele o RC Heli. no chyba ze ktoś ma super posadę i zarabia ponad 7 € kola miesięcznie albo ma bogatego tatusia to może "się szpanować w oryginały"

ja zaczynałem i nadal latam na Clone i HK pakietach, bo mi pasują i †. Moje heli, moje hobby, mój cyrk, moje małpy. I nie lubię snobizmu i cwaniaków typu kto ma lepsze i kto wydal więcej....np: na ładowarkę :D amen. †

to ma być zabawa i przyjemność a każdy realizuje te hobby w miarę swoich możliwości finansowych i nie ma co się nad innymi wywyższać...
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
pma_
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękowano: 2 razy

Postautor: pma_ » 6 kwie 2011, o 23:17

AdamskY pisze:ja powiem tylko tyle, dla początkującego Turnigy i wszelkiego rodzaju T-rex Clone to dobra rzecz bo mało kosztuje i można się nauczyć wiele o RC Heli. no chyba ze ktoś ma super posadę i zarabia ponad 7 € kola miesięcznie albo ma bogatego tatusia to może "się szpanować w oryginały"

ja zaczynałem i nadal latam na Clone i HK pakietach, bo mi pasują i †. Moje heli, moje hobby, mój cyrk, moje małpy. I nie lubię snobizmu i cwaniaków typu kto ma lepsze i kto wydal więcej....np: na ładowarkę :D amen. †

to ma być zabawa i przyjemność a każdy realizuje te hobby w miarę swoich możliwości finansowych i nie ma co się nad innymi wywyższać...

A generalnie to o co ci chodziło w tej wypowiedzi i jak to się ma do tematu postu?
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 7 kwie 2011, o 00:20

A generalnie to o co ci chodziło w tej wypowiedzi

by nie pisać postów jak się siedzi w towarzystwie Zbyszka Kieliszka lub koleżanki Szklanki

czemu ja nie mam uśmieszków?
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 7 kwie 2011, o 00:32

AdamskY pisze:każdy realizuje te hobby w miarę swoich możliwości finansowych i nie ma co się nad innymi wywyższać...

Wydaje mi się że sam sobie zaprzeczasz. Każdy realizuje to hobby na miarę możliwości, ale broń boże żeby nie miał lepszego sprzętu bo będzie się wywyższał???
Jak napisałeś - to twój cyrk i małpy. Każdy ma taki na jaki go stać, ale to nie jest od razu snobizm.
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
Qugar_
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Qugar_ » 7 kwie 2011, o 10:51

Myślę :geek: że koledze Adamsky chodziło o to, że początkujący jak kupuje od razu Protosa lub Kasame i nie wie jak to ugryźć to jet to snobizm, ( według mnie też ) to samo tyczy się pakietów, po co kupować ( nie wiem co jest najlepsze (najdroższe)) skoro do zawisów w zupełności wystarczy dla początkującego jakieś turnigy czy zippy:P :ugeek:
Co i tak ni jak się to ma do tego tematu :masakra:
KDS 450SV
EasyGlider PRO
Futaba T8FG
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 7 kwie 2011, o 14:07

Gmeracz pisze:
AdamskY pisze:każdy realizuje te hobby w miarę swoich możliwości finansowych i nie ma co się nad innymi wywyższać...

Wydaje mi się że sam sobie zaprzeczasz. Każdy realizuje to hobby na miarę możliwości, ale broń boże żeby nie miał lepszego sprzętu bo będzie się wywyższał???
Jak napisałeś - to twój cyrk i małpy. Każdy ma taki na jaki go stać, ale to nie jest od razu snobizm.

Ja się "snobuję" na FlightMaxy i Turnigy :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
pma_
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: pma_ » 7 kwie 2011, o 18:30

Ramotny pisze:Ja się "snobuję" na FlightMaxy i Turnigy :)

Jesteś obrzydliwym snobem :) (ja jeszcze mam rhino ;) )
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: edek » 7 kwie 2011, o 20:56

Gmeracz pisze:
AdamskY pisze:Każdy ma taki na jaki go stać, ale to nie jest od razu snobizm.

Jest, jesli snob sie z tym afiszuje.
exTeam Gaui
kisielisodd
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: kisielisodd » 8 kwie 2011, o 09:23

Tak to czytam sobie, porównanie pakietów i trochę się załamuje. 500 zrzera straszne ilości energii własnie jestem na etapie kupna przynajmniej 2 pakietów 6s i już nie wiem na co się zdecydować.
-Turnigy szybko padają, tak piszecie.
-Flightmaxy w 450 popadały a nie latam w ogóle 3D :( więc z nich bym zrezygnował bo mam słabe doświad do tego na fotach wygląda jak bigmack :(
-Ciekawe są te Voltz
-Zastanwiam się też nad Rhino więcej pozytywnych opini

Ktoś może się spotkał testował te Pakiety ? http://www.rc711.com/shop/raiden-222v-2850mah-6s1p-30c-lipolymer-battery-connector-p-921.html?cPath=27_30 wyglądają obiecująco, cenowo tez bez strzału w kolano.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 8 kwie 2011, o 12:47

kisielisodd pisze:Tak to czytam sobie, porównanie pakietów i trochę się załamuje. 500 zrzera straszne ilości energii

