miruuu pisze:Njaprostrzym (nie koniecznie najlepszym, ale od ręki) i najtańszym rozwiązaniem jest po prostu sensowne ustawienia fail safe.
Jak model zaczyna dziwnie uciekać z pola widzenia i i tak nie ma już nad nim kontroli, można po prostu wyłączyć nadajnik i patrzeć w którym kierunku iść pozbierać.
W samolocie ustawionym z fail safe w stylu:
- gaz na zero
- lotki w lewo lub prawo
- stery wysokości lekko w górę
crash nie powinnien odbyć się bardzo daleko od punktu buby.
aikus pisze:Tutaj pomyslalbym poprostu o pipczyku za poltora dolca i tyle, wzglednie dodatkowo zasilanym jakims superkondensatorem czy czyms takim. Male lekkie, szybko sie laduje i podtrzyma pipczyka (tak mysle) przez jakies parenascie minut. Zawsze to cos.
miruuu pisze:crash nie powinnien odbyć się bardzo daleko od punktu buby.
miruuu pisze:Aikus, wszystko kwestia dopasowania fialsafe do wlaanych potrzeb, warunkow i modelu. Moj przyklad mial uchronic np przed powedrowaniem za ulice albo w teren generalnie nie pozadany...
miruuu pisze:Haha. Nie.
Chodzi mi o to, że czasami lepiej skorzystać z failsafe, który z założenia zmasakruje model, ale mocno ograniczy ryzyko odfrunięcia w siną dal.
Można ustawić taki, że dobrze wyważony model ładnie wyląduje przy odrobinie szczęścia, tylko może wiązać się to z odległością.
Podobnie miałem na przykład ustawione w quadzie z APM'em. Miałem ustawiony tryb powrotu do domu i różne takie, ale miałem też "tryb" w ktorym quad miał przejść do pełnej manualki i wyłączyć gaz, tak żeby już dalej sie nie pogrążał tylko spadł z gracją cegły zanim zacznie sam się ratować nad kimś
Artja pisze:Chyba tylko procęBo na zwykłym odbiorniku na ogół będzie tylko jeden failsafe. To o czym pisze Mirek obsługuje odzielny kontroler (APM)
Mati pisze:No to wracamy do wrzeszczyka...
Artja pisze:Niezależnie, w kazdym przypadku pipczyk i podpis na modelu
ktoś pisze: "Kup ten, a tego nie kupuj bo to badziewie - słabo piszczy i składa się z zimnych lutów"
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości