Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 20 lut 2016, o 14:38

Myslalem ze na fotkach bedzie odbicie jak ze slynnym czajnikiem z allegro a tu nic... :/

Miruuu bedzie w lodzi jak odchoruje chorowitkow w warszawie :/
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 20 lut 2016, o 15:03

Bidula... Smutno jej tam chyba, tak stać i się nudzić
Może uda mi się auto złożyć i podjechać do Was do Łodzi? Już niedługo się wyjaśni...
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 20 lut 2016, o 15:10

SeKLeS pisze:Może uda mi się auto złożyć i podjechać do Was do Łodzi? Już niedługo się wyjaśni...

A kita juz kupiles? Na co jeszcze czekasz?
Awatar użytkownika
Nalpikat
Pierwsze koty za płoty...
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Nalpikat » 20 lut 2016, o 15:12

Mati pisze:No i wścieklak wyleczony. :dance:

Gratulacje! W szoku jestem, że "sie dało sie", a już łączyłam się w bólu bo myślałam, że - jak sugerował miruuu - zakopiesz go jednak pod krzakiem w ogródku.
No chłopaku...Wow! :approve:
NieNatka
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 20 lut 2016, o 15:16

SeKLeS pisze:Bidula... Smutno jej tam chyba, tak stać i się nudzić
Może uda mi się auto złożyć i podjechać do Was do Łodzi? Już niedługo się wyjaśni...

Oj tam, nudzić to jej się nie nudzi. Stoi w pokoju z kilkoma helikami, jedną ultra mikro pianką i dwoma wielowirnikowcami ;) z tego co zauważyłem to często sobie wesoło gadają o lataniu ;)

Wysłane z tapatalk. Android forever.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 20 lut 2016, o 17:16

Nalpikat pisze:Gratulacje! W szoku jestem, że "sie dało sie", a już łączyłam się w bólu bo myślałam, że - jak sugerował miruuu - zakopiesz go jednak pod krzakiem w ogródku.

Łe - ja tak łatwo nie zakopywam. ...uję. 8-)
A jak tam Twoje latanie? ;)
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1773 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 20 lut 2016, o 19:13

A ja polatalem w Jastarni na plazy.
Troche wialo i krecilo sie duzo specerowiczow...
W Jastarni jest lotnisko, ale o tej porze roku wyglada na opuszczone... Mimo, ze bramka otwarta glupio tak wchodzic na czyjs prywatny teren bez dogadania z wlascicielem, ktorego namierzenie pewnie nie byloby tu specjalnie trudne, ale na pewno czasochlonne...
Juz mialem odpuscic...
Zerknalem na prognoze pogody na najblizsze dni i stwierdzilem, ze jak dzis nie wylatam tych naladowanych pakietow to bede je musial rozladowywac w domu... wiec wylatalem wszystkie. Szesc.
Przy ladowaniu po ostatnim pakiecie zaglebilem wirnik ogonowy w piachu i sypnelo piachem na calego helika.
Nic sie nie stalo, ale pasowaloby przeczyscic calego helika, zwlaszcza przemyc otwarte lozyska w prowadnicach paska.
No niestety - to jest ryzyko latania na plazy.
Mimo to ciesze sie ze wylatalem.
Malo latam ostatnio i niestety odczuwam to jak model jest w powietrzu... :/
Awatar użytkownika
Nalpikat
Pierwsze koty za płoty...
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Nalpikat » 20 lut 2016, o 20:38

Mati pisze: A jak tam Twoje latanie? ;)

A to się może jutro okaże (o ile nie będzie padać – jak straszą), bo w planach mam przelot „szczybowcem”, na Chudoby… no i jeśli zbyt tłoczno nie będzie, bo nie chciałabym zagrożenia w ruchu powietrznym stanowić^^ To pierwszy „przesiad” z symka, po kilku mniej niż bardziej udanych późnojesiennych próbach :? A helik póki co stoi na półce nieśmigany… się kurzy, kurde no :(
NieNatka
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: armagedon » 20 lut 2016, o 21:07

Jak korzystając z L4 naszło mnie na delikatny tuning heli Obrazek
Obrazek

Wysłane z mojego SM-G920F
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...

