Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 30 gru 2015, o 12:05

Bahus. Nie czaje. Wolisz kupić za 600 klona trexa, który w opryginale jest zdecydowanie gorszy od gaui, od gaui które jest o 150 zł drozsze od tarota którego podlinkowałeś. Dla mnie obłęd.

Masa - Twoje ostatnie zdanie jest chyba najlepszym podsumowaniem tematu trexa. Codo miniaka - nie wiem czy lansują, ale ja latałem i wg mnie jest zajeeebisty.
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 30 gru 2015, o 12:09

Miruuu, woli ścisłości chodzi mi o to że uważam że miniak jest trochę bardziej "wymagający" pod względem obsługi / problemów jakie mogą wystąpic
leciałem kilka razy miniakiem lata zaje**scie / jest zaje**scie lekki i zaje**scie cichy - o zadnym moim modelu nie mogę tak szybko powiedziec 3xZajebiście
słowo lansowac może faktycznie nie do końca jest odpowiednie
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 30 gru 2015, o 12:13

To ja tez uściśle. Chwalę miniaka w relacji z trexem. Do gaui nie porównuje, bo miałem zbyt małaz nią styczność.
Jeśli chodzi o bycie bardziej wymagającym - ustawienie piniona, pska itd rzeczywiście może i jest nieco specyficzne, ale bym z tym też nie dramatyzował. Moje doświadczenie z helikami było bliskie zeru gdy kupowałem miniaka i dałem radę. A do jakiś super zdolnych też raczej nie należę :geek:
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 30 gru 2015, o 12:22

No ok. .. ja miniak nie mam / miałem i polatałem przez tydzień od kumpla z zagramanicy i wydaje mi sie bardziej skomplikowany własnie w wymienionych przez Ciebie momentach w stosunku do X3
chodzi o to że takie specyficzne ustawianie wymagaja nieco wprawy a np u nas na Ligo chyba tylko Valos i Benji mieli prosiaki z czego Valos 500te
więc nawet nie miałem z kim pogadać face to face
edit
do t450 - to umówmy się że nie ma co porównywac...
Ostatnio zmieniony 30 gru 2015, o 12:48 przez MASA, łącznie zmieniany 1 raz.
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 30 gru 2015, o 12:43

Bahus, co się będziesz rozmieniał na drobne... kupuj "spalinę" i sprawę pakietów oraz czasu latania Masz "z bańki" :grin2:
http://olx.pl/oferta/raptor-50-size-3d- ... 4e7b28231e
http://olx.pl/oferta/helikopter-hirobo- ... 267dc4428a
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 30 gru 2015, o 12:46

Nie ma to jak koledzy ... zawsze ktoś coś doradzi z bańki ....
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 30 gru 2015, o 12:57

No i coptera koledze jakoś nikt nie chce wcisnąć... Tam same zalety, żadnej mechaniki, nic pasków ni zębatków... Zapyla jak ważka, powoduje ciąże i krawaty wiąże, kameruje i grilluje, co więcej chcieć...?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 30 gru 2015, o 13:03

Artja pisze:No i coptera koledze jakoś nikt nie chce wcisnąć...

Piszesz o CopterX hmm :mrgreen: :vhappy:
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 30 gru 2015, o 13:07

Dron i CopterX nie przechodzą mi przez klawiaturę, to pisał mój pies :mrgreen:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: bahus » 30 gru 2015, o 15:10

Dobre. ... Ale nie chcę spalinówki. Cały czas myślę o elektryku. Więc tak skoro align pl wyłożył markę u nas w kraju, pod ręką mam sklep gdzie sprzedają jedynie Tarrota i chyba KDS'a o którym nic nie wiem, do tego oryginalnych części Aligna jest jak na lekarstwo to pani premier... jak żyć ? Wszystko podpowiada mi tarrota jako pierwszy worek treningowy, z drugiej jednak strony koledzy chcą mnie namówić na Miniona lub Gaui do której nie mam pod ręką części a pewnie osprzęt też będzie droższy mimo iż domyślam się że polecacie mi jakość? To jak to mam sobie poukładać... Ja wiem że we mnie wierzycie, że będę latał bez kretów (lub że szybko wyląduje kolejny Minik w supermarkecie ;) ) ale ja aż tak silny jeszcze się nie czuję... 2 tygodnie temu nie wiedziałem totalnie nic o modelarstwie ... jedynie że są modele iluś kanałowe i jedne od drugich droższe ... Dzięki Wam obecna moja wiedza pozwala zadawać konkretne pytania ... więc jak żyć?
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 30 gru 2015, o 15:12

bahus pisze:... więc jak żyć?

