Swego czasu prowadziliśmy - już nie pomnę gdzie - dyskusję na temat czy i jak można równolegle ładować pakiety LiPo. Ponieważ generalna zasada jest aby nie mieszać pakietów o różnych parametrach a dręczył mnie problem jak by się taka kombinacja zachowywała postanowiłem przeprowadzić ekspryment z użyciem odpowiednich przyrządów pomiarowych.
Do eksperymentu wykorzystałem:
- ładowarkę iCharger 206B
- pakiet 3s Turnigy Nanotech 2650mAh/35C - nowy, nieużywany
- pakiet 3s E-Sky 1000mAh/10C - 3-letni, używany (mocno)
- amperomierz bezdotykowy Hewlett-Packard (konieczny żeby rezystancja "zwykłego" nie fałszowała wyników)
- dwa testery kontrolne
Przed połączeniem całości pakiety zostały osobno doprowadzone do takiego samego stanu naładowania (lub rozładowania) ok 9,7-9,8V (3.25V/celę). Za pomocą iChargera sprawdziłem rezystancję wewnętrzną pakietów:
- E-Sky 330 mOhm
- Turnigy 31 mOhm
W prawym dolnym rogu widać końcówkę sondy amperomierza HP:

Amperomierz niestety jest analogowy i nie było możliwości automatycznej rejestracji cyfrowej ...

...ale poświęciłem się dla dobra wiedzy i przez godzinę notowałem jego wskazania co 30 sekund. Napięcie sumaryczne (referencyjne) brałem z CellLoga (mały czarny). Ostatnie 8 minut - gdy zaczął spadać prąd ładowania "wyciągnąłem" z loggera ładowarki.
Po ustawieniu prądu ładowania 3,6A (1C pakietu 2650 + 1C pakietu 1000) całość procesu wyglądała tak:
(niebieski - napięcie na pakietach, żółty - prąd całkowity, czerwony - prąd pakietu Esky, zielony - prąd pakietu Turnigy)

Wnioski: równoległe ładowanie dwóch pakietów o skrajnie różnych parametrach jest możliwe o ile będzie się pamiętać że proces nie zachodzi proporcjonalnie i liniowo - pakiet mniejszy/słabszy jest z początku ładowany słabiej (tu 0.5C) a większy/silniejszy szybciej (tu 1,2C) a pod koniec ładowania proporcje się odwracają przy czym o ile spadek prądu ładowania większego pakietu nie jest niegroźny o tyle wzrost dla pakietu słabszego może (nie musi) prowadzić do kłopotów.
Po zakończeniu ładowania przy poziomie 4,20V/celę nastąpiło dodatkowe "przeładowanie" pakietów - z większego do mniejszego prądem początkowo 100mA i szybko malejącym (ok 15-20 minut) a skończyło się przy napięciu na celach ok 4.15V.
W opisywanym teście do obu pakietów "wlazło" łącznie 3350 mAh (90% pojemności teoretycznej).