Postautor: SeKLeS » 20 lut 2016, o 21:40

armagedon pisze:Jak korzystając z L4 naszło mnie na delikatny tuning heli Obrazek

Jasna dupeńka, złodzieju oddawaj mój ręcznik!
Obrazek
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 lut 2016, o 21:44

Rzyg emocjonalny - drazliwi - nie czytac.

Tia... No gratulacje, a przy okazji - Szok!
Ze nawet takie modele jak Goblin nie moga byc od A do Z poprostu dobre tylko wymagaja jakichs tuningow.
Szok, ze nawet Goblin (ktory jest w moim odczuciu modelem z najwyzszej polki) nie ma stockowo podwojnego prowadzenia slizgacza ogonowego, co od zawsze, odkad tylko sie pojawilo jest przeze mnie (i nie jestem w tym odosobniony) paskudnym bledem konstrukcyjnym, ktory przewaznie jakims cudem lepiej lub gorzej dziala.
Szok, ze mimo tylu lat i tylu modeli na swiecie w tylu wersjach jedna po drugiej, zaden z nich nie ma wyeliminowanych absolutnie wszystkich oczywistych niedorobek.
Szok, jak czesto my, glupie konsumenty skutecznie poprawiamy to domowo-kowalskimi sposobami przy pomocy mlotka i przecinaka, mimo, ze w fabryce bylaby to kwestia kilku klikniec myszka w programie do projektowania.
Szok, jak czesto zdarzaja sie upgrady przy okazji ktorych cos jest spieprzone.

Jako model helikoptera ktory stockowo jest najlepszy od razu przychodzi mi do glowy Protos Mini.
Jego wiekszy i starszy brat od zawsze ma stockowo zjebany wirnik ogonowy - w stockowej wersji poprostu nie mozna go wywazyc co z reszta bylo jedna z przyczyn zmielenia sie w powietrzu mojego egzemplarza (nie wieszam na nim psow, bo przyczyn bylo wiecej, jedna z nich bylo moje niedbalstwo, ale gdyby nie wibracje od wirnika - jestem przekonany ze do kreta by nie doszlo).
U Miniaka w pewnym momencie zaczely sie problemy z onewayem. Kiedys ich nie bylo. Potem sie zaczely i nigdy nie ustapily. Taka niedorobka to nie krytyk - mozna latac z solidem, bo autos miniakiem to i tak mrzonka, ale...
... co z tym faktem robi MSH?
Wypuszcza Protosa Mini w wersji V2.
Kasujac wszystkie zalety Protosa Mini, jego niską wage i prostote konstrukcji i przy okazji zmieniajac caly uklad przeniesienia napedu.
PO członek męski?!?!
Nie prosciej bylo poprostu wrocic do poprzedniego producenta lozysk, ktory potrafil robic lozyska bez luzow i niezawodne onewaye?
Niechby ten helik kosztowal o 50% wiecej! Ja bardzo chce zaplacic za model wiecej ale niech on bedzie dobry!
...
No tak... ale ja jestem z tych co truskawki cukrem...
...
No to jest odpowiedz! Goblin. W rozmiarze do wyboru i do koloru. Model drozszy i ideal...
A nie, czekaj... Gowno! Slizgacz ogonowy jest jednopunktowy.

No *&^WA!!!
...

Zeby nie bylo: W moim Goblinie mam slizgacz jednopunktowy. Dziala to na tyle dobrze ze nie przeszkadza mi w lataniu. Wiem w jakich figurach przeszkadza i nie umiem ich dobrze wykonac.
Ale wiem, ze moze przeszkadzac i boli mnie w mozgu swiadomosc tego faktu jak drzazga w dupie.

Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...

Postautor: SeKLeS » 20 lut 2016, o 21:47

Teraz z innej beczki. Wqrzyłem się ostatnio na brak porządnej wyważarki do śmigieł. Walczyłem metodą na kieliszki. Nie wychodziło, więc prawie kupiłem magnetyczną. Poczytałem jednak chwilę na necie, znalazłem co trzeba, pobawiłem się trochę i jest
Obrazek
Zużyte materiały to:
- Ośka z CD
- Dwie gumki do kabinki
- Przewiercone na wymiar stożki ze starej wyważarki
- Dwa magnesy neodymki
- Dwa opakowania po Nescafe Gold (wypełnione gratami wszelakim)
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 20 lut 2016, o 21:53

Mi aie ostały tylko opakowania po bebiko wiec wyważarki nie bedzie :(
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: armagedon » 20 lut 2016, o 21:56

SeKLeS pisze:
armagedon pisze:Jak korzystając z L4 naszło mnie na delikatny tuning heli Obrazek

Jasna dupeńka, złodzieju oddawaj mój ręcznik!
Obrazek

Haha dobre twój wygląda na bardziej spranego

Wysłane z mojego SM-G920F
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 20 lut 2016, o 23:05

a czy to upgrade wnosi coś odczuwalnego?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 20 lut 2016, o 23:18

wiele rzeczy, ale najważniejsze to samopoczucie :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 lut 2016, o 23:23

Wiktor pisze:a czy to upgrade wnosi coś odczuwalnego?

W lejkach ogon przestaje falowac lewo prawo.
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 20 lut 2016, o 23:38

Nalpikat pisze:... w planach mam przelot „szczybowcem”, na Chudoby… * ...A helik póki co stoi na półce nieśmigany… się kurzy, kurde no :(

No to powodzenia :) I pamiętaj - lataj nisko i powoli... Czy jakoś tak. :)
A co Ci się tam kurzy?
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 20 lut 2016, o 23:41

aikus pisze:
Wiktor pisze:a czy to upgrade wnosi coś odczuwalnego?

W lejkach ogon przestaje falowac lewo prawo.

o ile falował przy tym slizgaczu
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 21 lut 2016, o 00:45

Nalpikat pisze:A to się może jutro okaże (o ile nie będzie padać – jak straszą), bo w planach mam przelot „szczybowcem”, na Chudoby… no i jeśli zbyt tłoczno nie będzie, bo nie chciałabym zagrożenia w ruchu powietrznym stanowić^^ To pierwszy „przesiad” z symka, po kilku mniej niż bardziej udanych późnojesiennych próbach :? A helik póki co stoi na półce nieśmigany… się kurzy, kurde no :(

Wiesz co, jeśli zamierzasz traktować to hobby raczej jako zabawę od święta to skup się na samolotach. Przynajmniej na początku. To Ci absolutnie nie zamknie drogi do helikopterów - pogadaj z Mirem- jak mu się platowce znudziły to się wziął za heliki i dał radę. Natomiast o ile w samolotach latanie raz na jakiś czas od święta jest możliwe o tyle w helikach... no może być z tym ciężko. I składa się na to wiele czynników a dość ważny jest taki ze jak przyglebisz samolotem to trochę kleju przyspieszacza, chwila nieuwagi i znowu latasz. A w heliku? Zakup części, skomplikowana naprawa, żmudna regulacja i na wszystko potrzebny czas. Zobacz na podpis AdamaP. Heliki to ciężki kawałek chleba, ale pewny. Tak sobie myślę, że oprócz zartobliwego ten tekst ma drugie jak najbardziej powazne przeslanie: Nie będziesz zajmować się helikami jeśli nie dasz się im wciągnąć po kokarde. I praktyka i obserwacje z pola to potwierdzają. Niektórzy próbowali latać helikami raz na jakiś czas... albo porzucili to wszystko w diabły albo wylądowali na samolotach... no albo na wielowirnikowcach.
Ja oczywiście szczerze nie życzę Ci tego pierwszego i tego ostatniego:) a środkowe polecam Ci jako najbardziej rozsądne znając Twoje podejście do tematu.
Ja wiem że heliki kręcą i ciągną! Dokładnie tak jest i bardzo słusznie ale uwierz, platowiec też sprawi Ci od groma frajdy a na helika przyjdzie czas.
Niech Ci Twój instruktor wystartuje model, wzniesie na jakąś większą wysokość i przekaże apke. Nie staraj się od razu lądować. Ja tak robiłem i udało mi się ale to nie jest najlepsza droga. Polataj trochę. Pobadz w powietrzu, poczuj model a na lądowanie oddaj apke mentorowi.
Drugi pakiet tak samo. Na trzecim poprobuj podchodzić do lądowania... dalej już będzie z górki.
To jest dobra droga! Ja sam w ten sposób nauczyłem latać dwóch pilotów. Dzisiaj już dawno mnie przescigneli ale to inna sprawa.
Trzymam kciuki!
Będzie dobrze!
Wysokości!!:)

Wróć do „Brudnopis”