Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 22 sty 2016, o 17:51

Sorki..gwiazda..Już mi namieszales aikus :)
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1774 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 22 sty 2016, o 22:27

No i wydaje mi sie ze wiekszosc silnikow jest laczonych w trojkat, a nie w gwiazde... Przynajmniej wwszystkie te ktore rozbieralem byly laczone w trojkat.
Ale jelsi masz silnik ktory jest polaczony tak jak na schemacie ktory wkleiles, czyli w gwiazde to wtedy ilosc "drutkow" w wiazce = ilosci "drutkow w uzwojeniu".

Obrazek
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 22 sty 2016, o 23:08

Nie będę się sprzeczał bo silnika nie rozbierałem. Odnośnie lutowania to mam nadzieję, że wszystkie druciki zlutowało. Z pomocą przyszła mi przeterminowana pasta FLUXa. Zapomniałem, że taką posiadam. Zatapiamy grota tansformatorówy w tym czymś i łądnie się polutowało. Zrobiłem test i silniki mają po kilku minutach tą samą temperaturę. Może będzie dobrze. Ale ogólnie to wg mnie EMAX jakoś został w tyle z tymi kablami. DYS i Sunnysky stosują silikony i odpada nam kombinowanie i tracenie czasu na lutowaniu. Takze EMAX ma wielki minus. Ale opakowanie ich to pierwsza klasa ;)
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 22 sty 2016, o 23:16

No moze moze, ale wiesz... Scorpiony - uchodza za takie "mercedesy" wsrod silnikow i one tez maja normalne sztywne druty...
No niestety.
Na drugi raz jak masz taka akcje to wez zapalniczke i poopalaj te koncowki tych drutow. Zweglone resztki lakieru duzo latwiej potem usunac ;)
Bo taki lakier - fakt czasem trzyma sie calkiem mocno i jest twardy i wytrzymaly... co generalnie tez jest zaleta, bo to oznacza ze jest mniejsze ryzyko przebic miedzyzwojowych spowodowanych przetarciem gdzies tam w srodku. A wiadomo, ze jedno zwarcie i silnik do przewiniecia.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 23 sty 2016, o 00:51

Jeśli masz trzy druty to ok. Ale jak masz sześć cienkich razem do zlutowania to już nie jest tak fajnie. Czyli 6 na fazę, 3 fazy, 4 silniki w quadro to suma 72 druciki
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 23 sty 2016, o 09:33

Ba no co Ci poradzę... :dk:
Taka branza ;)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 23 sty 2016, o 09:52

W wielowirnikowcach często się stosuje dlugie przewody i każdy sobie może przyciąć więc latwość lutowania tych silikonowych jest ważna.
W silnikach helikowych przewody są na ogół krótkie, a kilka cm nadmiaru można gdzieś uochnąć więc nie ma sensu dawania silikonu.
Dodatkowo w mocno obciążonych silnikach helikowych taki lut to dodatkowa rezystancja i ryzyko żę lut może się rozlutować.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 23 sty 2016, o 11:23

:) ważne że lata. Teraz to ma kopa :) forum to jednak dobra rzecz. Można gdzieś wyladowac emocje i nawet ktoś wysłucha :p Próbowałem kiedyś z żoną, ale w tym hobby się nie da :) To tak jakby z rura się gadalo: tu wlata, tam wylata.hehe.
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 29 sty 2016, o 05:40

Dziś niewiele, ponieważ tylko rozpakowałem i przejrzałem przesyłkę z ABC-RC.
Obrazek
Obrazek
Gdyby jeszcze nie było, mogę strzelić inboxa F16tki z NaPolskimNiebie.pl
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Podziękował: 84 razy
Podziękowano: 120 razy

Postautor: AdamP » 29 sty 2016, o 19:40

Ładny, natomiast spojrzałam dziś na bańkę nitro co ją od Ciebie SeKleS dostawszy rok temu i postanowiłem przeprosić się ze spalinką i flybarem. Wszystko elegancko poskładałam, zatankowałem i zapalił od pierwszego strzała:) myślę sobie (będzie zabawa) silnik się rozgrzał ja mu w palnik a serwo pit dostaje padaczki ku dołowi:( i tak na zmianę, wolne obroty wsio gra, w palnik padaka. Chciał niechciał rozebrałem power HD i posypały się wszystkie słowa te na "K" na "Ch" i te na"Y" oto co zobaczyłem
IMAG0261_1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 2 lut 2016, o 18:19

Zgubiłem dziś kombata... Wiało jak jasna żopa, było daleko i coś chyba zdechło w locie... Przeczesałem teren potencjalnej kraksy, ale ni widu ni słychu, za to barzołów na potęgę i w końcu ciemno się zrobiło. Jutro kontynuacja misji poszukiwawczej... :wall:

... tak tylko się chciałem pożalić... :masakra:
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 2 lut 2016, o 18:31