I tak i nie. Na 450-tce jeżeli poświrujesz pakiet siada po takim samym czasie. Tyle że 500-tka potrzebuje ich dwóch i tyle. Przy spokojnym lataniu prądu wystarcza na 6-8 minut, ale jak się chce robić lejki i inne takie to normalne, że 4 minuty i lądujesz.
Baj de łej - aby szybciej ładować pakiety kupiłem na HK przejściówkę do jednoczesnego ładowania 2 x 3S

Obrazek

Ładujemy przewodami balancera do maks. 5 A. Wszystkie pakiety z HK i tak mogą jechać prądem do 2C więc nie ma problemu.
A co do tych pakietów które podałeś - zobacz jakim prądem można je ładować - to nawet nie jest 1C, więc jak dla mnie to kicha. Nie uwierzę że dadzą te 90 A.
Od śmigła... Sławek
pma_
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: pma_ » 8 kwie 2011, o 19:37

Gmeracz pisze:
Ładujemy przewodami balancera do maks. 5 A. Wszystkie pakiety z HK i tak mogą jechać prądem do 2C więc nie ma problemu.
A co do tych pakietów które podałeś - zobacz jakim prądem można je ładować - to nawet nie jest 1C, więc jak dla mnie to kicha. Nie uwierzę że dadzą te 90 A.

No ja bym więcej niż 1A bał się puścić przez balancer, a zrobienie przejściówki do ładowania 2x3S to 5 minuto roboty. Mam takie przejściówki i pakiety łądują się ok (dlatego pakiety latam parami jeden po drugim), a ponieważ mój hyperion może 12S ładować (dwa balancery w szereg) to też tak ładuję pakiety do pińcety.
Awatar użytkownika
Miron
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy

Postautor: Miron » 8 kwie 2011, o 20:43

kisielisodd pisze:-Zastanwiam się też nad Rhino więcej pozytywnych opini

Latam na nich od kilku miesięcy (próby latania) i są ok... Bardziej doświadczeni na cycu także je chwalą...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 8 kwie 2011, o 21:04

pma_ pisze:No ja bym więcej niż 1A bał się puścić przez balancer

Z tym akurat nie ma problemu. Złącza balancera mają taki prąd podany przez producenta, a ja tak ładuję bez problemów od 4-ch miesięcy. Przy prądzie 5 A przewody (silikony) są tylko letniawe, ale i tak przeważnie idzie mniejszy prąd.
Od śmigła... Sławek
pma_
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: pma_ » 9 kwie 2011, o 00:50

Gmeracz pisze:
pma_ pisze:No ja bym więcej niż 1A bał się puścić przez balancer

Z tym akurat nie ma problemu. Złącza balancera mają taki prąd podany przez producenta, a ja tak ładuję bez problemów od 4-ch miesięcy. Przy prądzie 5 A przewody (silikony) są tylko letniawe, ale i tak przeważnie idzie mniejszy prąd.

Gdzie widziałeś takie info?? bo ja kiedyś szukałem i skończyło się na tym, ze wszyscy mówili max 1A.
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...

Postautor: jedrus » 9 kwie 2011, o 01:01

Ja ładowałem wielokrotnie 2x 3S 2200 prądem 1C i nie było problemów.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 9 kwie 2011, o 15:26

pma_ pisze:Gdzie widziałeś takie info?? bo ja kiedyś szukałem i skończyło się na tym, ze wszyscy mówili max 1A.

Na jednym z forów ktoś podał linka do wykazu parametrów fabrycznych typowych łączy i konektorów. W j. niemieckim. Poszukam i jak znajdę to wrzucę. Teraz nie mogę bo idę na grilla. Pięknie słonecznie i ciepło :thumb:
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 9 kwie 2011, o 16:39

kisielisodd pisze:Tak to czytam sobie, porównanie pakietów i trochę się załamuje. 500 zrzera straszne ilości energii własnie jestem na etapie kupna przynajmniej 2 pakietów 6s i już nie wiem na co się zdecydować.
-Turnigy szybko padają, tak piszecie.
-Flightmaxy w 450 popadały a nie latam w ogóle 3D :( więc z nich bym zrezygnował bo mam słabe doświad do tego na fotach wygląda jak bigmack :(
-Ciekawe są te Voltz
-Zastanwiam się też nad Rhino więcej pozytywnych opini

Ktoś może się spotkał testował te Pakiety ? http://www.rc711.com/shop/raiden-222v-2850mah-6s1p-30c-lipolymer-battery-connector-p-921.html?cPath=27_30 wyglądają obiecująco, cenowo tez bez strzału w kolano.

No i zaczyna się problem bo akurat ja do 500 (i 600 podwójnie) mam wyłącznie Turnigy i Flightmaxy i jak do tej pory jestem bardzo zadowolony... Faktem jest że Flightmaxy do 450 (2200/3s/25c) długo nie pożyły a Rhino i owszem.

Myślę poza "oczywistą oczywistością" że to co tanie nie może być lepsze od drogiego choć nie zawsze droższe jest lepsze od tańszego to mogą się trafić różne partie produkcyjne i raz jest lepiej a raz gorzej.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „Pakiety”