Godnie :thumb:
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 30 gru 2015, o 15:38

bahus pisze:Dobre. ... Ale nie chcę spalinówki. Cały czas myślę o elektryku. Więc tak skoro align pl wyłożył markę u nas w kraju, pod ręką mam sklep gdzie sprzedają jedynie Tarrota i chyba KDS'a o którym nic nie wiem, do tego oryginalnych części Aligna jest jak na lekarstwo to pani premier... jak żyć ? Wszystko podpowiada mi tarrota jako pierwszy worek treningowy, z drugiej jednak strony koledzy chcą mnie namówić na Miniona lub Gaui do której nie mam pod ręką części a pewnie osprzęt też będzie droższy mimo iż domyślam się że polecacie mi jakość? To jak to mam sobie poukładać... Ja wiem że we mnie wierzycie, że będę latał bez kretów (lub że szybko wyląduje kolejny Minik w supermarkecie ;) ) ale ja aż tak silny jeszcze się nie czuję... 2 tygodnie temu nie wiedziałem totalnie nic o modelarstwie ... jedynie że są modele iluś kanałowe i jedne od drugich droższe ... Dzięki Wam obecna moja wiedza pozwala zadawać konkretne pytania ... więc jak żyć?

Jeśli obiecujesz sobie przygodę na bezkreciu... Bierz Miniaka skoro Gaui Ci się nie podoba ze względów estetycznych i ograniczonych wielkości baterii.
A no i Miniak przez swoją lekkość spokojnie lata na 3S. Jak już będziesz super pro, to wymienisz tylko silnik i pakiety i będziesz zapierdzielał.
Jazz ma bardzo dobrą ofertę na Miniaka (bardzo ładny i podrasowany egzemplarz) - sam bym go łyknął, ale dla mnie to już za dużo się robi tych helików. Do niego tylko serwa za 400 zł, zyx-s2 za 150 zł na początek w zupełności wystarczy i masz fajny modelik... bo miruuu tak powiedział :D
Dostępność części? Spoko, Kenobi (nie wiem czy już się zorientowałeś, prowadzi sklep RCManiak) powinien Cię w tej kwestii wspomóc.
Decyzję musisz podjąć sam. Ile użytkowników, tyle opinii wyczytasz. Ja mocno kibicuję Gaui, miruuu znowu Miniakowi, Artja CopterXowi a Artu - spalinom. Czego nie wybierzesz - będziesz zadowolony. Jak wspomniałem wcześniej to kwestia gotówki i parcia.

Pzdr.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 30 gru 2015, o 15:46

do gaui części sa w arthobby.pl chyba najtaniej
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: bahus » 30 gru 2015, o 16:28

No dobra to w takim razie utnę temat bo widzę że tę linę można przeciągać w nieskończoność :) Decyzję podejmę w samotności i ogłoszę jak już popełnię zakup ... no chyba że chwilę przed będę rozważał którego ewentualnie kita zasunąć ale już w wybranym modelu. A tego Miniaka Jazz'a zwyczajnie mi zal poobijać... nie miałbym serca, mimo że jest piękny to jeszcze nie dla mnie.
Ostatecznie chcę od Was poznać dostępność części jeszcze do Gaui X3 (mimo wszystko chcę być obiektywny) oraz jakie różnice są na plus każdego z modeli ... i jakie ma znane minusy...
Rozmawiamy o Mini Protosie, Gaui X3 oraz Tarrocie ... o ile tego ostatniego już chyba mam naświetlonego to co do Protosa i Gaui nie mam zdania... Jeśli Gaui X3 to baterie mniejsze, no ok tylko co z nimi nie tak? Trudno dostępne, drogie, nie włożę nic ponad jaki duży pakiet ? No i już wiem że będę jednak składał na S6...
1) Tarrot - Tani w utrzymaniu i w miarę nadaje się na worek treningowy, minusem są jego zębatki które lecą jak tylko wirnik o coś zahaczy i ogólnie sypie się w locie ... powiedzmy że tu już coś wiem
2) Mini Protos - (interesuje mnie różnica w modelu pasek i bez paska) oraz jakie ceny zestawów i jak z dostępnością części
3) Gaui X3 - Podobnie jak w 2...