Kolejna dziura czasoprzestrzenna do Łodzi pewnie :P owocnego szukania :( oby się znalazł
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 2 lut 2016, o 18:33

Łączę się w bólu... :/ No i polecam pipczyk...!
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 2 lut 2016, o 18:45

lenu pisze:Kolejna dziura czasoprzestrzenna do Łodzi pewnie :P owocnego szukania :( oby się znalazł

Do Łodzi nie sądzę, bo swego czasu sporo latałem do Czeladzi a i dziś często bywam w Katowicach. Więc bym wiedział.
Pozdrawiam.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 lut 2016, o 18:58

Ooo Mati... wspolczucia...
Modele czasem sie znajduja... Trzymam kciuki...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 2 lut 2016, o 19:13

:(

A nie poszedl Ci czasem link w tym nadajniku hiskyjowym?
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...

Postautor: Mati » 3 lut 2016, o 09:00

Artja pisze:Łączę się w bólu... :/ No i polecam pipczyk...!

Taaaa. Zignorowałem temat, a potem łażąc po krzaczorach wielokrotnie sobie to powtórzyłem. Tylko mniej delikatnie. :plask: Następny (jeśli ten nie wróci) będzie już miał w wyposażeniu standardowym. Tylko co w przypadku, kiedy przy uderzeniu o cokolwiek lipol się wybuduje? Są pipczyki przygotowane na taką ewentualność?

Do łodzi chyba nie poleciał, no chyba, że zrobił podkop. :vhappy: Raczej bym podejrzewał, że chciał do Chin się przebić na skróty. Swoją drogą zaburzenia perspektywy i w ocenie odległości są spore jak się pierdyknie dalej od siebie. Pozostaje przeczesywanie tyralierą, ale samemu to słabo wychodzi... :masakra:
aikus pisze:Ooo Mati... wspolczucia...
Modele czasem sie znajduja... Trzymam kciuki...

Hehh - dzięki. Przy nadziei trzyma mnie historia Cheersona Miraaa, chociaż po mocno deszczowej nocy niewiele pewnie da się odzyskać.
miruuu pisze::(

A nie poszedl Ci czasem link w tym nadajniku hiskyjowym?

Ciężko mi wysnuć jakieś sensowne wnioski, ale wykluczyć nie mogę. Przeszło mi to przez myśl na równi z awarią serwa na którejś lotce i spitolonym programowaniem regla (synchro). Mogę sobie tylko gdybać. :)
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 3 lut 2016, o 09:20

Mati pisze:Taaaa. Zignorowałem temat, a potem łażąc po krzaczorach wielokrotnie sobie to powtórzyłem. Tylko mniej delikatnie. :plask: Następny (jeśli ten nie wróci) będzie już miał w wyposażeniu standardowym. Tylko co w przypadku, kiedy przy uderzeniu o cokolwiek lipol się wybuduje? Są pipczyki przygotowane na taką ewentualność?

Taaa... wcześniej czy później, każdy mija po drodze ten etap - pragnienie zdublowania wszystkiego, albo chociaż zasilania :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...

Postautor: Mati » 3 lut 2016, o 09:41

Artja pisze:Taaa... wcześniej czy później, każdy mija po drodze ten etap - pragnienie zdublowania wszystkiego, albo chociaż zasilania :)

Hehe - jakbym tam wtranżolił drugiego Gensa 1800 (świeć Panie Krecie nad jego napięciami) to zamiast kombata byłby ślizgacz. W sumie wtedy piszczek byłby zbędny.
Myślałem bardziej o rozwiązaniu wewnątrz samego wrzeszczyka (jakiś mikro aku czy inne kondensatory), które po niespodziewanym wyrwaniu bebechów powodują, że cały system nie traci sensu przy wybudowaniu aku i mimo to dalej drze mordę przez pewien czas. Albo coś w stylu 1S małej pojemności do zasilenia samego wrzeszczyka - waga do zaakceptowania (przynajmniej na moje latanie), a skuteczność znacznie większa. hmm Pewnie coś pominąłem?
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 33 razy

Postautor: gumi » 3 lut 2016, o 10:12

W klasycznych zawodniczych modelach swobodnie latajacych temat poszukiwania modelu po wylądowaniu w dużej odległości od miejsca startu od lat nurtował modelarzy. Wraz z postępem technologicznym i miniaturyzacją podzespołów pojawiły sie miniaturowe (o wadze ok 3 gram z zasilaniem na tydzień pracy) nadajniki emitujące sygnał radiowy (najczęściej w paśmie 140MHz), który pozwala zlokalizować zagubiony model. Aktualnie dostepne są układy nadajników z GPS o wadze ok 6-10 gram wysyłające sygnał o położeniu modelu oraz odbiorniki współpracujące z wyświetlaczem np. telefonu. Jeśli dysponujemy dokładną (najczęściej płatną) aplikacją mapy to bez trudu można zlokalizawać za którym krzakiem leży nasz model.

Wróć do „Brudnopis”