Kenobi36 pisze:Pewnie coś nie tak robiłeś. Może źle zaprogramowany zakres gazu.
Może też timing inaczej działać. Może jest wyższy niżnormalnie.
Druga sprawa sposób programowania governora.
Procedura programowania YEPa wyglada inaczej i jest bardzo rozsądna choć ogranicza maksymalne obroty. Zasada polega na zaprogramowaniu obrotów pod obciążeniem na 90% gazu zostawiając 10% na dodatkowe obciążanie. Jest to bardzo rozsądne.
Castle, regulator też bardzo chwalony po wprowadzeniu parametrów silnika i przełożeń nie pozwoli ustawić na governorze obrotów wyższych niż z 15-20% headroomem dlatego w manualach dla goblina tam gdzie jest castle aby uzyskać te same obroty wymagana jest wyższa zębatka.
A programowanie HW na ziemi, śmiechu warte, jaki to ma związek z prwidłowym ustaleniem obrotów w powietrzu pod obciążeniem? Owszem obroty maksymalne są wyższe ale i tak bez headroomu nie wiele to daje bo obroty i tak będą spadać.
A co do mody, no cóż możemy pisać teraz o HW v4 ale to dzięki HW V3 zdobył popularność, i nie ważne że V3 nie miał freewheeling, że grzał się mocmo, i tak dla tych którzy lubią gadać o d. Marynie to właśnie HW3 był lepszy od YEPa. :-/
Kenobi36 pisze:Stosuję "pewnie cos nie tak zrobiłeś" bo w 99% przypadków spotykam się na polu i rozwiązuję problem więc weszło mi to w nawyk
Sposób programowania nie ma znaczenia bo działa to jak opisałeś, jest punkt mocy przy którym są obroty a reszta jest proporcjonalna.
Tymbardziej dziwię się że w poprzednim poście konkretnie podałęś że YEP przy 90% ma niższe obroty niż HW przy 85, punkty inaczej wypadły, jak dla mnie "pewnie coś nie tak zrobiłeś" i dlatego obroty miałeś niższe w YEPie
Napisałem też wcześniej o Timingu, np u Tomka podniesienie timingu i skalibrowanie ponowne gove pozwoliło podnieść obroty o 100rpm w Protosie 700. Poza tym co porównujesz 15HW do 18 YEPO skoro timingi w reglach sięnie pokrywają. Nap dla outrunnerów YGE powinno mieć 18 a Scorpion Commander 5 więc jakoś nie wierzę aby te wartości siępokrywały.
Skoro mówimy o grzaniu to jakie regle porównujesz? YEP40 vs HW50, troszkę nie ta skala wielkości i masy I czemu w HW100 jest wentylator?
Jak dla mnie stosują tanie mosfety o wysokiej rezystancji wewnętrznej i regle się grzeją, brak freewwheeling to pogłębia i potrzebny radiator a nawet wentylator.
Zrobili krówko nieprzeciętne, spójrz na nowoczesne regle, YGE60 , maleństwo ma 60A i się nie grzeje i daje radę przy łopatach 425mm. Spójrz na regle do quadów, regulator waży 4g i ma 20A (30 peak). To jest nowoczesność !!!!, a HW robi tanim kosztem na tanich mosfetach a potem ludzie się tym jarają bo ma ładną obudowę i kupują za wyższą kasę dzięki ładnej obudowie.
PiotrS pisze:Słaby wybór chyba.
YEP 60 A ma takiego samego BECa co 40 A, czyli dużo słabiej niż HW 50A
YEP 60 A jest cięższy od 40A.
Nie potrzebujesz tej masy i takiego prądu.
Rozsądny wybór był między YEP 40A a HW 50A V3.
Ja w X3 poszedłem w HW i nie żałuję, ale do OXY3 zamówiłem YEPa (lżejszy)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości