PIGUŁKA - tu czytaj i pytaj jeśli jesteś nowy :)

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 26 gru 2015, o 12:44

Bahus, napisz jakim dysponujesz budżetem... przed tobą zakup aparatury, ładowarki, pakietów, podstawowych narzędzi ...
W kosztach (na pewno na początku) trzeba też brać pod uwagę koszty ew. napraw
Oprócz zapału będziesz też potrzebował sporo cierpliwości, więc wszystko po kolei.
Poszukaj kogoś w okolicy, kto ew. mógłby ci pomóc...
i czytaj, czytaj, czytaj
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: bahus » 26 gru 2015, o 14:57

Oj tam oj tam :D Najważniejsze że zaczynam już ogarniać o co w tym wszystkim chodzi... Największa i w sumie najfajniejsza różnica w 6kanałówkach względem 4ch to (bynajmniej wynika to z moich względnych doświadczeń z symulatorem) na 6CH podczas lotu postępowego wystarczy przechylić się na ogon i dać ujemny kąt łopat żeby wyhamować model z praktycznie każdej prędkości w miejscu, w 4ch tak różowo nie ma, trzeba utrzymać model na ogonie praktycznie do wytracenia prędkości ale jednocześnie z wyhamowywaniem tracimy siłę nośną bo lecimy na ogon i to też trzeba skontrować ... W 6CH ujemny kont łopat i bydle praktycznie w miejscu stanie a jak leci na łeb to delikatnie dodatni i do zera... Na plus jest to że mamy dostępną całą moc od razu, na każde gwizdnięcie.

Coraz fajniej lata mi się na symku. O ile ma to jakiekolwiek przełożenie na faktyczne sterowanie modelem to za niedługo będę gotowy żeby na pustyni Karakum odbyć swój pierwszy lot testowy 450 ką :D Z lataniem w innych miejscach jeszcze bym się wstrzymał ;)

Valos napisaliśmy w tym samym momencie :D ... Co do budżetu to finalnie będę składał jakieś cacuszko ale na początek planuję jakąś przechodzoną 450 jak już zresztą wspomniałem. Musiałem jednak zrozumieć jak działają pewne rzeczy w tym heliku żeby pojąć ogólną chociaż jego budowę. Bez tego moje przyszłe naprawy lub dokonane wybory mogłyby być nie trafne, a mam taką naturę że nie stać mnie na półśrodki i zazwyczaj kupuję obiekt docelowy... w tym przypadku ze względu na brak doświadczenia muszę jednak pogodzić się z zakupem klaczy do nauki jazdy a dopiero później rumaka z lepszej stajni. Co do wydatków to zdaję sobie z nich sprawę, ale dzięki uprzejmości kolegów poskładam w jakiś małych pieniądzach swoją pierwszą kobyłkę. Jak zacznę już nią szaleć to przesiądę się na jakąś lepszą apkę a później zakupię docelowe pierwsze śmigiełko na wypasie, przy czym równorzędnie będę dojeżdżał klacz :D
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 26 gru 2015, o 15:46

U nas nie ma docelowych modeli. Cel zawsze się aktualizuje przy osiągnięciu tego z ostatniej aktualizacji :D
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 26 gru 2015, o 15:48

O właśnie, Miruuu jest tego doskonałym przykładem:)
...
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 26 gru 2015, o 18:34

Miru ... to czas zaktualizować cyferki na Goblinie ... :D Widziałem na YT jak latasz i myślę że ta 7 z przodu byłaby smaczniejsza :D
A jak to jest z tym lataniem 450ką w realu ... Zbyt duża to ona nie jest, w symku jak dalej odlecę (i dla utrudnienia zbliżenie wyłączę) to muszę się domyślać po zachowaniu ciemnej kropki jak ułożona jest maszynka, i mniej więcej skierować ją żeby do mnie wróciła. Biorąc pod uwagę że te bzyki są całkiem szybkie to potrzeba do nich sporo placu i dobrych oczu żeby dowiedzieć się gdzie to to loto .. W realu zooma na śmigło nie ma więc ?? Jak to jest ?? Widziałem że latałeś nawet pod słońce... na wyczucie czy jak?
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 26 gru 2015, o 18:44

Na i tak ślepy jestem więc słońce nie robi mi różnicy. Latam bardziej na ucho...

Co do G380, to bierz ode mnie tego a chętnie zamienię na inny numer

Co do symka - w realu modele tak szybko nie znikają. Dlatego na symulatorze z reguły latam większym ino go udzikszam...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 26 gru 2015, o 19:06

Bahus zależy co kto lubi. Niektórzy starają się latać figury jak najbliżej, jak najniżej, mniejsza o motywy, w każdym razie z tej odległości nie ma problemu z widocznością. Inni, do których sam się zaliczam, wolą polatać "po hektarach", a to wyklucza niektóre figury gdzie orientacja modelu jest kluczowa. To bardziej przypomina lot samolotem, który bez powodu raczej nie zejdzie z kursu. Wszelkie statyczne figury na dużym pułapie i z dużej odległości są bardzo trudne do wykonania, lepiej żeby się wtedy ten kropek przemieszczał po niebie
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 26 gru 2015, o 19:38

@Bahus pisałem żebyś się z Lin3e umówił to byś zobaczył ptaszka :P
Jeśli chodzi o widoczność 450 to do najbliższych drzew na Regułach jest jakieś 150m i taką odległość mogę dać jako graniczną jak dla mnie przynajmniej do latania komfortowego jeśli chodzi o widoczność modelu. Oczywiście mówię tu o lini prostej po ziemi, realna odległość będzie większa bo dochodzi wysokość i będzie to max jakieś 20m pewnie
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 26 gru 2015, o 19:47

Heh. Ja na chwilę obecną nie walczę z akrobatyką, na to przyjdzie czas. Obecnie tak jak Ty latam podobnie jak samolotami długa prosta i nawrót, prosta nawrót... jedyne co to machnę czasem jakieś kilka pętli i beczkę rozpędzonym modelem... Same pętle dosyć ciekawe są ... na różnym ustawieniu kąta inaczej wychodzą :D Na 0 kącie wali bardziej fikołka niż pętlę...
Próbowałem na symku też TIC TOCów ale ucieka mi ogon... Muszę poćwiczyć opalanie brzuszka na symku ...
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 26 gru 2015, o 19:55

Opadanie brzuszka to browarem szybciej wytrynujesz... :)
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 26 gru 2015, o 22:48

lenu pisze:@Bahus pisałem żebyś się z Lin3e umówił to byś zobaczył ptaszka
Jeśli chodzi o widoczność 450 to do najbliższych drzew na Regułach jest jakieś 150m i taką odległość mogę dać jako graniczną jak dla mnie przynajmniej do latania komfortowego jeśli chodzi o widoczność modelu. Oczywiście mówię tu o lini prostej po ziemi, realna odległość będzie większa bo dochodzi wysokość i będzie to max jakieś 20m pewnie

Dokładnie, pytałem Bahusa czy wpadnie..
Miałbyś punkt odniesienia. 450tka.To świetna klasa i nie znika tak szybko. Sporo uczy i zaczynam za nią tęsknić. Chyba się wezmę za swoją bo zaczyna mi jej brakować.
@Bahus troszkę za bardzo chcesz na raz wchłonąć wszystko..według mnie powinieneś skupić się na symku i 450tce tudzież jakimś v coś tam :)
...
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 27 gru 2015, o 00:16

Bo ja taki jamochłon jestem ... jak mnie coś weźmie to wszystko chłonę, a że modelarstwo pokochałem dawno temu, jak jeszcze idąc do podstawówki przechodziłem obok pracowni modelarskiej. Bardzo chciałem kiedyś ją odwiedzić, ale zlikwidowali i zrobili spożywczak nim byłem na tyle duży aby tam wpaść. Pamiętam miałem taki szybowiec w wieku paru lat, ojciec mi posklejał, nazywał się jaskółka. Ehhh wspomnienia ... Zróbcie odcinki dla Discovery to Was będę co wieczór przed snem oglądał :D
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 27 gru 2015, o 11:51

bahus pisze:Zróbcie odcinki dla Discovery to Was będę co wieczór przed snem oglądał :D