i co oznacza CNC w opisie GAUI
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 30 gru 2015, o 16:41

Ad 2. Protos jest tylko na pasek. Zerknij w googlach jak jest przeprowadzony. W przeciwieństwie do innych modeli ten sam jeden pasek dochodzi do samego silnika.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 30 gru 2015, o 16:57

Bahus, w locie to się każdy posypie jak się go po lamersku poskłada, albo po prostu tak mu było napisane w niebiesiech małymi żółtymi rączkami. Każdy z modeli ma swój własny wątek i gigabajty informacji w internetach. Masz 100% racji, wybierz, kup, pochwal się i lataj :thumb:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 30 gru 2015, o 16:58

"Sypie się w locie..." - kto kupuje te heliki? hmm
Ad. Gaui X3
MASA już napisał - arthobby i masz wszystkie części od ręki do X3.
Z bateriami do Gaui wszystko tak. Są tak samo dostępne jak inne egzemplarze, tylko wytępują pewne ograniczenia, przez to, że chowają się w ramę - optymalne to 1200, 1400, 1450 i niektórzy cisną nawet 1600 mah, ale te ostatnie na styk i jak lekko spuchną to ich potem możesz nie wsadzić. (oczywiście mam na myśli 6S). Na 1200 i 1450 mam ustawiony timer na 4 min. I po takim czasie należy "usiąść" jak nie chcesz zejść poniżej 3,8V/celę.
Mi to wystarcza, mimo iż samego latania już nie - za mało pakiecików ;)
CNC to nic innego jak części wyfrezowane z super-duro-stali-aluminium-madafaka, a nie z plastiku, co sprawia więszky blinkblink :D. No i chyba większa precyzja. Ale droższa eksploatacja.
Rożnica między wałkiem a paskiem - jak dla mnie i dla Ciebie to kwestie audio-kretowe. Na pasku ciszej i chyba mniej się może popsuć przy krecie. Inny aspekt, którego nie zgłębiałem to przełożenie napędu ogona (ratio), które jest gorsze na pasku :D Ale tu nie ma się co zastanawiać, tylko brać pasek... bo w Goblinach są paski ;)
O słabych stronach już pisałem - podłoga i podwozie - niektórzy dorzucą jeszcze dźwięk. Znam takich co się jej pozbyli bo im nie podchodził :D
Moja Gaui z Brainem, paskiem, osprzętem i drobnicą (ekstra ogony, zębaty, wał, szpindel, kabinka) wyszła mnie lekko ponad 2 klocki. Dolicz sobie jeszcze pakiety... Ale czy to tak trudno naprawdę wejść na jakąś strone ze sklepem i porównać ceny kitów i części?
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 30 gru 2015, o 17:36

Gałki, miniaki, rexy, copyerxy, a czemu nikt nie polecił jeszcze honey bee king?
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 30 gru 2015, o 18:17

O Maryjo ale flame... Panowie, co tutaj się odpierd...? Chyba macie za dużo wolnego
Może jeszcze do puli Esky D700?
Posty idą jak z AK47! Wątpię, czy w przyszłości ktoś przez to przebrnie i czy kolega pamięta co było do niego pisane na początku. W ogóle dużo pyta i wuja czyta, bo jak inaczej skomentować pytanie o Miniaka na wałku?

Może mi ktoś pomoże? Szukam konstrukcyjnego akrobata, takiego co fajnie lata. Minimum 1200mm rozpiętości, na 3S. Nawet stosowny wątek założyć mogę
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 30 gru 2015, o 18:31

Pan Byku pisze:...Artu - spalinom...

Artu nie kibicuje, bo się nie zna :obrazony: Artu dostał pod choinkę duuużo literek, i musi je jakoś zagospodarować :swir:
Pozdrawiam, Artur

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”