Poszukaj na YT filmików z chłopakami z Fly Test czy jakoś tak. Dobrą bekę nieraz kręcą, a i nauczyć się czegoś można.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 27 gru 2015, o 12:28

lin3e pisze:
lenu pisze:@Bahus pisałem żebyś się z Lin3e umówił to byś zobaczył ptaszka

Dokładnie, pytałem Bahusa czy wpadnie..
Miałbyś punkt odniesienia. 450tka.To świetna klasa i nie znika tak szybko. Sporo uczy i zaczynam za nią tęsknić. Chyba się wezmę za swoją bo zaczyna mi jej brakować.
@Bahus troszkę za bardzo chcesz na raz wchłonąć wszystko..według mnie powinieneś skupić się na symku i 450tce tudzież jakimś v coś tam :)

Bahus - ten model nie znika wcale. Nawet jak Lin3e spakował swojego ptaszka po widowiskowych lotach to... dalej mi nie zniknął... do teraz mam go przed oczami. :masakra: Nie wiem jak to się dzieje :mrgreen:
Lin3e - jeszcze raz dzięki za cynk o wizycie, za cierpliwość w odpowiadaniu na głupie pytania i za piękny pokaz prawdziwego latania. :thumb: :nw:
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 27 gru 2015, o 12:56

Mam pytanko, co najbardziej leci po krecie poza oczywiście łopatami obu wirników, zębatkami i swapami no i w zależności od rodzaju przyziemienia serw?
Jak wygląda np.temat przetrwania elektroniki w postaci odbiornika, FBL'a, regulatora czy serwa ogonowego? Jak to wygląda w TRexie 450, GAUI X3 i Mini Protosie ? Zauważyłem na przykład dosyć niefortunne ułożenia serw w GAUI X3, nie dosyć że są pod kątem to jeszcze nie są zabudowane w ramie maszyny. Chodzi mi ostatecznie o to w co warto zainwestować od razu a co lepiej kupić tańsze bo i tak poleci ... No i czy idąc do sklepu kupować do danego modelu 3 serwa cykliki czy 30 :D
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 27 gru 2015, o 13:12

Wszystko zależy od kreta i każdy jest inny. Czasem groźnie wygląda a model otrzepujesz z ziemi i dalej latasz a czasem nie fortunne lądowanie może kosztować kilka set PLNów. Możesz zaopatrzyć się w wały główne, szpindle, zębatki, łopaty i łopatki, orczyki i zębatki do serw, belki ogonowe w zależności od rodzaju przeniesienia napędu ogona.
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 27 gru 2015, o 13:27

No ok ale jak to wygląda z elektroniką ? Gdzieś doczytałem że przy mocnym krecie, już nie pamiętam modelu wał główny może puścić i przebić się przez FBL'a ... Raczej taki BeastX czy inny Brain tego by nie przeżył, a jego koszty zwiększają renowację do 1K+
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 gru 2015, o 13:38

zależy od modelu- mianiak ma upgrade przeciwdziałający temu
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 gru 2015, o 13:40

To wszystko zależy od modelu. Nie ma złotej reguły.
Np w protosie serwa trudniej ubić niż w pozostałych bo okucia łopat stanowią dobre zobezpieczenie. Często lecą pierwsze a są tanie i banalne w wymianie.

Wał główny vs FBL - tak jeśli zamontuje sz pod wałem głównym to jest takie ryzyko choć niewielkie. Ale można zamontować w innym miejscu i problem znika.

Jeśli chodzi o serwa to taniochem nie zaoszczędzisz bo model będzie źle latał. Sporo osób lata i poleca tgy306 (lub kst215) bo są juz całkiem dobre a jednoczenie jeszcze nie takie drogie. A w większości kretów nie wymienisz tych serw, tylko same zebatki, które są tańsze niż tanie serwa.
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 27 gru 2015, o 13:42

To i pakiet w locie ci się zapalić może i będzie helikopter w ogniu, albo zwarcie pójdzie i w ogóle ci elektronikę spali nawet bez kreta. Jak fbl nie umieścisz pod wałem to go nie przebije wtedy. Różne są krety i nikt ci nie powie że czegoś na pewno nigdy nie uszkodzisz, ale w większości standardowych upadków sama elektronika przeżywa bez szwanków.
Pozdrawiam, Artur

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”